foto, video: tajne slobodne luke

Pogledajte mjesto koje je za neke skladište u kojem milijarderi čuvaju zlato i luksuzne stvari, a za druge europska praonica novca


Mia Peretić
08.07.2019.18:00
Pogledajte mjesto koje je za neke skladište u kojem milijarderi čuvaju zlato i luksuzne stvari, a za druge europska praonica novca
Screenshot / YouTube

sažeto

U "Le Freeport" se skladište umjetnička djela, skupocjena vina, automobili i druga luksuzna roba


Mia Peretić
08.07.2019.18:00

Zračna luka u Luxembourgu ima utočište za najluksuzniju robu svjetskih milijardera: u sklopu kompleksa aerodroma nalazi se skladište, odnosno 'slobodna zona' u kojoj najbogatiji ljudi i multinacionalne kompanije mogu čuvati najluksuzniju robu.

"Le Freeport" je jedna od najpoznatijih "slobodnih zona" ili "slobodnih luka". Radi se o mjestima unutar državnih granica u kojima robni promet ne podliježe plaćanju carine ili se na njega plaća nizak porez. Iako se geografski nalaze u nekoj državi, one realno, u porezne svrhe, postoje i izvan njezinih granica.

Ima komore za čuvanje zlatnih i srebrnih poluga, mjesto za boce vina i velika vozila

U "Le Freeport" se skladište umjetnička djela, skupocjena vina, automobili i druga luksuzna roba, piše Guardian.

Površine je tri nogometna stadiona, ima četiri komore za čuvanje zlatnih ili srebrnih poluga, mjesta za 750.000 boca vina i posebna parkirališta za velika vozila. Zgrada ima četiri kata, dizajnom podsjeća na kutiju za nakit, no na prvi pogled ne izgleda kao ništa više od običnog skladišta. No, da se unutra čuva nešto vrlo vrijedno ukazuju metalna vrata i ograda od bodljikave žice.

I dok izvana ne izgleda glamurozno, njezina je unutrašnjost vrlo luksuzna s elegantnim prostorijama za bogate klijente koji organiziraju prodaju ili jednostavno dolaze 'baciti oko' na svoje čuvano bogatstvo.

Screenshot / YouTube

Tvrtke koje posluju u slobodnim lukama mogu imati koristi od odgode plaćanja poreza dok im se proizvodi ne premjeste negdje drugdje ili pak mogu potpuno izbjeći oporezivanje ako na te lokacije donesu robu za skladištenje ili proizvodnju, prije no što sve to izvezu.

Bogatašima se posebno sviđa što ne moraju platiti poreze na uvoz, PDV ili porez na kapitalne dobitke na sve što se skladišti ili prodaje u okviru slobodnih luka.

Screenshot / YouTube

Sumnje na pranje novca

Sumnje da se tamo vode prljavi poslovi pojačane su 2015. nakon što je švicarski biznismen i većinski dioničar u "Le Freeport" Yves Bouvier uhićen zbog optužbi da je klijente varao krivom procjenom vrijednosti umjetničkih djela. Bouvier, koji ima udio i ženevskoj slobodnoj luci, te koji je stvorio slobodnu zonu u Singapuru, poriče sve optužbe, no proces protiv njega još uvijek traje.

Luksemburška vlada nakon toga je pooštrila kontrole protiv pranja novca, a čak tri logističke tvrtke vode evidenciju o stvarnim vlasnicima imovine koja se čuva u skladištu. Luksemburški carinici pregledaju sve što prođe kroz vrata.

Ana Gomes, bivša zastupnica posebnog odbora za utaju poreza pri Europskom parlamentu, posjetila je "Le Freeport" u veljači 2018. godine, no nije bila uvjerena u tamošnje kontrole. Ona smatra da luksemburška policija i porezne vlasti nemaju adekvatan pristup podacima koje prikupljaju logističke firme koje vrše kontrolu.

"To je velika shema za izbjegavanje plaćanja poreza, kako bi se izbjegla kontrola pranja novca" tvrdi ona.

Screenshot / YouTube

Obacuju sve optužbe

Luksemburška Agencija za indirektno oporezivanje (AED) ustvrdila je da je "Le Freeport" visoko rizičan u vezi s pranjem novca, a svoje tvrdnje temelji na dokazima koje je prikupio Europski parlament.

"Le Freeport" je snažno odbacio optužbe, dapače, tvrde da je ovo vjerojatno najkontroliranije skladište u Europskoj uniji.

U Europskoj uniji nalaze se desetci slobodnih luka, sve se moraju pridržavati zakona EU, uključujući ažuriranje pravila protiv pranja novca koja stupaju na snagu 2020. godine, a koja slobodne luke obvezuju na provođenje pažljive istrage klijenata.

bogatstvo

porez

carine

slobodna luka

Luxembourg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter