VLADA RH: GRAĐANI (4:0)

Političari nam za vrijeme SP-a pokušavaju gurnuti loptu kroz noge, hoćemo li im napokon pokazati crveni karton?


Mia Peretić
02.07.2018.20:00
Političari nam za vrijeme SP-a pokušavaju gurnuti loptu kroz noge, hoćemo li im napokon pokazati crveni karton?
Ilustracija/100posto

sažeto

Istovremeno s nogometnom euforijom, na domaćem terenu se odvijaju utakmice drugog tipa: Vlada nam u mrežu trpa reforme


Mia Peretić
02.07.2018.20:00

Hrvatska nogometna reprezentacija je na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ostvarila fantastičan uspjeh, plasirali smo se ravno u četvrt finale u kojem nas čeka domaćin. Društvene mreže su pune hvalospjeva, nacionalni ponos je na vrhuncu, medijima kruže snimke razdraganih navijača koji slave uspjeh našeg nogometa. 

Sve ostalo se nalazi u drugom planu. Istovremeno s nogometnom euforijom, na domaćem terenu se odvijaju utakmice drugog tipa: poslužimo se nogometnim rječnikom, Vlada RH pokušava iskoristiti priliku da, blagoslovljena distrakcijom nogometne euforije, mrežu građana napuni sa što više golova popularno poznatih kao reforme. Pa da iskoristimo priliku i nogometnim terminima proučimo strategiju naših političara u utakmici koju, umjesto za građane, udarom na novčanike igraju protiv njih. 

Hoće li gol ministra Pavića biti poništen?

Suci video analizom još pokušavaju utvrditi je li ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić zabio neregularan pogodak. Na jesen se očekuje paket zakona iz mirovinske reforme, a neke od novosti su da ćemo raditi duže, a ako hoćemo veće penzije, morat ćemo ušteđevinu iz drugog stupa dati državi. Muškarci i žene rođeni 1962. i mlađi od te dobi, u starosnu će mirovinu sa 65 godina, a oni rođeni 1964. i mlađi od toga, sa 67 godina. Dakle, do 2027. godine će muškarci i žene u uvjetima za starosnu mirovinu biti jednaki. I u penziju ćemo maltene zreli za dom. Starački. 

Umirovljenicima koji su trenutačno i u drugom stupu, a imali bi male mirovine, ponudila bi se mogućnost da imaju ista prava kao oni koji su otišli u mirovinu iz prvog stupa, što uključuje dodatak od 27 posto nakon što sredstva iz drugog stupa prebace u državni proračun. 

No, već se javljaju naznake da bi se ovaj zgoditak ministra Pavića mogao poništiti, jer koalicijski partneri koji pregledavaju videosnimke u smislu analize detalja reforme nisu baš zadovoljni. Za sad se priča o razgovorima, analizama i pregovorima kako bi se našlo najbolje rješenje i presudilo hoće li se Pavićeva reforma zaista opisati kao nevažeći gol.

Cropix

Kujundžić u utakmicu ulazi pun samopouzdanja

Reforma zdravstvenog sustava vječna je tema svake vladajuće garniture. Već se dugo koketira s poskupljenjem dopunskog, čiju najavu građani svaki puta dočekaju sa spremnim žutim kartonom u ruci. Ministar zdravstva Milan Kujundžić već je najavio da postoji radna verzija novog prijedloga Zakona o zdravstvenom osiguranju koji bi trebao biti donesen do kraja godine. Početnu strategiju za utakmicu zvanu reforma zdravstvenog sustava već je donio. Procijenio je protivničke igrače, a u pripremnoj utakmici s liječnicima obiteljske medicine već je ostvario jedan bod. 

Podsjetimo, liječnici primarne zdravstvene zaštite prosvjedovali su na Markovu trgu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Vlada već usvojila. Primarci su protiv toga da ih 25% ostaje u domu zdravlja, dok ostali mogu osnovati svoju ordinaciju, te protiv ukidanja nasljeđivanja. Također, bijesni su jer je prijedlog izmijenjen u odnosu na tekst koji je izradila radna skupina sastavljena od sudionika iz samog sustava.

Kujundžić nije odustao od svojih stavova, rekao da je da liječnici od Vlade neće dobiti ništa više nego sad. 

Zato u novu utakmicu ulazi s više samopouzdanja. Ministar stalno ponavlja da je visoka kvaliteta uz cijenu od 750 eura po glavi stanovnika neodrživa, no i dalje skriva hoće li napasti poskupljenjem zdravstva. Osim spekulacije da će poskupjeti alkohol i duhan, za ministra je i rast cijena dopunskog osiguranja realna mogućnost. 

Ilustracija/100posto

Skuplji prijevoz na utakmicu. Ili na more, za one koji si ga mogu priuštiti

Povećanje cijena cestarina za 10 posto za prvu A, prvu te drugu skupinu vozila ove nas je godine iznenadilo više od 2 tjedna ranije no prošle, a na snazi ostaje do 14. rujna. 

Iz Hrvatskih auto-cesta poručuju da je to zato što je turistička sezona krenula ranije. Sezonske su se cijene ove godine, osim za prvu skupinu, uvele i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u tri naredna mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu, odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

S kojih pozicija možemo očekivati najviše šuteva ili što još može poskupjeti?

Baš ništa ili apsolutno sve, jer je sve već poskupjelo, no to ne znači da ne može poskupjeti još više. Informacije o povećanju cijena potvrđuju i službeni podaci Državnog zavoda za statistiku koji kažu da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju 2018. u odnosu na ožujak 2018. u prosjeku su više za 0,7%. U odnosu na travanj 2017., tj. na godišnjoj razini, više su za 1,3%, dok su u godišnjem prosjeku više za 1,1%.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u travnju 2018. u odnosu na ožujak 2018. najviše su porasle cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku više za 4,4%, cijene prijevoza su u prosjeku više za 1,5%, cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 0,7%, cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za 0,5%, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, koje su u prosjeku više za 0,4%,te cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku više za 0,2%. Cijene alkoholnih pića i duhana, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene zdravlja u prosjeku su po svakoj skupini više za 0,1%.

Crveni karton?

Čini se da je ovo vrijeme nogometnog prvenstva zapravo idealno za guranje krajnje nepopularnih reformi, koje kod navijačkom euforijom opijenih građana, izazivaju kamilične reakcije. Na kraju ostaje pitanje, hoće li im građani napokon pokazati crveni karton?

reforme

mirovinska reforma

Vlada Republike Hrvatske

nogometno prvenstvo

zdravstvena reforma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter