akcija spašavanja obraza

Plan je već krenuo nizbrdo, a onda je došao Tomislav Horvatinčić. Mediji pišu: 'Plenkovićeva ekipa ne zna upravljati autom, ali su nas dobro 'provozali'


Mia Peretić
15.03.2019.19:00
Plan je već krenuo nizbrdo, a onda je došao Tomislav Horvatinčić. Mediji pišu: 'Plenkovićeva ekipa ne zna upravljati autom, ali su nas dobro 'provozali'
Istock / ilustracija 100posto

sažeto

 Premijer je smislio zgodan način kako će hrvatskoj javnosti pokazati da su članovi njegove Vlade zaista odgovorni ljudi


Mia Peretić
15.03.2019.19:00

Premijer Andrej Plenković danima se borio kako da sa sebe skine stigmu autokratskog vladara koji isključivo po vlastitom nahođenju razlikuje dobro od lošega što se stanja u državi tiče. Suočen s kritikama oko postupanja u slučaju ministrice Gabrijele Žalac, gdje se ispostavilo da je članica Vlade u prometnoj nesreći autom udarila djevojčicu, te pri tome od 2016. godine nije imala važeću vozačku dozvolu, odlučio je smisliti zgodan način kako će hrvatskoj javnosti pokazati da su članovi njegove Vlade zaista odgovorni ljudi.

Nakon brainstorming seanse, u suradnji s najbližim savjetnicima za odnose s javnošću, odlučili su organizirati jedan, kako je na sastanku formulirano, 'zgodan PR bombon'. Naime, ideja je bila da određene ministre i političare od interesa za vladajuću koaliciju na jedan dan pošalju u autoškolu. Naravno, uz prisustvo mikrofona, kamera i fotoaparata.

Ta će PR poslastica poslužiti kako bi se pokazalo da su svi političari pod njegovom palicom spremni pokazati barem minimum društvene odgovornosti, naučiti na vlastitim greškama i raditi na tome da ih isprave.

'Zovi Žalac, Brkića i onoga u krizi srednjih godina'

"Koga ćemo zvati, gospodine premijeru?" upitao je jedan iz tima medijskih stručnjaka.

"Žalac, naravno. Zovni mi još Brkića, on je prije nekog vremena autom opalio tramvaj. Onda mi zovi Darka Milinovića, taj je pak pao s motora na Grobniku u toj svojoj krizi srednjih godina, kada se golišav naslikavao i nabavio opaku pilu. Zovi i Radimira Čačića, on je vrhunski primjer kako u politici izgleda zločin, kazna i pokora. I obavezno jednog gosta predavača. Zvučno ime. To vama ostavljam na odabir", rekao je Plenković.

Savjetnici su napustili Banske dvore i raštrkali se, svaki svojim poslom.

Plenković je morao obaviti još jedan važan poziv.

"Bok Milane. Slušaj, idući tjedan ideš u autoškolu. Ok?", rekao je oštro premijer.

"Kakva škola, ne treba meni škola, ja imam životnu školu", dahtao je promuklo Milan Bandić s druge strane.

"Mene poštedi tih svojih demagogija, idući ponedjeljak u osam ujutro imate sat. I ti i Žalac i Čačić. I Brkić", odlučan je bio Plenković.

"Ma nemoj mene bogati, u 6 otvaram asfaltirano parkiralište, u sedam sam na stotom rođendanu bake Mare, a u osam krstim kumče iz romske obitelji".

"Ok, onda ovako. Hoćeš u koaliciju ili ne?", misteriozno je pitao premijer.

S druge strane najednom muk. Tišina je trajala neugodnih dvadesetak sekundi.

"Kada i gdje?!", kratko je upitao Bandić što je značilo da je dogovor upravo postignut.

Prvi dan u autoškoli

Tog su se ponedjeljka kao pačići u prvim klupama našli ministrica Gabrijela Žalac, Varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - Reformisti, te bivši ministar i mogući budući suradnik Radimir Čačić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši ministar zdravstva Darko Milinović i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Novinari su žamorili, fotografi škljocali aparatima, a Žalac se čitavo vrijeme smiješila kao školarka koja se ponovno našla s prijateljicama nakon ljetnih praznika.

U tom trenu je u učionicu ušetao instruktor vožnje koji će održati jedno teorijsko predavanje, te kroz pitanja i odgovore uvjeriti novinare i hrvatsku javnost kako su naši političari odgovorni ljudi koji su naučili svoju lekciju.

"Recite mi gospođo Gabrijela, naučili smo da je potrebno voditi računa da posjedujete svu obaveznu opremu u automobilu, koja je propisana Člankom 236. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, posebice ako se spremate na put. Što sve ona uključuje?", upitao je mladi instruktor, počevši seriju pitanja.

"Krunicu!", cvrkutala je Žalac.

Negdje u Zagrebu ministar zdravstva Milan Kujundžić iznutra je osjetio neobjašnjivu navalu neopisive sreće.

Čovjek se potpuno smeo, no ubrzo je pohvatao konce.

"U redu, krunicu je uvijek lijepo imati, nekima daje dojam sigurnosti. No, ono na što sam ciljao, a što vi zasigurno znate, jest da u autu u svakom trenu morate imati rezervni kotač, uključujući dodatnu opremu za promjenu istog, nadalje, sigurnosni trokut koji služi za označavanje vozila koje je zaustavljeno na kolniku ceste, reflektirajući prsluk, rezervne žarulje, te u zimskim uvjetima i zimsku opremu, naravno", pokušao je kroz smijeh izvući situaciju.

"A što vas, Gabrijela, zatraži policajac prilikom rutinske kontrole? Što morate imati sa sobom?", nastavio je instruktor.

"Novčanik uvijek treba imati, osobnu iskaznicu da dokažem da ja jesam ja, a treba imati i papire za auto. Prometnu i to".

"Niste li možda nešto zaboravili, Gabrijela?", s umjetnim smiješkom upitao je mladi instruktor.

"Ne", kratko i samouvjereno je odgovorila Žalac.

"Ma jeste, Gabrijela, malo ste se smotali. Znate vi da i vozačku treba imati. Valjanu vozačku", ulizivao se predavač, svim snagama nastojeći spasiti stvar.

Novinari su se već počeli ozbiljno došaptavati, mahnito tipkati na mobitele, a neki su već izišli kako bi kontaktirali redakciju.

U tom je trenu premijer Plenković shvatio da je potrebna hitna intervencija kako mu ova PR akrobacija na kraju ne bi naštetila. Stajao je u zadnjem redu učionice, te instruktoru prstom mahnito pokazivao na Bandića.

Ovaj je shvatio poruku i odmaknuo se od ministrice Žalac.

"Gospodine Bandiću, sjećate se svoje prometne nezgode. Tada ste malo i popili, je li tako? A znamo koliko se alkohola tolerira pri vožnji".

"Znamo, kako ne. Ja toleriram promil i po' još vozim ko Schumacher", hvalio se Bandić pogledavši prema novinarima koji su u nevjerici promatrali ovaj bizaran događaj.

"Ma joj gospon Bandić, to je sve lijepo, ali znamo svi da se zakonski tolerira 0,5 promila. I da se ne hvalimo kako pijani dobro vozimo", rekao je instruktor kojemu je u ovoj fazi već bilo krajnje neugodno.

"Tko su ovi ljudi, oni nam donose važne političke odluke u državi? Pa mi mora da smo genijalci jer uspijevamo opstati u ovakvom društvu", mislio je u sebi.

Slično je razmišljao premijer Plenković.

"Ja mora da sam genijalac kada sam s ovakvom ekipom još uvijek na vlasti. Ili to ili se s druge strane nalazi neko istinski glup", kontemplirao je.

Gost iznenađenja

S obzirom na to da je plan u ovoj fazi bio ozbiljno narušen, premijer je naredio da se, umjesto pitanja Čačiću i Brkiću, u učionicu izvede gost iznenađenja. Ni on sam u ovoj fazi nije znao o kome se radi. Ta ga je pomisao najednom sablaznila: pa on zaista do ovoga trenutka nije provjerio koga su to njegovi savjetnici doveli.

Od jednog potrčka zgrabio je papir s dnevnim redom i planom predavanja. Pogled mu se zaustavio na imenu gostujućeg predavača i umalo je dobio infarkt.

Baš u tom trenu je instruktor, sukladno naputku koji je dobio od Plenkovićeva tima, krenuo najavljivati misterioznog predavača.

U isto vrijeme Plenković se manijakalno razmahao rukama i nogama, pokušavajući svim silama signalizirati instruktoru da stane, da ušuti.

No, bilo je kasno.

"Molim vas, pljeskom pozdravite dugogodišnjeg vozača s iskustvom u pomorskom i cestovnom prometu, gospodina Tomislava Horvatinčića!".

Nakon što je izgovorio zadnje slovo poduzetnikova prezimena, bilo mu je jasno o kakvom se epskom promašaju ovdje radi.

Plenković je doslovno poludio te izveo manevar sličan onome kada se u Saboru zaletio na Nikolu Grmoju. Ubrzanim je korakom krenuo prema prolazu u kojem je čekao Horvatinčić i tijelom mu zapriječio put.

PRava tragedija

Ono što je inicijalno trebao biti dobar PR, pretvorilo se u PRavu tragediju.

Susramlje se proširilo prostorijom, a onda su novinari mahnito krenuli zivkati svoje redakcije i nastao je opći kaos. U roku od nekoliko minuta u svim medijima su osvanuli naslovi

"Plenkovićeva ekipa ne zna upravljati autom, ali su zato nas dobro "provozali".

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

satiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter