100posto doznaje

Policija upala u dom bjelovarskog aktivista za uzgoj kanabisa i posjekla sve biljke: "Kaže mi sin da me traže"


Tomislav Kukec
11.07.2018.12:25
Policija upala u dom bjelovarskog aktivista za uzgoj kanabisa i posjekla sve biljke: "Kaže mi sin da me traže"
Tomislav Krišto / Cropix

sažeto

U policiji potvrđuju da su izvršili pretres, oduzeli biljke te ih poslali na toksikološko vještačenje


Tomislav Kukec
11.07.2018.12:25

Kako 100posto doznaje, bjelovarsko-bilogorska policija jučer je oko podneva upala u dvorište kuće u kojoj se nalazi bjelovarsko Društvo za zaštitu bića. Njen predsjednik, aktivist Mario Kovačić, javnosti je najpoznatiji po performansu kada je ispred zgrade Vlade i Sabora biciklom iz Bjelovara donio biljku konoplju, kako bi ukazao na njenu ljekovitost te prosvjedovao protiv zabrane uzgoja i korištenja. 

Glasnogovornik bjelovarsko-bilogorske policije Dražen Medved, ne navodeći detalje kao ni identitet uključenih u slučaj, potvrdio nam je da je policija postupala u kući u Bjelovaru. 

Još nema kaznene prijave

"Izvršena je pretraga doma i drugih prostorija. U dvorištu kuće pronađeno je 12 stabljika koje nalikuju na biljku indijsku konoplju. Biljke su izuzete i proslijeđene na toksikološko vještačenje kako bi se utvrdilo radi li se o konoplji, nakon čega će, ako jest riječ o indijskoj konoplji, biti podignute odgovarajuće kaznene prijave", rekao nam je šturo Medved. Kaže da se radi o većim stabljikama, koje nisu bile u teglama već u zemlji na dvorištu kuće. 

100posto je stupio u kontakt i s Mariom, koji je, kako nam je rekao, već tjedan dana odsutan sa imanja u Bjelovaru. Kaže da je u trenutku policijskog upada u kući bio njegov 20-godišnji sin, koji kanabisom ublažava posljedice disleksije od koje boluje. 

Tomislav Krišto / Cropix

"On oduvijek vrlo čvrsto spava, tako da ga policija nije mogla probuditi nego su u nekom trenutku preskočili plot i opkolili kuću. Posjekli su i oduzeli sve biljke. Moram reći da je to napravljeno ilegalno, bez odgovarajućeg sudskog naloga, jer kuća pripada udruzi Društvo za zaštitu bića i tu se nalazi pravna, a ne fizička osoba, dok su oni imali nalog za pretres kuće fizičke osobe", ističe Mario. Kaže kako mu je sin javio da policija traga za njime. 

'Na otoku sam u izolaciji'

"Ne znam, još me nitko nije ni o čemu službeno obavijestio. Nalazim se na jednom rajskom otoku na Jadranu u izolaciji i tu također pomažem bolesnima svojim lijekovima i pripravcima od kanabisa", rekao je eksluzivno za 100posto Mario Kovačić.

Njega smo prije nekoliko tjedana i posjetili u Bjelovaru, kada je nastala velika reportaža pod naslovom "Moje polje kanabisa", koju možete pročitati ovdje. Tada se spremno fotografirao s malenim biljkama,  rekavši da konoplju uzgaja 35 godina i ne namjerava prestati, no čini se da je policija čekala da "porastu" kako bi izvršila pretres. Spomenimo i da je Mario, koji kaže kako iza sebe ima nebrojena pozitivna iskustva bolesnih ljudi kojima su ulje i mast od konoplje pomogli kod teških bolesti, trenutno na uvjetnoj kazni od deset mjeseci zatvora zbog uzgoja konoplje, i nova bi ga presuda mogla odvesti izravno iza rešetaka. 

Tomislav Krišto / Cropix

A čini se da je policija proteklih dana pokrenula opsežnu akciju protiv malih uzgajivača konoplje, jer Slobodna Dalmacija javlja da je sličan pretres izvršen i u Pakoštanima. 

policija

kanabis

konoplja

medicinska marihuana

Mario Kovačić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter