koji poziv? koji dolazak?

Plenković ni riječi o Kolindinom pozivu i Vučićevom dolasku, ali jasno osudio Srbiju zbog izložbe


HINA
01.02.2018.11:20
Plenković ni riječi o Kolindinom pozivu i Vučićevom dolasku, ali jasno osudio Srbiju zbog izložbe
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

'Srbija je izložbom u New Yorku pokušala staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH', kazao je Plenković


HINA
01.02.2018.11:20

Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade u četvrtak i pritom nijednom riječju nije spomenuo skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Plenković je u uobičajenom osvrtu na protekle događaje u uvodnom dijelu sjednice kazao da je vlada dostojanstveno obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje ju je predstavljala njezina potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

S druge strane, "Srbija je izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima", kazao je Plenković.

"Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti instrumentaliziranje koje bi današnju Hrvatsku prikazalo u negativnom svjetlu", naglasio je.

"Mislim da je izuzetno važno to stalno ponavljati. To je stav koji ćemo artikulirati svim susjedima i međunarodnoj zajednici", kazao je Plenković, koji se nijednom riječju nije osvrnuo na skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Srbija

Plenković

izložba

Vučić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter