USTAVNI SUD OLUČIO

Poklič 'tako mi Bog pomogao' u tekstu predsjedničke prisege nije diskriminatoran


Juraj Filipović
25.07.2017.14:35
Poklič 'tako mi Bog pomogao' u tekstu predsjedničke prisege nije diskriminatoran
Cropix

sažeto

Svi budući hrvatski predsjednici odsad na svojim inauguracijama mogu biti slobodni kod dijela teksta koji se poziva na Boga


Juraj Filipović
25.07.2017.14:35

Dosta dugo vremena čekali su Damir Jelušić iz Kraljevice, Aleksandar Hatzivelkos te Dan Margetić, obojica iz Zagreba, 'odgovore' na svoje ustavne tužbe koje su podizali u razdoblju od 2009. do 2014. godine.

Riječ 'Bog' diskriminatorna u tekstu prisege

Jelušić, Hatzivelkos i Margetić u tužbama su upozorili kako je uvrštavanjem Boga u tekst svečane prisege povrijeđeno više temeljnih ustavnopravnih načela.

Usto, stoji u tužbama, ateisti i agnostici koji su izabrani za predsjednika Republike Hrvatske prilikom polaganja prisege zbog dijela koji ih obvezuje na zazivanje Božje pomoći iako u Boga ne vjeruju bili dovedeni u nejednak položaj pred zakonom s vjernicima jer ih se primorava da javno izgovarajući frazu "tako mi Bog pomogao", iako nisu vjernici, piše Jutarnji list.

To pak znači da svi budući hrvatski predsjednici na svojim inauguracijama mogu biti slobodni kod dijela teksta koji se poziva na Boga.

Sedam sudaca za poklič, dvoje ne

Pokličem "tako mi Bog pomogao" završava zakletva koju izgovara novoizabrani predsjednik ili predsjednica hrvatske države.
Ustavni sud, kojim predsjedava Miroslav Šeparović, mišljenja je da "sporna" rečenica ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularni karakter Republike Hrvatske.

Da je zazivanje Božje pomoći u skladu s Ustavom članka 49. stavka 3. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odlučilo je sedmero sudaca - Miroslav Šeparović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, dok je njih dvoje imalo izdvojeno (suprotno) mišljenje - Lovorka Kušan i Andrej Abramović.

Sporni zakonski članak 49. sadrži riječi predsjedničke prisege:

"Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštivanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati jedinstvenost, opstojnost i nezavisnost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

'To je samo ceremonijalni akt'

Prema objašnjenju ustavnih sudaca, "čin davanja svečane prisege izabranoga predsjednika faktično je samo svečani ceremonijalni akt u kojem izabrani predsjednik daje obvezujuće obećanje da će se pridržavati te poštovati odredbe Ustava i zakona".

"Spominjanje Boga ne vrijeđa predsjednikovu slobodu savjesti i vjeroispovijedi, kao ni njegovo pravo na slobodno javno očitovanje vjere ili dragoga uvjerenja kao privatne osobe. Stoga sam čin davanja svečane predsjedničke prisege nije čin očitovanja vjerskoga uvjerenja", glasi zaključak Ustavnog suda.

U videoprilogu pogledajte kako je izgledala inauguracija Kolinde Grabar Kitarović sa svečanim tekstom i predsjedničkom prisegom:

Hrvatska

predsjednik

Ustavni sud

Bog

prisega

inaugruacija

tako mi Bog pomogao

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter