što je to ukleto u 15. travnju?

Pogledajte što se sve događalo na ovaj koban datum - gorjeli su sveti objekti, izveden teroristički napad, potonuo je 'nepotopiv' brod


100posto
17.04.2019.11:25
Pogledajte što se sve događalo na ovaj koban datum - gorjeli su sveti objekti, izveden teroristički napad, potonuo je 'nepotopiv' brod
REUTERS/Benoit Tessier

sažeto

Čini se da ovaj datum nije bio koban samo za poznatu francusku katedralu


100posto
17.04.2019.11:25

Čini se da je 15. travnja zaista "uklet", jer ne samo da su istovremeno gorjele pariška katedrala Notre Dame i džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu, već je tijekom povijesti baš na ovaj datum zabilježen niz velikih tragedija.

Dok su se vatrogasci borili s vatrenom stihijom u najpoznatijoj francuskoj katedrali, u Jeruzalemu je izbio požar u sobi za stražu ispred krova molitvene sobe Marvani. Srećom, vatra nije značajno oštetila džamiju, koja je treće najsvetije mjesto u islamu.

No, osim što je ovaj datum bio koban za sakralne objekte diljem svijeta, zabilježeno je da se 15. travnja zbilo niz tragičnih događaja.

Bombaški napad u Bostonu

2013. godine se tijekom Bostonskog maratona dogodio bombaški napad, pri čemu su eksplodirale dvije eksplozivne naprave. Tada je poginulo troje ljudi, među kojima i jedno dijete, a ozlijeđeno je 264 osoba, od kojih je 18 izgubilo noge.

Za teroristički su napad bili dogovorni braća Tamerlan i Džohar Carnajev, američki studenti čečenskog podrijetla, a kasnije se pokazalo da su redovito posjećivali stranice islamističkih skupina. Džohar Carnajev je dvije godine kasnije osuđen na smrt.

Katastrofa na stadionu Hillsborough

15. travnja 1989. godine došlo je do jedne od najvećih sportskih tragedija u povijesti. Na prekrcanom stadionu Hillsborough u Sheffieldu igralo se polufinale FA Cupa između Nottingham Forresta i FC Liverpoola. Samo nekoliko minuta nakon početka utakmice počela je katastrofa.

Zbog policijske greške blokovi na tribinama, predviđeni za stajanje, bili su prepuni, no stotine navijača i dalje je hrlilo na tribine, gurajući ljude koji su već bili na stadionu prema sigurnosnim ogradama. Policija im nije dopustila da spas pronađu na travnjaku, odnosno da s tribina skoče na teren kako bi se spasili od mase koja ih je pritiskala s leđa.

Kako bi smanjili pritisak, iz osiguranja su odlučili otvoriti vrata koja se otvaraju nakon utakmice kako bi protok ljudi bio lakši. Bila je to velika greška jer je nastao stampedo, a većina navijača koji su poginuli bili su zgnječeni. Tog je dana život izgubilo 96 ljudi, među kojima sedam žena i 89 muškaraca. Najmlađa žrtva je bila stara tek deset godina. 730 osoba je bilo ozlijeđeno.

Brodolom Titanica

Titanic je potonuo u noći s 14. na 15. travnja, a to mu je bilo prvo putovanje. Trebao je stići u New York. Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. travnja. Bio je masivan, dugačak 269 i 28 metara širok bvrod, građen najnaprednijom tehnologijom koja je postojala u to vrijeme. Kapacitet mu je bio 3.547 putnika. Iako se smatralo da je nepotopiv, potonuo je samo dva sata nakon što je udario u santu leda koja mu je nanijela veliku štetu. U katastrofalnoj nesreći živote je izgubilo 1.517 ljudi.

teroristički napad

Titanic

Notre Dame

džamija

Boston

tragedije

15. travnja

newsletter

Prijavite se na Newsletter