KAD ON PROGOVORI, GLAVE PADAJU

Plenković ima zanimljivu taktiku, ovo je drugi slučaj da Jandroković odradi ‘prljavi’ dio posla i javno iskrizitira osobu pa ona odleti s posla


Mia Peretić
14.05.2018.15:50
Plenković ima zanimljivu taktiku, ovo je drugi slučaj da Jandroković odradi ‘prljavi’ dio posla i  javno iskrizitira osobu pa ona odleti s posla
Duje Klaric / CROPIX

sažeto

Prvi je puta tako kritizirao Antu Ramljaka, a sada Martinu Dalić. Oboje su nedugo nakon podnijeli ostavke


Mia Peretić
14.05.2018.15:50

I ova trakavica je gotova, premijer Andrej Plenković još je jednom spasio vlastitu kožu i iako mu je ranije pošlo za rukom spasiti ministra financija Zdravka Marića, nije imao načina da obrani potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić u aferi Hotmail.

“Martina Dalić podnijela je ostavku koju sam ja prihvatio”, kazao je premijer Plenković.

Javnosti se obratila i ministrica u ostavci:

“U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala teret vladi, HDZ-u i premijeru, ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila politički zadatak, spriječiti da propast Agrokora povuče cijelu ekonomiju u recesiju. Taj zadatak bio je zadan dogovorom između HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden u djelo, uključujući i zadatak da nema troška za porezne obveznike. Agrokor je pred nagodbom. Očekujem da će ona biti uspješna i time će svi zadaci biti provedeni. Očekujem da se istraži tko je pustio fragmente mailova, to je kazneno djelo. Osobno nisam učinila ništa krivo ili, bože sačuvaj, nezakonito. No percepcija, a u politici je percepcija takva kakva je, rezultirala je da koalicijski partneri iskazuju nezadovoljstvo. Ne želim biti uteg ni vladi ni premijeru ni HDZ-u. Bit će i vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora".

No, ono što je zanimljivije od same ostavke, koja je s obzirom na razvoj događaja posljednjih dana na neki način bila očekivana, jest novi obrazac ponašanja premijera Andreja Plenkovića kad se nekome sprema reći ‘zbogom’.

Već drugi put, nakon što se u javnosti rasplamsa neka afera, uglavnom vezana za Agrokor, premijer inicijalno nonšalantno odbacuje sve optužbe na račun određenog dužnosnika.

No, kako vrijeme prolazi, a skandal ne jenjava, u medije s nešto oštrijom retorikom istupa predsjednik Sabora i vjerni suradnik svih dosadašnjih HDZ-ovih vladajućih struktura Gordan Jandroković.

Već je u slučaju Ante Ramljaka Jandrokovićeva javna kritika dala do znanja da je premijer spreman promijeniti smjer i odlučiti da mu je Ramljak postao preveliki teret.

Nakon što su mediji objavili aferu sa skupo plaćenim savjetnicima Agrokora, među kojima je i bivša tvrtka vladina povjerenika za Agrokor, Plenković je stao u obranu ministrice Dalić ali i Ramljaka:

“Sve što se učinilo od izbijanja krize u Agrokoru bilo je na dobrobit hrvatskoga gospodarstva”, kazao je na premijer i dodao da su radna mjesta sačuvana što je bitan interes hrvatske ekonomije, te da je postizanje nagodbe prioritet. 

No, kako su dani odmicali, postajalo je sve jasnije da se percepcija javnosti po pitanju slučaja Ramljak mijenja i na scenu stupa Jandroković:

"HDZ neće dozvoliti da zbog bilo koga plati političku cijenu, to vam jamčim! U tijeku je sada analiza - da vidimo što se točno dogodilo. I nadam se da ta analiza neće pokazati nešto negativno. Jer ako pokaže nešto negativno, onda će oni koji su za to odgovorni morati i odgovarati! I Hrvatska demokratska zajednica neće dozvoliti da zbog bilo koga tko je eventualno nešto krivo radio, plati političku cijenu! To vam jamčim! Kada sam vidio da je angažirana i tvrtka u kojoj je nekad radio povjerenik Ramljak, taj podatak mi je iznenađujuć i nije mi simpatičan, rekao je predsjednik Sabora.

Što se zatim dogodilo? Krajem mjeseca Ramljak je podnio ostavku.

Ista se stvar dogodila i u slučaju ministrice Dalić. Otkad je u medijima osvanula e-mail korespondencija između nje i predstavnika konzultantskih kuća koji su, očito, sudjelovali u pisanju Lex Agrokora, a koji su za konzultantske usluge u čitavom procesu oko Agrokora primili ogromnu lovu, premijer je tvrdio da je njena pozicija u Vladi sigurna. 

No, nakon što je sve više mailova izlazilo u javnost, Plenković je blago promijenio retoriku.

Oštriji je ponovno bio Jandroković. Prošli put je rekao da mu podatak vezan za Ramljaka nije simpatičan, ovoga puta da mu se pojedini mailovi nisu svidjeli:

''Zašto mislite da bismo trebali čitati sve mailove? Imao sam nekih drugih obaveza pa nisam detaljno ulazio u sve. Ono što sam vidio moglo se izbjeći. U jednom dijelu sadržaj mi se ne dopada, način na koji su se sudionici te grupe dopisivali nije stil u kojem bih volio sudjelovati'', rekao je predsjednik Sabora.

Nismo sigurni je li ovo novi obrazac ponašanja, jer jednom je slučajnost, a drugi put već namjera, pa će možda Jandroković postati putokaz za buduće dužnosnike koji na neki način zgriješe.

Jer, kako sad izgleda, kad Jandroković progovori, glave padaju.

Andrej Plenković

Agrokor

Vlada RH

Ante Ramljak

ostavka

Martina Dalić

Gordan Jandroković

mailovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter