ISPOVIJESTI ZLOSTAVLJANIH PROFESORA

'Pljuju nas i gađaju predmetima. Kada je sezona zaključivanja ocjena, buše nam gume i lome retrovizore. Kako ne izgubiti živce?'


Tomislav Kukec
07.12.2018.19:00
'Pljuju nas i gađaju predmetima. Kada je sezona zaključivanja ocjena, buše nam gume i lome retrovizore. Kako ne izgubiti živce?'
Vlado Kos / Cropix

sažeto

Proteklih dana aktualan je slučaj profesora čakovečke Tehničke škole Franje Dragičevićakojem prijeti otkaz jer je fizički nasrnuo na dvojicu nemirnih učenika


Tomislav Kukec
07.12.2018.19:00

Prije desetak godina hrvatsku javnost zgranuo je slučaj Mirjane Vidanović, zagrebačke profesorice koju je agresivni učenik premlatio udaravši je metalnom polugom po glavi. 

Učinila je sve po propisima

Dijelila je pismene zadatke kada je prošla pored dotičnog učenika, a slijedeće čega se sjeća je da joj se po vratu slijevala krv. Maloljetnik ju je metalnom polugom sedam puta snažno udario u potiljak, zbog čega i danas ima deformirano vidno polje i oštećen sluh, a dijagnosticiran joj je i posttraumatski stresni poremećaj. Radilo se o otprije problematičnom učeniku, koji u više navrata nije htio izaći iz učionice nakon što bi ometao nastavu, a "puknuo" je kada mu je profesorica, u očajničkom pokušaju da ga smiri, zaprijetila službenom kaznom što bi za njega značilo isključenje iz škole. 

Profesorica Vidanović godinama trpi ozbiljne posljedice ovog slučaja, čak i one psihološke do mjere da se mjesecima 'trzala' ako bi na cesti ugledala nekog sličnog agresivnom učeniku koji ju je strpao u bolnicu. Pritom je, valja istaknuti, učinila sve što je propisano zakonima i internim školskim propisima kako bi umirila učenika. 

arhiva / Cropix

Proteklih dana aktualan je slučaj profesora čakovečke Tehničke škole Franje Dragičevića, kojem prijeti otkaz jer je fizički nasrnuo na dvojicu nemirnih učenika, podijelio je javnost.  Iako se očigledno radi o neprimjerenoj ponašanju, dobar dio građana svjestan je kako je ovom dugogodišnjem prosvjetnom djelatniku naprosto 'pukao film', u situaciji u kojoj je bio posve bespomoćan. Jedina razlika između njega i slučaja profesorice Vidanović je što se usudio suprostaviti nasilnicima koji su dulje vrijeme pravili probleme u školi. 

Postaje jasno kako u hrvatskim školama traje brutalni rat između nasilnih maloljetnika i onih koji su ih primorani disciplinirati, pa je samo pitanje dana kada će nam se dogoditi novi "slučaj Vidanović".

'Gađala me pivskom bocom'

Porazgovarali smo s nekoliko profesora, a njihove priče zastrašujuće su i svjedoče kako je problem discipline u hrvatskim školama sve veći, a oni se osjećaju posve bespomoćno jer im zakonski propisi i sustav brane da išta poduzmu. 

"Sjedila sam na satu i predavala povijest. Jedna učenica, koja je oduvijek bila agresivna i problematična, na stol je odjednom izvadila bocu pive. Halo! Bocu pive na satu u srednjoj školi. Naravno da sam morala reagirati. Rekla sam joj da smjesta skloni bocu ili ću o svemu obavijestiti ravnatelja. To je težak prekršaj, unošenje alkohola u školu. Rekla sam joj da bi, ako me ne posluša, mogla zaraditi i ukor. Na to je potpuno podivljala. Počela mi je psovati majku, pitati me da tko sam ja da joj naređujem, i onda je uzela bocu i bacila ju prema meni. Sklonila sam se, boca se razbila u tisuće komada, a ja sam u suzama otišla iz razreda dok su svi pljeskali i smijali se", prepričava jednu od nebrojenih svojih sličnih zgoda profesorica povijesti (podaci poznati redakciji). 

Luka Gerlanc / CROPIX

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi poznat je i slučaj nasilnog dječaka koji sustavno terorizira sve oko sebe. Jednom učeniku upaljačem je zapalio kosu, drugome stalno podmeće nogu na stepenicama, tuče ga i udara. Škola je donijela mjeru da se učenika "izbaci", no birokratska "kvaka 22" je u tome što je osnovna škola obvezna, pa učenik iz nje ne može biti udaljen dok neka druga škola ne odluči prihvatiti problematičnog đaka. Učenik, potpuno svjestan svoje zaštićenosti, bez problema i dalje radi što hoće, a profesori mogu samo pokušati zaštititi druge od sustavnog maltretiranja.

Iz straha ne dolaze autom na posao

Profesori su u takvim situacijama potpuno nezaštićeni. Mogu opomenuti, ali što mogu učiniti s nasilnim učenikom koji odbija napustiti učionicu nakon što mu je to naloženo? Zvati policiju?

Također, pričaju nam profesori zagrebačkih srednjih škola, mnogi od njih tijekom svibnja i lipnja, u sezoni zaključivanja ocjena, uopće ne dolaze automobilom u školu, jer znaju što im se može dogoditi. 

"Učenici buše gume, grebu lim, lome retrovizore", kažu, pa onda tih dana radije na posao putuju javnim prijevozom, jer štetu im nitko neće nadoknaditi.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić u srednjoj školi predaje već više od tri desetljeća. Kaže kako je stanje sa nasilnim učenicima sve gore. 

Davor Pongračić / Cropix

"Dugo radim i primjećujem da se situacija sa sigurnosti u školama dramatično promijenila. Kolegice i kolege u strahu odlaze na posao, a s njega idu u suzama. Učenici nas gađaju predmetima dok smo im okrenuti leđima. Vrijeđaju. Pljuju! Teško je uopće ispričati što se sve događa. Najgore je što smo se na sve to nekako navikli, to više uopće ni ne registriramo kao neku tešku povredu discipline. Dijelom i zato što znamo što će biti - ništa", zabrinut je Stipić. 

Kaže kako je javna tajna da u obrazovnom sustavu vlada potpuna anarhija. 

"Kolega iz Čakovca sigurno je godinama izložen zlostavljanju. On ima 39 godina staža i nagledao se svega. Sigurno je bilo tisuću situacija u kojima nije ovako reagirao, ali sada jest. Naravno da je to neprimjereno, ali treba sagledati stanje koje vlada u školama, a koje je strašno", kaže Stipić. 

Prema njegovim tvrdnjama, velika je odgovornost i na roditeljima. Kada se učeniku izrekne pedagoška mjera, standardnom procedurom roditelji se pozivaju na sastanak u školu kako bi se raspravilo ponašanje njihovog djeteta. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, naš sugovornik otkriva kako se dobar dio roditelja uopće ne odazove tom pozivu. 

Sustavno organizirano nasilje nad profesorima

"Škole su pritom potpuno bespomoćne. Imamo nebrojene slučajeve da mržnja prema profesorima dolazi iz kuće. Roditelji, najčešće oni koji sami nisu imali velike uspjehe u školi, učitelje i profesore doma nazivaju gubitnicima, dnom društva i slično, pa mlada osoba od 15 godina počinje dobivati tu sliku o profesorima koji bi mu trebali biti uzor i autoritet", objašnjava Stipić. 

Kaže kako je malo toga što profesor može napraviti u slučaju nasilnog učenika koji remeti red na nastavi. 

"Teoretski, može prekinuti sat i izaći iz učionice. Ali najgore je što će razred to doživjeti kao pobjedu svog "heroja", nasilnog učenika. Veliki je problem što se često ostatak razreda solidarizira s onim koji radi probleme, a ne s profesorom", objašnjava Stipić.

Pa i sam je profesor Dragičević, prosvjetni djelatnik s višedesetljetnim iskustvom, istaknuo kako se u Hrvatskoj dopušta sustavno organizirano nasilje nad profesorima, čistačicama i ostalim osobljem u školi. 

"Svi smo mi ljudi i imamo pravo biti zaštićeni", zavapio je, rekavši kako su tog dana prema njemu poletjele krede, a sutra će to možda biti kamen ili nož. 

obrazovanje

školstvo

nasilje u školama

nasilni učenici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter