Realnost vs. demagogija

Plenković nas uvjerava da je HDZ najbolji i njegova Vlada najuspješnija, a nije spomenuo da jedemo najskuplju i najlošiju hranu u Europi


Mia Mitrović
03.04.2019.16:00
Plenković nas uvjerava da je HDZ najbolji i njegova Vlada najuspješnija, a nije spomenuo da jedemo najskuplju i najlošiju hranu u Europi
Tonci Plazibat / CROPIX

sažeto

Plenkovićeva vizija suverenizma puna je rupa i nema uporišta u realnosti


Mia Mitrović
03.04.2019.16:00

Naš velebajni premijer Andrej Plenković naprosto uživa kada uspije ugrabiti priliku da se pohvali veličanstvenim i nikad viđenim uspjesima HDZ-a i svoje vlade. Učinio je to i u utorak u obraćanju uoči obilježavanja 29. godišnjice HDZ-a Sesvete.

Tema njegova izlaganja bio je suverenizam, ovih dana vrlo popularan među onima koji u Hrvatskoj razmišljaju desnije (tj. njegovim potencijalnim biračima). Nema suverenije stranke, suverenijeg premijera i suverenije zemlje od Hrvatske otkako njome on vlada, hvalio se besramno. Otišao je toliko daleko da je ustvrdio kako je suverenost koncept kojeg je smislio HDZ.

Goran Mehkek / CROPIX

Nagrada za 'ostaše' - mirovina u 67.

Značajno mlatarajući rukama kako samo on zna govorio je potom o silnim reformama koje njegova vlada provodi i podizanju kreditnog rejtinga zemlje zbog čega će uskoro zemljom poteći slapovi meda i mlijeka, a radnih će mjesta biti na svakom koraku pa mladi neće više morati seliti.

Ti mladi koji se zaposle morat će raditi do 67. kazao je to jest objasnio da se odlazak u mirovinu sa 67 odnosi na 'one koji su na tržište rada krenuli kasno'. To u prijevodu znači da će čitava jedna generacija koja u najboljim godinama nakon završenih fakulteta zbog globalne krize nije mogla naći stalno zaposlenje, morati raditi do 67. (ili barem oni pripadnici te generacije koji nisu zbrisali u Irsku i drugdje). Onima što su ostali u Hrvatskoj, nagrada će tako biti mirovina sa 67, ako koncept mirovine tada još uvijek bude postojao, jer jadne penziće već danas tjeraju da rade i prikazuju to kao nešto jako pozitivno.

Ilustracija/ Zvonimir Barisin / CROPIX

Divno naša zemlja izgleda u mašti hrvatskog premijera. Realnost, na žalost, uglavnom nema veze s njegovim predizbornim entuzijazmom. Evo, primjerice, ta najsuverenija od svih mogućih zemalja u kojoj vlada stranka koja je izmislila sam koncept suverenosti, otkako je ušla u EU zapadnim zemljama služi kao kontejner za otpatke.

Rezultati brojnih istraživanja i nalazi inspekcija od 2013. naovamo pokazuju da razvijene zemlje članice u Hrvatsku izvoze uglavnom svoje viškove – staro, više puta zaleđivano, katkad čak i zaraženo meso te ono pred istekom roka trajanja. Slično se događa s voćem i povrćem kao i s drugim namirnicama. Isti princip vrijedi i kada su u pitanju automobili, elektronički uređaji, odjeća i obuća o čemu smo već pisali.

Europsko smetlište 

U pet je i pol godina Hrvatska tako postala europsko smetlište u koje se na police maloprodajnih lanaca izvozi roba C i D kategorije. Naši građani ju potom zbog sve lošijeg standarda, masovno kupuju i konzumiraju. Istovremeno, broj oboljelih od malignih bolesti u zemlji sve više raste pa se dio javnosti s razlogom pita jesu li te dvije stvari povezane.

No, to nije sve. Da apsurd bude veći, najnekvalitetniju hranu u čitavoj Europi Hrvati kupuju po najvišim cijenama! Analiza objavljena u utorak pokazala je da u trgovinama na namirnice upitne kvalitete trošimo čak 28 posto kućnog budžeta, a europski je prosjek 12 posto! Hrana je tako u Hrvatskoj skuplja nego u Velikoj Britaniji pa u vodu pada ona slavna izjava ministra Pavića da je s četiri tisuće kuna bolje živio u Hrvatskoj nego u Velikoj Britaniji.

Bruno Konjević / Cropix / ilustracija

Svaku treću kunu trošimo tako na hranu upitne kvalitete. Blizu nas je Rumunjska gdje se na hranu troši 26 posto kućnog budžeta. Gori smo i od Srbije koja još nije članica, a na hranu troši 20% budžeta što je 6 posto manje.

Razlozi za ovakvu situaciju su mnogi, a jedan od glavnih devastacija domaće poljoprivrede i prehrambene industrije. Razvijena zemlja ne uvozi tuđu hranu, već uzgaja svoju umjesto da na svakom koraku zagorčava život poljoprivrednicima suludim propisima i neisplaćivanjem EU poticaja, slažu se svi stručnjaci.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Isto čini i svaka zemlja koja je imalo 'suverena', kako kaže Plenković koji je baš kao i njegovi prethodnici dozvolio ovakvo stanje. Jedina točna tvrdnja koju je u svojoj jučerašnjoj govoranciji izrekao hrvatski premijer ona je o važnosti izbora za Europarlament.

Pitanjima poput kvalitete hrane, poboljšanja hrvatske poljoprivrede i ribarstva svoje su mandate posvetili brojni hrvatski europaralamentarci, a na problematici zajedničkim snagama rade lijevi i desni, među ostalima HDZ-ova Dubravka Šuica, ikone desnice Ruža Tomašić i Mirjana Petir te SDP-ova Biljana Borzan. Potonja je zastupnica svojim je zalaganjem uspjela isposlovati da se nečasnoj praski plasiranja proizvoda lošije kvalitete stane na kraj. Europarlamentarci u Bruxellesu i Strasbourgu rade sjajan posao. Na 'suverenistu' je Plenkoviću i njegovoj vladi pak da zaštiti domaće poljoprivrednike i snizi cijene hrane.

Andrej Plenković

EU izbori 2019.

cijene hrane

suverenizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter