tragedija koja je potresla otok

Policajac optužen za ubojstvo bivšeg igrača dinamovog protivnika iz Lige prvaka. Nesretniku je otkazalo srce nakon što je omamljen elektrošokerom


Daniel Radman
07.11.2019.17:00
Policajac optužen za ubojstvo bivšeg igrača dinamovog protivnika iz Lige prvaka. Nesretniku je otkazalo srce nakon što je omamljen elektrošokerom
Getty Images

sažeto

Tri godine poslije smrti Daliana Atkinsona policajac je izveden pred suca


Daniel Radman
07.11.2019.17:00

Bivši engleski nogometaš Dalian Atkinson tragično je stradao prije tri godine kad ga je policajac pokušao omamiti elektrošokerom. Policija je bila pozvana na intervenciju u kući njegovog oca zbog obiteljske svađe. Prema pisanju engleskih medija tih dana, Atkinson – u trenutku smrti imao je 49 godina – patio je od psihičkih problema i depresije, a kobne večeri žestoko se posvađao se s ocem.

Kako bi smirio situaciju, jedan od njegove braće tada je pozvao policiju, no kako im je Atkinson počeo pružati otpor, pokušali su ga obuzdati uz uporabu elektrošokera. Međutim, to se pokazalo kobnim.

Tri godine je trebalo do podizanja optužnice

Getty Images

Atkinson je, vjerojatno od posljedice omamljivanja, dobio infarkt te je preminuo na putu do bolnice. Nogometaš je imao problema s bubrezima, a nagađa se da su mi ti zdravstveni problemi mogli oslabiti srce.

Trebalo je proći čak pune tri godine da se istraga okonča, a epilog je podizanje optužnice za ubojstvo protiv policajca koji je koristio elektrošoker, dok je njegova partnerica optužena za napad s nanošenjem teških tjelesnih ozljeda.

Je li bilo prekomjerne uporabe sile?

Getty Images

Njihov identitet nije objavljen, zna se tek da je policajka puštena da se brani sa slobode nakon što se izjasnila da nije kriva, dok je policajac zadržan u pritvoru. Inače, ovo je prvi slučaj da se nekom britanskom policajcu sudi za napad omamljivačem.

Čini se da bi za njega mogle biti kobne izjave svjedoka. Atkinson se s policijom sukobio ispred kućnog praga, a policajac ga je omamio u više navrata. Očito će se na sudu utvrđivati je li bila riječ o prekomjernoj uporabi sile.

"Dalianova obitelj pozdravlja odluku što će se postupanje policajaca razmatra pred porotom, ali žale što je trebalo proći tri godine od njegove smrti", izjavio je odvjetnik obitelji.

Autor je legendarnog gola

Atkinson je bio velika nada engleskog nogometa u 90-ima, kad je pokrenuta Premier liga, a najveći trag ostavio je u Aston Villi. Autor je jednog od najlegendarnijih golova prve sezone kad je u solo prodoru prešao dobrih 50 metara i lob udarcem svladao vratara Southamptona.

Navijači Ville pamte ga i po golu u finalu Liga kupa protiv Manchester Uniteda 1994. kada je klub iz Birminghama osvojio svoj predzadnji trofej. Nakon Ville otisnuo se u inozemstvo da bi se nakratko vratio, i to u Manchester City.

policija

ubojstvo

nogometaš

Dalian Atkinson

elektrošoker

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter