škola 21. stoljeća?

Poražavajuće je što ministrica Divjak nije sama shvatila što je loše s novim popisom lektire pa tek kada su je svi 'popljuvali', sada smiruje tenzije


Mia Peretić
14.02.2019.10:35
Poražavajuće je što ministrica Divjak nije sama shvatila što je loše s novim popisom lektire pa tek kada su je svi 'popljuvali', sada smiruje tenzije
Cropix

sažeto

Novi popis lektire izazvao je žestoko negodovanje nastavnika i autora


Mia Peretić
14.02.2019.10:35

Novi popis lektire iz kojeg je izbačen niz najpoznatijih djela iz hrvatske i svjetske književnosti i dalje izaziva negodovanja. Klinci u novoj školskoj godini tako neće čitati Malog princa, Grgu Čvarka, Petra Pana, Pinokia, Junake Pavlove ulice, ali i Smogovce i Dnevnik Anne Frank, što je izazvalo najviše reakcija. Između ostalog, pokrenuta je i peticija za ponovno uvrštavanje knjige u program za lektiru.

Zašto prvašići neće čitati hrvatske autore?

Nova varijanta lektire izazvala je kritike brojnih hrvatskih književnika, koji se ne mogu načuditi zašto prostor na popisu, uz suvremene autore, u lektiri za, primjerice, prvi i drugi razred osnovne škole nije zavrijedio niti jedan hrvatski autor.

Smirivanje tenzija

Nastavnici i autori dodaju i da im se ne sviđa što proširenog popisa za lektire nema, te da takav princip sigurno neće pridonijeti slobodi čitanja kod djece, koju načelno propagira Ministarstvo obrazovanja.

"Dakle, oni koji misle da im je Ministarstvo odalo počast da mogu birati baš sve što požele na čitanje dječici, a da za to ne postoje nikakve smjernice zaboravljaju da su ideološka prepucavanja s lektirom trajni proces koji ova vlada ni one prije, ne da nije pokušala zaustaviti, već eto i na ovaj način stavlja sav teret izbora na leđa nastavnika kojem će uletjet neki roditelj i napravit dar-mar jer je lijevo, desno, feminist, vegetarijanac, ravnozemljaš, anemičar ili nekaj deseto", napisala je u objavi na svom Facebooku književnica Silvija Šesto.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je nakon burnih reakcija na svom Facebook profilu ipak odlučila "spustiti loptu" i rekla kako je "shvatila jasnu poruku, te da će kritike uvažiti".

"Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela. To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulumom Hrvatskog jezika. Zaključno, najvažnije je da ovim pristupom promoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja", piše ministrica.

Blaženka Divjak

kritika

lektira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter