Krivi su svi osim njega

Plenković za neuspjeh okrivio sve, od medija do labudova. Vaso ga je dva dana prije izbora upozorio da će plakati, no nije mu vjerovao


Mia Mitrović
28.05.2019.13:40
Plenković za neuspjeh okrivio sve, od medija do labudova. Vaso ga je dva dana prije izbora upozorio da će plakati, no nije mu vjerovao
Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Vaso je navodno dva dana prije izbora upozrio Plenkija da će u nedjelju biti suza 


Mia Mitrović
28.05.2019.13:40

Živahno je bilo u ponedjeljak popodne na sjednici Predsjedništva HDZ-a na kojoj su se analizirali ovako loši izborni rezultati. Predsjednika stranke bio je izvan sebe od bijesa i u stanju neprihvaćanja osobne odgovornosti za ovakav (ne)uspjeh. Sipao je paljbu po svima, od birača, članova pa sve do medija, doznao je Jutarnji.

"Niste dobro odradili teren. Ja imam najbolju sliku što se događa. Vi ne razumijete što je HDZ i što treba biti. Mislim da vodim HDZ i državu u pravom smjeru", vikao je osorno premijer vjerojatno još uvijek u stanju šoka zbog rezultata i nakon neprospavane noći.

Sam protiv sviju 

U završnom govoru nije poštedio nikoga. Svi su mu za ovo krivi, županijski predsjednici, članstvo, mediji, desnica. Optužio je i članove Predsjedništva da ga u javnosti ne brane dovoljno kao što su branili bivše predsjednike. To je potpuno suludo jer je na primjer čitavo Predsjedništvo likovalo kada je Jadranka Kosor izgubila izbore 2011. Ni nju tada nitko nije branio, niti je to tražila, no otišla je bez da je za neuspjeh okrivila se oko sebe.

Tom Dubravec/CROPIX

Inače, ona je odstupila nakon rezultata koji je bio bolji od ovog za koji Premijer tvrdi da je odličan rezultat i da je lista bila odlična. Šefa stranke podržao je i Vladimir Šeks koji je kao u nekom jugoslavenskom filmu, za sve okrivio Crkvu i biskupe.

Jedini tko u ovoj situaciji ima razloga za zadovoljstvo je Milijan Brkić koji rat protiv premijera u ovom trenutku dobiva bez i jednog ispaljenog metka. On je poručio da HDZ mora biti samokritičan i da je narod kazao svoje.

Vaso predvidio crnog labuda 

"Pa ne može narod valjati kad za nas glasa, a kad ne glasa, onda taj isti narod ne valja"; kazao je u stilu narodnog mudraca Brkić.

Po kuloarima kruži priča da je Milijan Brkić ovakav rezultat predvidio te da je premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Goranu Jandrokoviću u petak, dva dana prije izbora kazao da ih čeka katastrofa i da će mnogi plakati nakon objave rezultata.

Goran Mehkek/CROPIX

Također, ono što ruši teoriju savjetnika stranke za PR Roberta Kopala o 'crnom labudu' to jest nevjerojatnom događaju, je predviđanje agencije 2x1 komunikacije koja je još 30.4. objavila rezultate svog istraživanja koji se skoro sasvim poklapaju s rezultatom izbora. Usprkos svemu, Robert Kopal u ponedjeljak je novinarima okupljenima ispred središnjice HDZ-a na Džamiji gotovo pola sata objašnjavao sve o teoriji zavjere crnog labuda protiv HDZ-a.

Rerzultat stoga nije nevjerojatan, niti je za slom HDZ-a krivo mitsko biće iz ruske bajke. Situacija je zapravo više nalik na bajku Hansa Christiana Andersena. Onu o Carevom novom ruhu. Kralj je slomljen i gol. 

Andrej Plenković

Milijan Brkić

EU izbori 2019.

crni labud

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter