CIFRE OD KOJIH SE VRTI U GLAVI

Policija ima pune ruke posla s vozačima, evo koliko je ispisano novih drakonskih kazni u prometu


Matej Devčić
12.08.2019.16:00
Policija ima pune ruke posla s vozačima, evo koliko je ispisano novih drakonskih kazni u prometu
Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Ovog vikenda policija je ispisala rekordnu novčanu kaznu u iznosu od 27.700 kuna vozaču koji je prekršio niz prometnih pravila


Matej Devčić
12.08.2019.16:00

S prvim kolovozom na snagu su stupila dugonajavljivana prometna pravila s teškim kaznama koja bi, kako su kazali iz Ministarstva unutarnjih poslova, na cestama trebala podići razinu sigurnosti i prometne kulture. Već prvog vikendau kolovozu policija je izvijestila o vozačima koji su kažnjeni prema novom Zakonu.

Policija je 2. kolovoza na cesti Koprivnica – Peteranec zaustavila vozača koji je upravljao prije položenog vozačkog ispita neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom VW pod utjecajem alkohola od 1,23 promila i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Niksa Stipanicev / CROPIX

U prvim danima kolovoza ispisano šest kazni od 10 tisuća kuna

3. kolovoza u Koprivnici je kažnjen vozač koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

Policajci s područja PU šibensko-kninske napisali su u samo prvih nekoliko dana kolovoza čak šest kazni od 10.000 kuna, a u Požegi su dvojica vozača kažnjena sa 16.000 i 10.000 kuna zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine.

Policija ispisala rekordnu novčanu kaznu

Ovog vikenda policija je ispisala rekordnu novčanu kaznu u iznosu od 27.700 kuna vozaču koji je upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije, pod utjecajem alkohola od 1,61 promila. Vozač je dobio i zabranu upravljanja vozilima B kategorije devet mjeseci nakon što stekne pravo na upravljanje.

Goran Sebelic / CROPIX / Ilustracija

Iz policije podsjećaju kako nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je detektiran da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,

3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,

4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,

6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

policija

kazna

promet

zakon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter