SVI SMO MU KRIVI JER ŠIRIMO PESIMIZAM

Plenković smatra da u Hrvatskoj nije tako loše, izvukli smo podatke koji ga demantiraju


Mia Peretić
07.06.2018.14:15
Plenković smatra da u Hrvatskoj nije tako loše, izvukli smo podatke koji ga demantiraju
Cropix

sažeto

Plenković nas, u situaciji kad gotovo polovica mladih svoju budućnost vidi izvan Hrvatske, te iz zemlje odlaze cijele obitelji koje se neće vraćati, ozbiljno uvjereva da je sve ok


Mia Peretić
07.06.2018.14:15

Premijer Andrej Plenković je jučer u Münchenu, u kojemu se održava dvodnevni skup Europske pučke stranke (EPP), izjavio da se u Hrvatskoj stvara ozračje pesimizma koje nije dobro, a za to su krivi svi osim njega: akteri, instituti, komentatori i mediji. Premijer smatra da bi nam svima dobro došlo da s malo manje pesimizma govorimo o stanju u društvu, jer je stvaranje negativnog ozračja posebno neodgovorno prema mladim generacijama.

Kritike na račun Vlade i provođenja reformi ocijenio je neargumentiranima, jer, vjerujte mu na riječ, stvari su puno bolje nego što se čini. 

Da se odmaknemo iz područja znanstvene fantastike, odlučili smo Plenkovićevim izjavama suprotstaviti činjenice, ili kako bi on to volio, argumente. 

Ozračje pesimizma neodgovorno je prema mladim generacijama

"Ja mislim da su okolnosti u brojnim granama puno bolje nego što se percipiraju, ali ako stvorite atmosferu nije čudno da srednjoškolci izlaze s tonom besperspektivnosti", rekao je Plenković novinarima, istaknuvši da je to "neodgovorno prema mladim generacijama".

Zgodno je u taj kontekst staviti nedavno istraživanje Instituta za društvena istraživanja koje je na anketi u 59 srednjih škola iz cijele Hrvatske pokazalo da gotovo polovica mladih svoju budućnost vidi izvan Hrvatske, a najveći broj srednjoškolaca, njih 43,9 posto, smatra da Hrvatsku ne čeka ništa dobro. Njih 36,2 posto očekuje neku 'srednju žalost', budućnost koja nije ni pozitivna ni negativna, a poražavajuće je da je samo 19,9 posto srednjoškolaca reklo je kako Hrvatsku čeka pozitivna budućnost.

Također, gotovo dvije trećine odgovorilo je da su za upis na fakultet veze i poznanstva važnije od učenja. Odakle su mladi mogli 'upiti' ovakav 'pesimističan stav'? Možda u činjenici da svakodnevno svjedočimo slučajevima političkog kadroviranja i korupcije koja zahvaća najviše slojeve. Pa na kraju, za to se sudi i bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Kritike za neprovođenje reformi: pogledajte malo bolje i reforme će vam se 'ukazati'

Upitan da komentira kritike predsjednice Republike i oporbe zbog neprovođenja reformi, Plenković je rekao:

"Kao prvo uopće se ne slažem s takvom konstatacijom. Vlada provodi niz aktivnosti. Neka ti koji to govore malo pogledaju temeljitije što je sve vlada uradila, u proteklih dvije godine koliko toga je provedeno", a kao primjere dobre prakse naveo je sustav rasterećenja poduzetnika, poreznu reformu, manju nezaposlenost, smanjenje javnog duga, rast BDP-a, itd. Dodao je kako mu te "paušalne ocjene" djeluju ne samo neargumentirano, nego su loše za opću klimu u Hrvatskoj.

Zanimljivo, istraživanje Hrvatske gospodarske komore baš ne ide u prilog Plenkovićevoj ocjeni poduzetničkog prosperiteta. Iz njega je vidljivo da većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da je ni poticajna niti nepoticajna, a tek jedan posto smatra je poticajnom.

Kada je riječ o usporedbi 2017. i godine ranije, 53 posto anketiranih poduzetnika smatra da je klima ostala nepromijenjena, 31 posto smatra da je pogoršana, dok 16 posto anketiranih ocjenjuje da je došlo do poboljšanja, pokazuje istraživanje o preprekama u poslovanju koje je HGK provela među više od 750 poduzetnika.

Nadalje, opća je percepcija poduzetnika da je u svim područjima došlo do povećanja prepreka u poslovanju, a blagi napredak vide u smanjenju poreznih obveza i radnom zakonodavstvu. 

Poduzetnici i dalje najveće prepreke vide u pravnoj sigurnosti, učestalim promjenama propisa, dugotrajnosti pravosudnih postupaka, poreznih obaveza i stanju na tržištu rada. 

Iseljavanje je dvosmjerna ulica, vratit će se oni

"Ja sam uvjeren da ovi trendovi danas nisu jednosmjerni nego su dvosmjerni", izjavio je Plenković, rekavši da će se oni koji sada idu jednom i vratiti, puni novih ideja i poduzetničkog duha.

Istraživanje o novim hrvatskim iseljenicima koje je za Hrvatsku udrugu poslodavaca provela Promocija plus pokazuje da iz Hrvatske sele čitave obitelji, koje se ne planiraju vraćati, te koje vjeruju da će u Hrvatskoj ubuduće biti još gore nego sad.

Istraživanje je provedeno u dva mjeseca na uzorku od 661 iseljenika metodama intervjua, a u njemu stoji da 82 posto zauzetih iseljava s partnerom, a 72 posto iseljenika koji imaju obitelj sa sobom vode partnere i djecu. 

Posebno je interesantno da je među iseljenicima i značajan udio onih čija su primanja u Hrvatskoj bila iznad nacionalnog prosjeka, točnije njih je 33,2 posto.

Zašto odlaze? Zbog pesimističnog okruženja, rekao bi Plenković, a ispitanici koji su otišli navode da bježe od korupcije, neuređenog sustava, pravne nesigurnosti, vjerske netolerancije, nacionalizma, ustaša i partizana i poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Vjeruju da se u Hrvatskoj ne cijeni rad i sposobnost, smeta ih sporo i korumpirano pravosuđe, a tek 10 posto ispitanika razmišlja o povratku unutar 10 godina. Možda je premijer računao s tih deset posto poslovnih inovatora-spasitelja, koji će biti nositelji našeg budućeg razvitka.

Dodajmo samo da je 42 posto ispitanika reklo da se ne želi nikad vratiti, a 20 posto bi došlo tek u mirovini. Dakle, prema ovom istraživanju, dvije trećine iseljenih Hrvata trajno je izgubljeno za ovu zemlju. 

Hrvatska

Plenković

odlazak iz Hrvatske

pesimizam

poduzetništvo u Hrvatskoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter