video: 'uznemirile' ga kiše i vjetrovi

Pomaknuo se prvi put nakon 100 godina, a priča kako je tu dospio uključuje i dramatičnu akciju spašavanja


100posto
03.11.2019.18:00
Pomaknuo se prvi put nakon 100 godina, a priča kako je tu dospio uključuje i dramatičnu akciju spašavanja
Profimedia

sažeto

Nestabilno vrijeme odguralo je staru teglenicu od stijena prema kanadskoj strani prvi puta u 100 godina


100posto
03.11.2019.18:00

Brod koji je više od 100 godina bio zaglavljen među kamenjem iznad Niagarinih slapova pomaknule su obilne kiše i snažni vjetrovi. 

Kiše i vjetrovi olupinu pomaknuli prvi put nakon 100 godina

Nestabilno vrijeme odguralo je staru teglenicu od stijena prema kanadskoj strani. To je prvi put da se teretni čamac pomaknuo u razdoblju od jednog stoljeća, piše CNN.

"Izgleda da se stara teglenica prevrnula na bok i pritom se zarotirala. Čini se da se nalazi oko 50 metara nizvodno od prvobitne lokacije", rekao je Jim Hill, stariji upravitelj kanadske agencije Niagara Parks. Dodao je i da se olupina trenutno više ne pomiče.

Članove posade spasio veteran Prvog svjetskog rata

Priča o plovilu vrlo je zanimljiva. Naime, 1918. godine teglenica se odvojila od tegljača na kojem su bila dva člana posade, te zapela nadomak vodopada. Vlasti su krenule spašavati posadu, no to je bio vrlo težak zadatak. Poslane su plutače, no njihovi su se konopci zapetljali, a onda je u pomoć uskočio i veteran Prvog svjetskog rata William "Red" Hill uz čiju su pomoć članovi posade napokon spašeni. 

Wikipedia

Brod je godinama propadao, no nitko nije mogao pretpostaviti da će ostati zaglavljen više od 100 godina. Osoblje Niagara Parksa prati njegovu aktivnost. Hill kaže da bi olupina mogla na svom novom mjestu ostati danima, ali i godinama. S obzirom na dosadašnji razvoj događaja, tko to može znati. 

oluja

olupina

Slapovi Niagare

teglenica

stoljeće

newsletter

Prijavite se na Newsletter