u ovoj državi nitko nikad nije kriv

Plenković ne zna odakle ideja da bi Murganić trebala dati ostavku. Što se treba dogoditi da netko napokon kaže da sustav ne funkcionira?


Mia Peretić
01.03.2019.10:50
Plenković ne zna odakle ideja da bi Murganić trebala dati ostavku. Što se treba dogoditi da netko napokon kaže da sustav ne funkcionira?
Davor Pongračić / Cropix

sažeto

U oba slučaja su ravnateljice Centara za socijalnu skrb izjavljivale kako nije bilo moguće predvidjeti ovakve nasilne ishode


Mia Peretić
01.03.2019.10:50

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ne smatra da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić treba dati ostavku zbog stravičnog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu, gdje je jučer otac svoje četvero malene djece bacio s balkona.

Jure Miskovic / CROPIX

Dapače, premijer ne zna odakle novinarima takva ideja. 

No, Plenković od ministrice očekuje da izvidi jesu li sve službe, centar za socijalnu skrb na zadarskom području pravodobno reagirali ili identificirali problem.

Pa eto, da mu pomognemo, ta se ideja o ostavci nekako prirodno javi kada u samo dva tjedna zabilježite dva slučaja brutalnog nasilja nad djecom. Podsjetimo, polovicom veljače bivši specijalac pretukao je svoju maloljetnu kćer dok je njezina majka bila na bolničkom liječenju nakon teške operacije. 

U oba slučaja nije bilo moguće predvidjeti ovakve ishode?

U oba slučaja su obitelji bile poznate Centrima za socijalnu skrb, a ona iz jučerašnjeg bila je pod određenim mjerema.

Također, u oba slučaja su ravnateljice izjavljivale kako nije bilo moguće predvidjeti ovakve brutalne ishode.

Sinoć je tako ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul rekla da "nikada ništa nije upućivalo na ovaj ishod, te u toj obitelji nasilje nikad nije bilo prijavljivano. Potvrdila je da je obitelj bila u tretmanu, da su se vodili različiti postupci, no da nije moguće predvidjeti ovakve ishode koji su tako drastični, brutalni, radikalni i teški za nekog neutralnog promatrača, a kamoli kad ste nekako u žiži zbivanja".

Luka Gerlanc / CROPIX

Ponovno sustav nije zakazao?

Nasilje, kako kaže Burčul, nisu prijavljivali niti susjedi, niti majka, no da tamo nešto ozbiljno nije štimalo, pokazuju izjave svjedoka koji tvrde da su djeca živjela u teškim uvjetima, te da su imala problema s govorom, što je nekome sigurno zapelo za oko. 

U slučaju maloljetne djevojčice koju je pretukao otac, pušten na uvjetni dopust s izdržavanja zatvorske kazne na koju je osuđen zbog prijetnji i obiteljskog nasilja, Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb za RTL je izjavila:

"Sustav Socijalne skrbi sigurno nije zakazao, a što se tiče nadležnog suda, ne mogu govoriti, međutim, oni su u svom zakonskom procesu donijeli odluku da ta osoba ima pravo na uvjetni otpust, i oni su to njemu dozvolili, nitko nije mogao predvidjeti da će nasilnik počiniti nasilno djelo".

Što se još treba dogoditi kako bi netko napokon priznao da je, klasičnim političkim rječnikom, sustav zakazao i da netko za to preuzme odgovornost?

Plenković

otac

Pag

nasilje u obitelji

murganić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter