sve tajne omiljene premijerove vile

Plenković uživa u Costabelli u kojoj je navodno boravio najpoznatiji mafijaš Al Capone, a jedan bivši premijer tamo je u danu 'natukao' račun od 63 tisuće kuna


100posto
08.08.2019.14:00
Plenković uživa u Costabelli u kojoj je navodno boravio najpoznatiji mafijaš Al Capone, a jedan bivši premijer tamo je u danu 'natukao' račun od  63 tisuće kuna
Smiljan Prpić

sažeto

Ta 'skrivena ljepotica' u javnosti je postala dodatno poznata zahvaljujući bivšim premijerima koji tamo vodili rastrošan život


100posto
08.08.2019.14:00

Premijeru Andreju Plenkoviću službeno je u utorak počeo godišnji odmor, kao i drugim ministrima koji će odmarati do sjednice Vlade 23. kolovoza. Tako je jučer premijer snimljen u Opatiji, gdje je započeo svoje ljetovanje. Bio je na tržnici koju Opatijci zovu Mrkat kupiti sve namirnice za ručak, a kasnije je  otišao igrati košarku u Dvoranu Marino Cvetković. Kako otkrivaju 'lokalci' to je rutina premijera koji to radi godinama. 

Punjene paprike na meniju

Srdjan Vrancic / CROPIX

Kako je premijer  otkrio pred kamerama N1 televizije za kuhanje je zadužena njegova supruga Ana Maslać Plenković, a on je pak zadužen za logistiku, odnosno nabavku namirnica.Ovih dana sigurno će se na njihovom blagovaonskom stolu naći i premijerovo omiljeno jelo punjene paprike, koje su mu kako je i sam rekao omiljena 'spiza'. No, kako je premijer u posljednje vrijeme istesao svoju liniju uz punjene paprike, kako je i sam otkrio neće se naći piure krumpir, jer Plenković i dalje pazi na liniju Kada je prošle godine u rekordnom roku od tri mjeseca istesao svoju liniju te smršavio 17 kilograma otada izbjegava gazirana pića, čokoladu, slatkiše, pekarske proizvode, a čini se kako je i sam otkrio krumpir. 

A zašto je premijer odabrao Opatiju za svoj odmor? Iako on ističe da voli taj kraj i prije je tu dolazio, jer je njegov pokojni stric živio u Rijeci, Plenkovićev odabir ljetne destinacije nikoga ne iznenađuje jer i svi prijašnji premijeri odabirali su tu lokaciju, jer se tu nalazi omiljena vila skoro svih premijera. 

Skrivena od pogleda

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ništa neobično, jer je vila na takvoj lokaciji da je samo sat i pol vožnje od Zagreba, a isto tako dobro je skrivena  od znatiželjnih pogleda jer je okružena šumom i visokom ogradom. Riječ je o rezidenciji u vlasništvu države, odnosno pod upravom MUP-a, koja se nalazi na vrlo atraktivnoj ali i skrivenoj lokaciji između Rijeke i Opatije. 

Iako skrivena od javnosti i ne postoje službene fotografije njezine unutrašnjosti, s vremena na vrijeme iscure neke fotografije koje otkrivaju kako je riječ uistinu o luksuznom izdanju. Njena unutrašnjost tako krije natkriveni bazen koji s vrtom, kako su otkrivali izvori upućeni u izgled lokacije, najljepši dio kompleksa koji se prostire na 5600 četvornih metara. Na njemu se nalaze dvije kuće, od kojih glavna ima 288 kvadrata i dva kata, te u kojoj svaka soba ima svoju kupaonicu. U pomoćnom objektu po potrebi boravi osiguranje.

Najpoznatiji šef mafije u vili

Srdjan Vrancic / CROPIX

A priča oko te vile u najmanje ruku je ludo zanimljiva. Rezidencija je izgrađena 1924. godine, a prema nekim pričama, koje nisu nikada službeno potvrđene, postoji legenda koja kaže da vili Costabella nije odolio ni poznati šef mafije Al Capone, koji je u njoj boravio početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća sa svojom majkom, koja je prema nekim informacijama se rodila u Rijeci. No, među ljudima je i zbog te urbane legende poznata i kao vila Capone. Naravno nikada to nije potvrđeno, ali ni negirano, ali sve oko te vile je puno tajni i misterija, jer s nikada točno ne zna tko je sve u nju dolazio i boravio. 

U vrijeme bivše Jugoslavije vila je bila i ljetna rezidencija tadašnjeg šefa obavještajne zajednice Aleksandra Rankovića, zbog čega je i prozvana Rankovićevom vilom. Nakon Rankovića, vilu su koristili šefovi OZNA-e i UDBA-e, a nakon devedesetih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi. Vilom danas upravlja MUP.

Računi da se smrzneš

Smiljan Prpić

A ta "skrivena ljepotica" u javnosti je postala dodatno poznata zahvaljujući bivšim premijerima Tihomiru Oreškoviću i Zoranu Milanoviću. Naime, prije dvije godine računi iz vile Costabelle našli su se u rukama poreznog nadzora koji je mjesecima u Agenciji za komercijalnu djelatnost češljao njihovo poslovanje.

Tako je otkriveno da za kratkog premijerskog Oreškovićeva mandata u toj vili je ostao je račun reprezentacije od 122.514 kuna, a otkriveno je da je samo u jednom danu u srpnju 2016. godine račun Grand hotela iznosio čak 63.095 kuna. Ništa bolje nije bilo ni s Vladom Zorana Milanovića koja je u vili tijekom četiri godine na jelo i piće potrošila 746.815 kuna. Najviše je bilo potrošeno 2015. kada je račun iznosio 292.846 kuna, a u jednom danu,  19. kolovoza, hotel je ispostavio deset računa u ukupnom iznosu od 112.792 kune. 

Smiljan Prpić

ljetovanje

Plenković

premijer

Opatija

vila Costabella

newsletter

Prijavite se na Newsletter