POOŠTRAVANJE KRITERIJA

Poljoprivrednici su u panici zbog poteza Europske unije. Ako ne promijene imena nama dobro poznatih namirnica propada važan dogovor


100posto
13.08.2019.16:00
Poljoprivrednici su u panici zbog poteza Europske unije. Ako ne promijene imena nama dobro poznatih namirnica propada važan dogovor
Profimedia

sažeto

Nacionalno udruženje poljoprivrednika zabrinuto je zbog poteza EU prema kojem će morati promijeniti imena proizvoda kao što su Feta ili Gorgonzola


100posto
13.08.2019.16:00

Europska unija od australskih proizvođača hrane traži da prestanu nazivati svoje sireve Feta i Gorgonzola te da promijene njihova imena i imena još 408 proizvoda s liste koju je EU poslala Australiji.

Uvjet je to koji je EU postavila za postizanje trgovinskog sporazuma o slobodnoj trgovini s Australijom. Feta, Gorgonzola ili, recimo, Grappa, namirnice su sa zaštićenim geografskim porijeklom u Europskoj uniji, te su tradicionalni prehrambeni proizvodi koji imaju garantiranu kvalitetu.

Namirnice nisu proizvedene u području pod zakonodavstvom EU

Čak da australski proizvođači i koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači Feta sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom Feta.

Profimedia

Australijski ministar trgovine Simon Birmingham otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju i kazao da želi čuti mišljenje od australskih poljoprivrednika i proizvođača te da će sporazum s EU biti potpisan samo ako bude u interesu Australije.

EU drugi najveći trgovinski partner Australije

Iz Nacionalnog udruženja poljoprivrednika (NFF), australskog nacionalnog tijela koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, izrazili su zabrinutost zbog poteza EU te poručili da će zabrana imenovanja proizvoda imati ozbiljne posljedice za njihov rad.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine vjeruje da će trgovinski sporazum, ukoliko bude postignut, izvoznicima iz Australije pružiti još više prednosti. Europska unija je drugi australski trgovinski partner i njihova treća najveća izvozna destinacija.

Australija

Europska Unija

sir

Feta

gorgonzola

trgovinski sporazum

newsletter

Prijavite se na Newsletter