Je li ovo normalno?

Ponovno kažnjen siromašan građanin jer je iz svoje vlastite šume posjekao drvo za ogrjev što je iz nekog razloga protuzakonito


Mia Mitrović
16.11.2019.17:00
Ponovno kažnjen siromašan građanin jer je iz svoje vlastite šume posjekao drvo za ogrjev  što je iz nekog razloga protuzakonito
Marko Todorov/CROPIX

sažeto

Ovo je već drugi slučaj u dva mjeseca da se siromašni građani kažnjavaju zbog sječe drva u vlastitim šumama 


Mia Mitrović
16.11.2019.17:00

Siniša (62) proglašen je krivim i mora platiti globu jer je u svojoj vlastitijoj šumi u blizini Koprivnice posjekao drvo i prevezao ga do kuće neobilježeno i bez popratnice, piše Danica.hr.

Zbog prekršaja iz Zakona o šumama zbog toga mora platiti 600 kuna kazne i 110 kuna sudskih troškova. Sličnu je nedavno doživjela i učiteljica Đurđica o čemu je Danica izvijestila prije dva mjeseca.

Progone siromašne

Majku dvoje djece sud je kaznio s 900 kuna i 100 kuna sudskih troškova jer je zbog lošeg materijalnog stanja iz zapuštenog vinograda koji je naslijedila od bake posjekla svoja vlastita bagremova stabla kako bi se obitelj imala čime grijati.

Danijel Soldo/CROPIX

Baš kao i Siniša, prevezla ih je bez teretnog lista i šumarskog žiga pa je oštro kažnjena.

“Nisam znala da je potrebna popratnica za ogrjev koji nije iz šume i da on mora biti počekićan, pogotovo jer se radi o zapuštenom vinogradu, a ne šumi”, branila se učiteljica, ali to joj nije pomoglo.

Stroge kazne

Siniša je pak potkraj siječnja 2017. u šumskom predjelu Miletine kod Đelekovca u Podravini posjekao drvo u svojoj šumi i prevezao ga “neobilježeno i bez popratnice”. Na njegovu nesreću, zaustavila ga je policija pa je završio na sudu.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je protiv njega optužni prijedlog, a sud ga je ovih dana proglasio krivim. Izrečena mu je, kako stoji u presudi, “ublažena novčana kazna”.

Profimedia

Inače, novčanom kaznom do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja “drvo ili grane posječene u šumi ili izvan šume prevozi, otprema ili pohrani te prodaje, odnosno kupuje neobilježeno ili bez popratnice”.

I dok policija kažnjava obične građane u sitnim prekršajima jer se drvom za ogrjev pokušavaju zaštititi od ciče zime, diljem hrvatske nestaju goleme šumske površine. Kuda odlazi to drvo, nitko sa sigurnošću ne zna.

hrvatsko pravosuđe

sječa šuma

nepravda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter