KULT(NE) LIČNOSTI

Po njemu su radili strip, proizvodili se ručni satovi, a imao je i pratnju od 1000 plesačica, bio je i diktator, ali i marketinški stručnjak


Valerija Bebek
03.03.2019.14:00
Po njemu su radili strip, proizvodili se ručni satovi, a imao je i pratnju od 1000 plesačica, bio je i diktator, ali i marketinški stručnjak
Profimedia

sažeto

Gnassingbé Eyadéma vladao je afričkim Togom punih 38 godina, nakon smrti na mjestu predsjednika naslijedio ga je sin


Valerija Bebek
03.03.2019.14:00

Imao je 31 godinu kada je nakon vojnog udara u siječnju 1967. zasjeo na vladajuću poziciju afričke države Togo. Na njoj je ostao sve do smrti 2005. godine, time je Gnassingbé Eyadéma bio najdugovječniji afrički vladar.

Eyadéma je sudjelovao u dva uspješna vojna udara, u prvom 1963. je bio vođa protiv tadašnjeg predsjednika Sylvanusa Olympia, koji je ubijen tijekom napada. Eyadéma je pomogao da se Nicolas Grunitzky postavi za novog predsjednika Toga. Samo četiri godine kasnije pukovnik Eyadema predvodio je drugi vojni puč protiv Grunitzkog kojeg je pomogao postaviti. Budući da je i ovaj puč bio uspješan Eyadema je ovog puta postavio sam sebe za predsjednika 14. travnja 1967., osim toga proglasio se i ministrom obrane. Tu je dužnost obnašao 38 godina.

Kao predsjednik osnovao je političku stranku Zbor naroda Togoa, predsjedao je tom anti-komunističkom strankom, a jednostranački režim bio je na vlasti do devedesetih kada je zahvaljujući reformama uveden višestranački režim.

Profimedia

Eyadéma je rođen 26. prosinca 1935. na sjeveru grada Pya u regiji Kara. Obitelj mu je bila seljačka i pripadala je narodu Kabye. Prema nekim izvorima njegov datum rođenja je 'temeljen na bogatoj mašti', a točnije bi bilo da je rođen 1930. Njegova majka kasnije je bila poznata kao Maman N'Danida ili Maman N'Danidaha.

Nakon što je završio osnovnu školu, 1953. pridružio se francuskoj vojsci u kojoj je ostao gotovo 10 godina. Sudjelovao je i u dva francuska rata, protiv Indokine i Alžira. Eyadema se vratio u Togo 1962. i nije mu dugo trebalo da se uplete u organizaciju vojnih pučeva.

Satovi s njegovim likom i pratnja od 1000 plesačica 

Tijekom svoje dugogodišnje vladavine preživio je nekoliko pokušaja atentata. Prvo je 1974. preživio pad aviona u sjevernom dijelu zemlje. A nakon što je preživio pokušaj ubojstva od svog tjelohranitelja, nosio je metak koji mu je izvadio kirurg kao amajliju.

Eyadéma je osim preživljavanja atentata, ili upravo zahvaljujući tome, uspio razviti zavidan kult ličnosti. Tako je recimo imao vlastitu pratnju od 1000 žena koje su plesale i pjevale samo njemu u čast. Njegovi portreti visjeli su posvuda, a u većini dućana moglo ih se kupiti, u glavnom gradu Loméu podignut mu je brončani spomenik. U zemlji su bili popularni i ručni satovi na kojima bi se njegov portret pojavljivao i nestajao svakih 15 sekundi. Čovjek je imao i vlastiti strip u kojem je prikazan kao superheroj s posebnim moćima, bio je neranjiv i nadnaravne snage. A kako to sve nije bilo dovoljno dan na koji je predsjednik Eyadéma neuspješno ubijen slavio se kao "Slavlje pobjede nad silama zla".

Profimedia

Osim vojničkih sposobnosti imao je i žicu za marketing, izbrendirao se u gotovo nadnaravnog super-čovjeka, čak je i svoje ime - rođen kao Étienne - promijenio u Gnassingbé. Na taj je način obilježavao datum kada je 1974. bila avionska nesreća, za koju je kasnije tvrdio da ju je jedini preživio.

U stvarnosti nije jedini preživio nesreću koja se dogodila 24. siječnja 1974. Bilo je i drugih, ali njihovo se postojanje prešućivalo, a detalji su se krivo interpretirali kako bi se Gnassingbé prikazao kao nadnaravni heroj koji je preživio sve dok su drugi poginuli.

Eyadéma je tvrdio kako pad nije nesretan slučaj, nego je to posljedica urote kojom ga se htjelo smaknuti. Zavjeru su skovali imperijalisti kojima se nije svidio njegov plan (objavljen 10. siječnja iste godine) da nacionalizira važnu rudarsku kompaniju - Compagnie Togolaise des Mines du Bénin (CTMB or Cotomib).

Na mjestu predsjednika naslijedio ga sin

Jedinu stranku koja je postojala u zemlji, do devedesetih, Eyadéma je stvorio tri godine nakon što je preuzeo vlast, nazvao ju je Rally of the Togolese (Zbor naroda Toga). Pobijedio je na neospornim izborima 1972. A zemlja je 1979. prihvatila novi ustav koji je barem načelno vratio zemlju u civilnu vladavinu.

Profimedia

Princip vlasti je bio takav da je RTP bila utvrđena kao jedina stranka, a predsjednik stranke automatski je kandidiran za sedmogodišnji mandat kao predsjednik. Eyadéma je bio još dva puta izabran 1979. i 1986. godine.

Ekonomsi razvitak koji je uspio postići sedamdesetih, uvelike je uništen osamdesetih, zahvaljujući lošom vladajućoj politici i korupciji. Ranih devedesetih, zbog rastućeg nezadovoljstva Eyadéma je legalizirao višestranačje, oslobodio je političke zatvorenike i pristao je na demokratski ustav.

Na višestranačkim izborima 1993. vrlo je lako ponovno osvojio vlast iako je bilo optužbi za izborne prijevare, a optužbe su se javljale i na idućim izborima. Posljednji put izabran je 2003. i tada su se javile mnoge nepravilnosti i optužbe za izbornu prevaru. Početkom 2005. Eyadéma je doživio srčani udar u svom rodnom gradu Pya, tražeći najbolje liječenje preminuo je na putu za Francusku. Nekoliko sati  nakon smrti na mjestu predsjednika naslijedio ga je njegov sin Faure Gnassingbé.

kult(ne) ličnosti

diktator

Togo

Gnassingbé Eyadéma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter