SPOMEN-MJESTO NIJE DUGO TRAJALO

Uništene svijeće zapaljene za žrtve zločina HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini


Vid Barić
12.12.2017.18:05
Uništene svijeće zapaljene za žrtve zločina HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini
IMZLJP

sažeto

Ovakav je slijed događaja, nažalost, logičan, budući da se navedena Inicijativa zbog svojih aktivnosti često nalazi 'pod paljbom' nacionalističkih skupina


Vid Barić
12.12.2017.18:05

Nepoznati vandali su noćas na Trgu Francuske republike uništili zapaljene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini. Srušen je i postavljeni plakat na kojem su bila ispisana imena logora, mjesta i gradova u kojima su počinjeni zločini, a koji se spominju u presudi haaškoj šestorci.

Svijeće su tako jutro dočekale izgažene i porazbacane uokolo po parku, kao i cvijeće. Spomen-mjesto se, očito, nije baš svima svidjelo.

O svemu se oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska koja je organizirala odavanje počasti žrtvama, gotovo paralelno s komemoracijom pravomoćno osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku u Lisinskom.

"Nasilni obožavatelji ratnih zločinaca potrgali su i izgazili plakat koji smo sinoć ostavili te obavili nuždu po mjestima počinjenih zločina od strane HV-a i HVO-a u BiH. Osuđujemo čin ovih pojedinaca, koji su očito željeli obezvrijediti žrtve i čin solidarnosti koji je sinoć izrazilo više od stotinu ljudi koji su se mirno okupili", poručili su iz ove Inicijative, a zaključili su i kako ovaj čin nije samo posljedica djelovanja pojedinaca, nego je i znatno širi.

"On je ponajprije posljedica šireg negiranja zločina i presuda međunarodnih sudova kojoj ovih dana svjedočimo u Hrvatskoj te slavljenje ratnih zločinaca kao heroja od strane najviših političkih dužnosnika naše Republike, dijela medija i drugih istaknutih osoba. Zbog svega toga, naša država danas je osramoćena u cijelom svijetu i taj imidž ćemo godinama nositi za sobom“, objavila je Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, a na njihov Facebook pristigle su brojne reakcije onih koji podržavaju vandale i ne žele pijetet prema muslimanskim i srpskim žrtvama u Bosni i Hercegovini. 

Ovakav je slijed događaja, nažalost, logičan, budući da se navedena Inicijativa zbog svojih aktivnosti često nalazi "pod paljbom" nacionalističkih skupina. Sjetit ćete se, svojedobno im je strijeljanjem prijetio i istaknuti HDZ-ovac Hrvoje Marušić. Mlade koji imaju drugačiji pogled na povijest od njega htio je izrešetati mecima zbog kampanje #ISPRIKA kojom su tražili od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina koji su počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" izvršene u kolovozu 1995. godine.

zločin

HVO

HV

Trg Francuske republike

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter