'Ne mogu nas tužiti, koliko mi možemo pričati'

Plenković smatra da njemu ne treba nekakva analiza da vidi ima li ili nema slobode medija. Hoće li mu ovaj prosvjed otvoriti oči?


100posto
02.03.2019.13:00
Plenković smatra da njemu ne treba nekakva analiza da vidi ima li ili nema slobode medija. Hoće li mu ovaj prosvjed otvoriti oči?

sažeto

Cilj prosvjeda je osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi


100posto
02.03.2019.13:00

"Ne mogu nas tužiti, koliko mi možemo pričati", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na novinarskom prosvjedu pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" koji počeo točno u podne ispred Novinarskog doma. Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.

Cilj prosvjeda je osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

U HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

Oni ne vide ništa problematično, mi vidimo

Damjan Tadic / CROPIX

Početkom veljače na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" objavljeno je kako se u Hrvatskoj vodi više od tisuću sudskih predmeta protiv novinara i medija, tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez rekao da je situacija s novinarstvom i medijima u Hrvatskoj najgora od svih država članica EU.

Zanimljivo nakon toga je premijer Andrej Plenković kazao da to nije tako, te da ne treba njemu nekakva međunarodna analiza da vidi ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Ni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ne smatra da smo po slobodi medija najgori u Europi, no da bi o fenomenu tužbi ipak morali razgovarati. Ali, bez obzira na tužbe, mi smo slobodna zemlja, mediji su slobodni jer ih ionako tuže pojedinci i osobe, smatra ministrica.

Nadamo se da će im današnji prosvjed malo otvoriti oči, iako čisto sumnjamo. 

prosvjed

novinari

sloboda medija

newsletter

Prijavite se na Newsletter