FOTO/ OD CENTURIONA DO CRNOG LABUDA

Plenkovićeve transformacije: Tko ga je uspio najviše iznervirati, što govori kad je začuđen, koje fraze koristi kada je slatkorječiv te kakav izraz ima kada gubi


Mia Mitrović
27.05.2019.16:00
Plenkovićeve transformacije: Tko ga je uspio najviše iznervirati, što govori kad je začuđen, koje fraze koristi kada je slatkorječiv te kakav izraz ima kada gubi
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

U ovih tri i pol godine otkako je na vlasti svjedočili smo brojnim premijerovim unutarnjim i vanjskim transformacijama


Mia Mitrović
27.05.2019.16:00

Premijer Plenković u nedjelju navečer doživio je teški debakl, najteži otkako je krajem 2016. zasjeo u fotelju predsjednika vlade. Mandat mu uistinu nije bio lak. Obilježile su ga afere u koje je bilo upleten velik dio ministara od njegovog najvećeg povjerenja, kao i unutarstranački sukobi koje je potencirao ne bi li očistio HDZ od radikalizma te od njega napravio modernu, proeuropsku stranku desnog centra. Taj pristup doveo je i do lošeg rezultata na ovim izborima jer su glasovi koji bi inače otišli HDZ-u, prešli konzervativnijim opcijama.

Čini se da mladi Karlo Ressler, koji izgledom i retorikom podsjeća na mlađu kopiju premijera samog, nije dobro sjeo prosječnom HDZ-ovom biraču naviklom na snažne patrijarhe i macho muškarce poput Darka Milinovića ili Milijana Brkića protiv kojih je Plenki u svom mandatu ratovao.

Dragan Matic / CROPIX

U ove tri i pol godine svjedočili smo i brojnim premijerovim unutarnjim i vanjskim transformacijama. Od državničkog stresa najprije se početkom mandata udebljao, da bi se potom prošlo ljeto stesao zahvaljujući promjeni prehrane.

Što se emotivnih transformacija tiče, Plenkovićev obrazac ponašanja sličan je kao i onaj bivšeg premijera Zorana Milanovića. Obojica su mandat zajahali puni ponosa i snage uživajući veliku potporu birača. Međutim, kako im je mandat odmicao i kako su se sve više hvatali u koštac s hrvatskim problemima i nestašlukom pojedinih svojih ministara, to su postajali sve bahatiji i arogantniji. To su najbolje osjetili predstavnici medija, a u Plenkijevom slučaju i zastupnici Mosta s kojima se umalo fizički obračunao.

Pokušali smo pobrojati sva premijerova lica i raspoloženja, od početnog pobjedničkog, samopouzdanog i hvalisavog do začuđenog i poraženog crnog labuda kakvim smo ga imali prilike vidjeti u izbornoj noći.

1. (Samo)zadovoljan

Premijerovo lice koje smo u ovih nekoliko godina najčešće gledali je ono samouvjereno i samozadovoljno. Takav je bio u kampanji i na početku mandata, a kako je vrijeme odmicalo od početnih simpatija, njegovo samozadovoljstvo nam je lagano počelo ići na živce.

Goran Mehkek/CROPIX

Samozadovoljnog Plenkija najčešće možemo vidjeti u Saboru na aktualnom prijepodnevu gdje gotovo uvijek u top formi i bez dlake na jeziku s decentnom dozom sarkazma odgovara na zastupnička pitanja. Mnoge oporbenjake samozadovoljni je Plenki u Saboru 'pomeo' svojim pomalo zločestim i katkad zabavnim odgovorima.

2. Slatkorječiv

Slatkorječivog premijera najčešće možete vidjeti na konferencijama za medije, u obraćanjima javnosti ili kada mu u goste dođe neki važan gost iz Europe. U tim prilikama zapanjuje slušateljstvo nepodnošljivom lakoćom razbacivanja frazama i floskulama koje sjajno zvuče, ali ništa ne znače. Često ih začini nekom zvučnom francuskom frazom koju je vjerojatno pokupio dok je sjedio u Bruxellesu kao europarlamentarac.

Tomislav Krišto/CROPIX

Slatkorječivi Plenki dok govori značajno mlatara rukama što na slušatelja ostavlja pomalo hipnotički dojam pa mu u jednom trenu počnete vjerovati da je sve u redu, da plaće rastu, nezaposlenost pada, a HDZ je najbolja stranka na svijetu. Srećom, ta hipnoza ne traje dugo.

3. Državnik novog kova

Fazu u kojoj je Plenki na vrhuncu svog samozadovoljstva i slatkorječivosti, u kojoj misli da ne može mu nitko ništa jer jači je od sudbine, nazvali smo fazom državnika novog kova. U tim prilikama, nos mu je gotovo u zenitu i uvjeren je da na svijetu nikada nije bilo boljeg, ljepšeg, pravednijeg i mudrijeg vladara od njega.

damjan Tadić/CROPIX

Tada se doima poput kakvog centuriona koji niže trijumf za trijumfom i samo nebo mu je granica. U fazi 'državnik novog kova' Plenki je bio u predizbornoj kampanji kada se činio nepobjediv poput gladijatora. 

4. Začuđen

Začuđeno lice Plenki čuva za prilike kada mu novinari postave neko neugodno pitanje npr. o autorima lex Agrokora, vrućoj pošti ministrice Dalić, automobilskim avanturama ministrice Žalac ili nešto slično. Kada ga pitanjima navedu na sklizak teren, Plenković poprima tobože začuđeni izraz lica i najčešće na odgovori protupitanjem 'tko vam je to rekao' ili samo zbriše s 'mjesta zločina'.

Goran Mehkek/CROPIX

5. Nervozan

Nakon začuđene, slijedi nervozna faza. Tada naš premijer koji je početkom mandata dobio apaurinski nadimak, postaje više nalik ljutoj papričici. U toj fazi još uvijek se trudi biti staložen i civiliziran, no prema govoru tijela vidi se da je na rubu živaca pa novinarima zna odgovoriti svašta. U to se najbolje uvjerila novinarka RTL-a Damira Gregoret kojoj je premijer u svojoj nervoznoj fazi poručio da je slatka.

Goran Mehkek/CROPIX

6. Bahat

U posljednju fazu stanja ljutitosti novinari ga ne dovedu često. To je lice više rezervirano za saborske zastupnike koji ga svojim govorancijama i opaskama dovedu do ruba živčanog sloma. Iznervirati su ga uspjeli zastupnici Živog zida kojima je, poput kakva gangstera iz jednog srpskog filma s početka 90-ih poručio da su 'miševi'.

Željko Hajdinjak/CROPIX

Titula Plenkijeve Ahilove pete ipak pripada zastupnicima Mosta koji su ga uspjeli toliko iznervirati da je umalo došlo do fizičkog okršaja. Premijer im je tom prilikom pokušao demonstrirati da nije 'anemičan' kako su ga nazvali, već više nalik kakvom MMA borcu.

7. Crni labud

Najnovija premijerova transformacija je crni labud. To se rijetko događa, taj crni labud, kazao je Plenkovićev glavni savjetnik Robert Kopal, no kad se dogodi zaista je upečatljiv.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čudi nas što nitko do sada nije na plakat istoimenog filma s Natalie Portman montirao Plenkijevu žalosnu facu koju je u izbornoj noći bezuspješno pokušao sakriti onom državnika novog kova.

Nije mu uspjelo. Teško je biti luzer, svak to dobro zna, no kolo sreće se okreće. Ili kako je zabilježio autor Osmana još u vrijeme baroka:

Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.

Goran Mehkek/CROPIX

Andrej Plenković

EU izbori 2019.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter