ovo ne smijete propustiti

Planetarno popularna serija 'Igra prijestolja' ima novu poveznicu s Hrvatskom. Razgovarali smo s hrvatskom ekipom koja je za to zaslužna i stvarno zvuči super!


Matej Devčić
20.04.2019.19:00
Planetarno popularna serija 'Igra prijestolja' ima novu poveznicu s Hrvatskom. Razgovarali smo s hrvatskom ekipom koja je za to zaslužna i stvarno zvuči super!
Profimedia

sažeto

Zagrebačka agencija s njujorškom adresom usavršila je službenu aplikaciju "Igre prijestolja" preko koje možete saznati sve o omiljenim likovima


Matej Devčić
20.04.2019.19:00

Jedna od najpopularnijih TV serija ikad snimljenih "Igra prijestolja" zaludila je cijeli svijet. Premijera osme sezone na koju se čekalo dvije godine prikovala je za ekran 17.4 milijuna gledatelja kroz različita prikazivanja i streaming opcije.

Velik dio scena "Igre prijestolja" tijekom svih njenih sezona snimano je u Hrvatskoj, a dubrovački Stari grad u seriji je "odglumio" Kraljev grudobran, uporište obitelji Lannister. Gradske zidine, uske uličice i stare crkve bile su idealne za snimanje scena, kao i Arboretum Trsteno, stari gradovi Split i Klis, kao i Trogir.

Nova poveznica planetarno popularne serije s Hrvatskom

No, Hrvatska od nedavno ima još jednu poveznicu s planetarno popularnom serijom. Naime, zagrebačka agencija Five s njujorškom adresom zaslužna je za usavršavanje službene mobilne aplikacije serije pod nazivom "A World of Ice and Fire - A Game of Thrones app".

Filip Kiršek, developer agencije, za 100posto otkrio je kako im je pod ruke došla ova aplikacija. "Sa tvrtkom Penguin Random House, publisherom aplikacije, smo surađivali već ranije na projektima i bili su iznimno zadovoljni našim radom.

Kako su imali problema s aplikacijom za 'Igru prijestolja', zamolili su nas da pogledamo i preuzmemo daljnji razvoj", objašnjava Kiršek. Aplikacija je, tvrdi, najvećim dijelom bazirana na serijalu knjiga 'A Song of Ice and Fire', iako sadrži i neke informacije o seriji i razlike između serije i knjige.

Otkrili što sve aplikacija sadrži

Kaže kako su prva iskustva korisnika s aplikacijom iznimno pozitivna. "Korisnicima se sviđa što mogu jednostavno, dok prate seriju ili čitaju knjigu, podsjetiti se o likovima, njihovoj pozadini ili pak popratiti mjesta događanja na karti. Kako se radi o mobilnoj aplikaciji, lako je iskoristiti za brzu provjeru podatka", tvrdi.

Objašnjava i što sve korisnici mogu očekivati od aplikacije. "Ona sadrži stranice o likovima, mjestima, religijama i stvorenjima koji se pojavljuju u serijalu. Svaka stranica sadrži informacije i linkove na vezane pojmove.

Tako je prilično lako istražiti dalje primjerice obiteljsko stablo nekog lika, ili informacije o poznanicima. Osim toga, uključeno je nekoliko karti poznatog svijeta na kojem korisnici mogu naći lokacije iz serijala, i dobiti više informacija o njima.

Profimedia

Putovanje likova po karti zadavalo im je glavobolje

Također je moguće pratiti put glavnih likova kroz serijal, gdje mogu pratiti lokacije likova i njihov put po poglavljima knjiga", priča Kiršek dodajući da aplikacija broji više od 500 likova i gotovo 400 lokacija.

Objašnjava kako se na aplikaciji i dalje radi. "Dodaje se novi sadržaj i radimo na poboljšanju iskustva korisnika. A naravno, imamo i mnoge ideje za buduća proširenja", tvrdi.

Kiršek priča kako im je, kada se pogleda sadržaj, najzanimljivije bilo raditi praćenje putovanja lika po karti. "Time smo dobili bolji osjećaj o skali priče, i putu koji su ti likovi prošli kroz priču. No s tehničke strane su nam upravo ta putovanja zadala i glavobolje", kaže Kiršek.

Veliki obožavatelji serije

Perica Levatić, project manager agencije, kazao je da je update aplikacije stavljen live nekoliko dana prije početka nove sezone. Ovu nadogradnju službene aplikacije "Igre prijestolja" američki AppStore proglasio je najboljim updateom neke aplikacije i to je timu Fivea bio dodatan poticaj, jer su i sami, priznaju, veliki obožavatelji GoT-a.

"Većina tima prati seriju, iako imamo i par iznimaka. Osobno su mi najdraži likovi Sam Tarly i Brienne of Tarth zbog rasta koji su prošli tokom priče", tvrdi Kiršek.

Profimedia

Aplikacija je dostupna za besplatan download na App storeu i Google Playu – i obvezna je "lektira" za svakog pravog fana "Igre prijestolja".

Igra prijestolja

aplikacija

agencija Five

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter