video: najveće vojne parade u svijetu

Pogledajte kako izgleda kad se svjetske sile hvale vojnom moći pa procijenite kako tu stoji Hrvatska


Mia Peretić
09.05.2018.19:00
Pogledajte kako izgleda kad se svjetske sile hvale vojnom moći pa procijenite kako tu stoji Hrvatska
Reuters

sažeto

Crvenim trgom promarširala je i najljepša vojna jedinica, polaznice Vojnog Sveučilišta Ministarstva obrane Rusije koje u vojnoj službi obavljaju poslove prevoditeljica, stručnjakinja za vezu i financija


Mia Peretić
09.05.2018.19:00

U Moskvi traje vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom, Rusija pokazuje svu raskoš oružanih snaga u vojnom maršu kojim se obilježava 73 godine od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Prije službenog početka, ruski ministar obrane Sergej Shoygu, obišao je i pozdravio pripadnike vojnih jedinica. Nakon obilaska, ministar se uputio prema centralnoj tribini kako bi podnio izvještaj predsjedniku Ruske Federacije i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Vladimiru Putinu. 

Putin je bio u društvu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a jedan od gostiju, baš kao i na predsjedničkoj inauguraciji, bio je glumac akcijskih filmova Steven Seagal.

Putin je u svom govoru čestitao dan pobjede svim građanima Rusije, časnicima i vojnicima, te naglasio da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu u pobjedi nad nacistima, prenosi Sputniknews.

Crvenim trgom promarširala je i najljepša vojna jedinica, polaznice Vojnog Sveučilišta Ministarstva obrane Rusije koje u vojnoj službi obavljaju poslove prevoditeljica, stručnjakinja za vezu i financija. 

Reuters

No, iako je ruska Parada pobjede najpoznatija u svijetu, i brojne druge zemlje ne libe se pokazati kakvim vojnim arsenalom raspolažu. Izdvojili smo neke od najimpresivnijih, a ubacili smo i zadnju svečanu smotru vojnih jedinica Hrvatske, pa procijenite kako stojimo u društvu vojnih velesila. 

Sjeverna Koreja

Na 105. rođendan utemeljitelja Sjeverne Koreje, pokojnog Kim Il Sunga, njegov je unuk Kim Jong Un prošle godine u travnju organizirao veliku vojnu paradu. Tada su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili krajnje zategnuti, pa je cijeli svijet gledao kako sjevernokorejska vojska pokazuje nove balističke rakete dugog dometa.

Iako se ne može točno utvrditi kakvo je stanje njihove vojske, procjena je da Sjeverna Koreja rangira kao 23. vojna sila svijeta s oko milijun aktivnih vojnika.

3. Francuska

Vojne parade ima Putin, ima ih Kim Jong Un, a ima ih i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Kada je vidio kako izgleda francuski vojni mimohod povodom Dana pada Bastille, jednu takvu paradu u Washingtonu poželio je i američki predsjednik Donald Trump. Naredba je bila u totalno trumpovskom stilu: "Želim vojnu paradu poput one u Francuskoj", rekao je jedan vojni djelatnik za Washington Post.

Vojna parada je vrlo stara tradicija koja datira od 1880. godine, a Francuzi se na taj nacionalni praznik prisjećaju najvažnijeg događaja Francuske revolucije.

4. Iran

Iran je godišnjicu iračke invazije 1980. obilježio vojnom paradom na kojoj su predstavili projektile dugog dometa, tenkove i rakete S-300 nabavljene od Rusije.

5. Kina

Vojna parada u Kini održala se u srpnju prošle godine na 90. godišnjicu Narodne oslobodilačke vojske koja je 1927. godine osnovana pod nazivom Kineska radnička i seljačka crvena armija. U paradi je sudjelovalo 12 tisuća vojnika, 700 aviona i borbenih vozila.

6. Indija

Indija je u siječnju prošle godine pokazala svoju vojnu moć na 68. vojnoj paradi povodom Dana republike u New Delhiju. Tom su prilikom Rajpathom prodefilirali netom kupljeni tenkovi T90. 

7. Hrvatska

Svečani mimohod održan je u Zagrebu 4. kolovoza 2015. povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja". Vojnom paradom prošlo je 3000 sudionika, 330 vozila i 30 zrakoplova. Mimohod je održan duž Ulice grada Vukovara u Zagrebu, od Avenije Marina Držića do Savske ulice.

Veliki vojni mimohodi u Hrvatskoj su održavani još tijekom devedesetih i to povodom Dana državnosti 1995. i 1997., koji se tada obilježavao 30. svibnja. Oba su održana u Zagrebu, s glavnim dijelom programa na Jarunu, dok je za mimohod „Pobjednički bedem” 1997. dio programa izveden i u Bračkom kanalu, te na slunjskom vojnom poligonu.

8. Srbija

Vojna parada "Korak pobjednika" je 2014. godine održana povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Ceremoniji je nazočio i ruski predsjednik Vladimir Putin, baš kao što je Aleksandar Vučić danas pratio vojni mimohod u Moskvi. 

U defileu je sudjelovalo oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije, nekolika stotina vozila i nekolika desetina aviona i helikoptera.

Hrvatska

Rusija

Srbija

Kina

Sjeverna Koreja

Indija

Iran

vojna parada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter