TRI MALA ANĐELA ĆE ŽIVJETI

Plemenita gesta roditelja iz Koprivnice: Nakon stravične tragedije u kojoj se ugušio njihov 10-mjesečni dječak odlučili donirati bebine organe


Tomislav Kukec
31.07.2018.19:00
Plemenita gesta roditelja iz Koprivnice: Nakon stravične tragedije u kojoj se ugušio njihov 10-mjesečni dječak odlučili donirati bebine organe
iStock/Ilustracija

sažeto

Dječačić se ugušio nakon što mu se vrat zaglavio među prečkama dječjeg krevetića


Tomislav Kukec
31.07.2018.19:00

Dječak iz okolice Koprivnice trebao je za dva mjeseca proslaviti prvi rođendan. Trebalo je to biti veliko slavlje, na kojem će se okupiti obitelj, rodbina, prijatelji, nazdraviti novom članu familije. Umjesto toga, dogodila se strašna tragedija koja je čitav koprivnički kraj zavila u crno. Roditelji su 10-mjesečnog dječaka nakratko ostavili u krevetiću, a kad su se vratili već je bio gotovo mrtav. Lokalni mediji pišu da se bebina glava zaglavila između prečki dječjeg krevetića, zbog čega je dječak ostao bez kisika. 

 Dijete je u teškom stanju primljeno u koprivničku bolnicu, nakon čega je hitno transportirano u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Iskusni liječnici učinili su sve što je bilo u njihovoj moći, no postalo je jasno da dječaku nema spasa. Konstatirana je moždana smrt, oblik smrti u kojem mozak više ne funkcionira, no srce i dalje šalje krv organizmu. Liječnici uKlaićevoj neutješnim su roditeljima rekli kako je njihovo dijete mrtvo. 

Cropix

Organi usađeni u tijela tri mala pacijenta

No, djetetovi organi i dalje su bili 'živi', zbog čega je roditeljima predloženo doniranje organa. Unatoč golemoj tuzi i tragediji koja ih je pogodila, roditelji su pokazali nevjerojatnu hrabrost i plemenitost i odlučili da organi njihovog malog anđela žive dalje u tijelima malih primatelja. Eksplantacija je obavljena u Klaićevoj, a dr. Tomislav Kifer, zamjenik koordinatora eksplantacijskog tima, kaže kako su odmah po roditeljskoj odluci kontaktirali Eurotransplant, europsku mrežu bolnica koja vodi listu primatelja organa. 

"Imamo između jedan i tri takva slučaja godišnje, da se radi eksplantacija organa kod tako malenog djeteta. Uglavnom se u praksi nikada nisam susreo da roditelji odbiju mogućnost doniranja organa. Kažemo im kakva je situacija, da bi se s tim organima moglo pomoći drugoj djeci, pa se oni u pravilu odlučuju na to", kaže nam dr. Kifer. 

Djetetu su izvađeni jetra i oba bubrega, te su odmah prevezeni u Njemačku gdje ih je transplantacijski tim usadio u tijela tri malena pacijenta. Tako malene organe mogu primiti samo bebe, pa je zahvaljujući plemenitoj odluci koprivničkih roditelja spašen život čak troje mališana. Bila je predviđena i eksplantacija srca, no pokazalo se da organ nije kompatibilan s primateljem. 

ILUSTRACIJA / Darko Tomas / CROPIX

Dr. Kifer kaže nam i kako se u Hrvatskoj rijetko rade transplantacije organa tako malenoj djeci, te je takav zahvat moguće napraviti samo u KBC-u Zagreb. 

"Kod tako malenih organa potrebna je specifična oprema, zbog čega se takvi zahvati u nas vrlo rijetko obavljaju. Također, da bi sve bilo uspješno, organi moraju btii kompatibilni i to se provjerava na listama Eurotransplanta, koje su vrlo stroge", kazuje nam dr. Kifer. 

Iako je liječnik s dugogodišnjim iskustvom, ovakve tragedije i njega uvijek pogode. No, kaže, u takvim trenucima uvijek razmišlja o drugoj djeci koja će biti spašena tim organima. Upravo to vjerojatno je bilo i na pameti roditelja iz Koprivnice, koji su uistinu pokazali snagu i hrabrost u najtežoj etapi svog života, a zahvaljujući njima tri malena anđela sada mogu živjeti. 

tragedija

transplantacija

Klinika za dječje bolesti Zagreb

doniranje organa

Klaićeva

Tomislav Kifer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter