TV okršaj tjedna: SVAĐA ŠPRAJCA I PLENKOVIĆA

Premijera iživciralo pitanje o vanjskom dugu pa svoje mjesto ponudio voditelju, a odgovor na pitanje o reformama teško je i prepričati


Mia Mitrović
15.11.2019.13:35
Premijera iživciralo pitanje o vanjskom dugu pa svoje mjesto ponudio voditelju, a odgovor na pitanje o reformama teško je i prepričati
Youtube screenshot

sažeto

Osvrnuli smo se na najspornije momente Plenkovićeva sinoćnjeg gostovanja u RTL Direktu 


Mia Mitrović
15.11.2019.13:35

U četvrtak uvečer premijer nas je počastio predblagdanskim ukazanjem u emisiji Direkt Zorana Šprajca. Na malim ga ekranima već dugo nismo vidjeli u ovakvom izdanju, a Šprajc ga nije štedio 'zločestih' pitanja na koja građani žele čuti odgovor pa je sve bilo čak i zabavno (što nije pridjev koji se baš često veže uz našeg premijera). Tijekom susreta Plenki je bio nevjerojatno samouvjeren i opušten pa ga je Šprajc, začudo, uspio samo neznatno naživcirati.

Prva stvar na dnevnom redu bilo je povećanje plaća svim državnim službenicima za 6,12 posto. Genijalan je to predizborni trik dostojan samo najvećih političkih mađioničara. Predstojeći izbori, naime, nisu ključni samo za to da premijerovo samopouzdanje ostane onakvo kakvo je bilo u sinoćnjem televizijskom gostovanju.

Uspjeh HDZ-ove kandidatkinje ključan je i za njegov ostanak na vlasti, kao i u fotelji predsjednika šefa HDZ-, osobito nakon 'crnog labuda' na EU izborima. Podizanje plaća uhljebljenima u državnim službama jeftin je način da kupi njihovu ljubav na predsjedničkim izborima i to novcem ostalih poreznih obveznika.

Kao pokvarena ploča

Zabavan moment bilo je Šprajcovo raskrinkavanje još jedne premijerove 'uspješnice' s kojom se poput pokvarene ploče hvali gotovo u svakom svom javnom istupu, a to je smanjenje javnog duga. Tu ga je Šprajc uspio najviše naživcirati jer je iznio podatak da je naš vanjski dug nešto manji od 300 milijardi kuna, to jest približno jednak onome kakav je bio u vrijeme vlade Zorana Milanovića.

"Manji je za dvije milijarde", pokušao se cjenkati premijer, no nije uspio pa se naljutio i kazao Šprajcu da ga smanji on ako zna i tako priznao da njegovoj Vladi ni to nije pošlo za rukom. Mnoge indicije pokazuju da nam se bliži još jedna globalna kriza koju ćemo ponovno dočekati rastrošni i nespremni, ali ok, ministru Mariću se mora priznati da se iznos otplate nešto smanjio jer je skupe kredite otplatio dizanjem jeftinijih.

Nikša Stipanicev/CROPIX

Za to što nam BDP raste najsporije u Europi, nije okrivio kriminal, korupciju, niti izostanak bilo kakvih strukturnih reformi, već agresiju na Hrvatsku (!!) koja je završena pred više od 20 godina. To razuman rok za oporavak bilo koje zemlje, naravno uz preduvjet da 'oporavkom' ne upravljaju kriminalci, tajkuni i kojekakvi sumnjivi poduzetnici što je u nas bio slučaj.

Agresija, korupcija i dignitet 

Samo u lijepoj našoj zemlji čudesa moguće je i da 20 godina nakon rata niotkuda nastane novih 2.000 branitelja što je premijer opravdao 'dignitetom Domovinskog rata koji je 100 postotni prioritet njegove vlade'. Nije nam baš sasvim jasno kako tom dignitetu pomaže pojava novih branitelja, dok pravi heroji jedva krpaju kraj s krajem i postaju sve ogorčeniji zemljom za koju su dali mladost i zdravlje te hrabri kakvi jesu, odbijaju bilo kakvo priznaje za svoju žrtvu.

Za dignitet Domovinskog rata puno važnije bi bilo da oni koji su se u njemu borili i njihova djeca danas žive u normalnoj, prosperitetnoj zemlji, a ne da na grbači njihove žrtve danas žive oni koju su bojišnicu vidjeli samo na televiziji.

CROPIX

Najurnebesniji dio Šprajcova razgovora ugodnog s premijerom bio je kada ga je podbo zbog izostanka bilo kakvih važnih reformi u njegovom mandatu. Samozadovoljni premijer tada je počeo nabrajati svoje uspjehe. Između ostalog, kazao je, izglasan je proračun za 2020. i - datum Dana Državnosti vraćen je na 30. svibnja što je stvarno krucijalna reforma za boljitak naš svagdašnji.

Franjo, Zoran i Božić

Stigao je premijer i odgovoriti Milanoviću na kritiku toga što je prvi krug predsjedničkih izbora tri dana prije Božića. Izjavio je da Zox samo kuka, no nije jedini. Kukaju građani jer ih uz predbožićni kaos i cirkus čeka i onaj (pred)izborni što svakako ide u prilog kandidatkinji HDZ-a.

Izbor datuma opravdao je time što je 'Franjo Tuđman umro u prosincu' te dodao da se 'mladi birači toga ne sjećaju' što je definitivno najluđi argumentum ab absurdum čitava izlaganja (a bilo ih je još). Mlađi birači se toga dobro sjećaju, no sjećaju se i da prvi krug predsjedničkih izbora nikada do sad nije održan tri dana pred Božić.

Arhiva /Bozo Vukicevic

Vješto je izbjegao premijer i pitanje o nestašlucima pojedinih HDZ-ovih ministara prilikom ispunjavanja imovinskih kartica svaljivanjem krivnje na oporbu. Kazao je da su te pogreške 'slučajne' te dodao da su zastupnici SDP-a i Mosta 'sportaši' koji prijavljuju Povjerenstvu za sukob interesa nedužne HDZ-ovce što puno 'govori o karakteru te ekipe'.

Žao nam Europe

Nismo sigurni, no zadnji puta kada smo učili u školi o demokraciji, najvažnija uloga oporbe je bila da bude korektiv vlasti te da ukazuje na nepravilnosti u ponašanju vladajućih. Ili se to Plenkijevim dolaskom na čelo HDZ-a promijenilo.

Šećer na kraju sukoba dvojice sredovječnih Titana bilo je pitanje hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom koje nam se ozbiljno približava, a spremna nije još ni zgrada NSB-a u kojoj će biti sjedište.

Profimedia

Ništa ne brinite, sve je pod kontrolom, poručio je u stilu Sledge Hammera samouvjereni Plenki. Hrvatskoj je, naime, pripala čast da u njenom predsjedavanju bude riješena trakavica s Brexitom te izglasan proračun EU za idućih sedam godina! Sirota Europa ni ne sluti što joj se sprema u Zagrebu.

Andrej Plenković

Zoran Šprajc

predsjednički izbori 2019.

Direkt

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter