"JAO ONOME KOGA SE DOHVATI"

Počelo suđenje mahnitoj Amerikanki Vanesi Raney, otkriven još jedan slučaj njezinog maltretiranja


Tomislav Kukec
13.06.2017.14:30
Počelo suđenje mahnitoj Amerikanki Vanesi Raney, otkriven još jedan slučaj njezinog maltretiranja
Vanessa Raney

sažeto

Raney je sutkinji rekla da će se braniti šutnjom sve dok joj se ne dostavi prijevod sudskog spisa


Tomislav Kukec
13.06.2017.14:30

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Vanessi Raney, američkoj državljanki koja je optužena za niz kaznenih djela, a javnosti je poznata po uhođenju i maltretiranju lektorice sa zagrebačkog Filozofskog fakultet Ivančice Baković Mandića.

Za njom se neko vrijeme tragalo, a uhićena je prije mjesec dana u Bilju. Prilikom uhićenja napravila je još jedno kazneno djelo - ubola je policajca nožem u vrat - zbog čega ju osjećko tužiteljstvo tereti za pokušaj teškog ubojstva. Stoa je na sud dovedena izravno iz istražnog zatvora. 

Ranez je već prvog dana suđenja izazvala odgodu rasprave jer je tražila da se svih 518 stranica njezinog slučaja prevede na engleski, što je sutkinja odbila. ODobreno joj je tek da pojedinačno navede što konktretno treba prevesti. Raney je sutkinji rekla da će se braniti šutnjom dok ne dobije prijevod. Prevođenje je zatražio i njen odvjetnik, no on zahjtijeva obratno - da se oni dokazi koji su na engleskom prevedu na hrvatski. 

Pa iako je nama najpoznatija po slučaju lektorice FFZG-a i pokušaja ubojstva policajca, za Vanessu Ranez znaju i u SAD-u, a profesor sa sveučilišta u Washingtonu Ozan Sula čak je napravio posebnu web stranicu kako bi se obranio od njenih napada. 

"Cilj ove stranice je da vas informira o sistematskom maltretiranju kojem smo ja, moja obitelj i moji prijatelji izloženi još od 2005. godine. Maltretiranje je imalo različite oblike, od uhođenja, klevetanja, difamacije osobnosti, krađe identiteta i prijevare s elektroničkom poštom", napisao je profesor Sula pa naveo detaljno s čime se sve morao suočavati proteklih godina. 

Naručivala mu časopise

" Primio sam tisuće anonimnih telefonskih poziva zbog čega sam nekoliko puta mijenjao broj mobitela. Zbog toga trenutno ne smijem nigdje objaviti broj svog telefona. Primam grube poruke pune mržnje, a neke su poslane sa lažnih e-mail adresa mojih prijatelja. Prijavljivala me na razgovore za poslove u drugim tvrtkama, a ja bih to saznao tek kada bi me oni nazvali. U moje ime su naručivani deseci časopisa i magazina koji bi stizali na moju adresu te su me tražili da ih platima. Moji prijatelji, okolege i članovi obitelji primali su ružne poruke u moje ime, pomoću lažnih e-mail adresa. Mojoj sestri Gozde Sula ukraden je Facebook profil, a svi njezini prijatelji i svatko tko se preziva Sula kontaktirani su", samo je dio stvari koje je očajn i profesor podijelio na internetu. 

Kaže kako su klevetničke informacije o njemu objavljivane na internetu, a najgore mu je bilo kada je u nekim od tih laži optužen za odnose sa svojom sestrom kao i sa drugim priajteljima i studentima. 

"Ako ste pronašli ovu stranicu, vjerojatno ste guglali moje ime. Možda me znate osobno, možda ste me negdje upoznali ili ste moj student ili kolega. Moram vas tražiti uslugu. 

Ako primite bilo kakvu sumnjivu elektroničku poruku od mene ili moje sestre, ili o nama, ako naiđete na bilo kakav post o meni na internetu ili naiđete na moju fotografiju, molim vas - ignorirajte to", napisao je Sula. 

suđenje

Vanessa Raney

Amerikanka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter