EU ZNATNO POSTROŽIO DIREKTIVU

Pitka voda ubuduće će se morati testirati na plastiku, a uvodi se obveza ispitivanja ispravnosti vode u vrtićima, školama i staračkim domovima


Tomislav Kukec
20.09.2018.12:00
Pitka voda ubuduće će se morati testirati na plastiku, a uvodi se obveza ispitivanja ispravnosti vode u vrtićima, školama i staračkim domovima
iStock

sažeto

Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva


Tomislav Kukec
20.09.2018.12:00

Relativno nedavni slučaj zagađenja u Slavonskom Brodu Hrvatsku je na najneugodniji mogući način naučio koliko je pitka voda nešto što često doživljavamo olako, a koliko nam je bitna u životima. 

Hrvatska se ubraja među zemlje s najviše vodnih resursa u Europi, a odlikuje nas čista i zdrava pitka voda. Ipak, da bi tako ostalo potrebno je paziti na izvore i maksimalno nadzirati izvore zagađenja. 

'Pitku vodu i zdravlje treba zaštititi'

Upravo to glavni je cilj izmjene direktive Europske unije koja je izgalasana u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

 "Voda je život i stoga smo odlučili postrožiti cijeli niz kriterija koje će morati ispunjavati pružatelji vodovodnih usluga. Nadalje, ova direktiva je i odgovor EU na prvu uspješnu građansku inicijativu, „Right2Water“, koja je, tražeći da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom, prije par godina skupila potpise nekoliko milijuna građana EU. Nažalost, incidenti poput onog u Slavonskom brodu pokazuju da pitku vodu i javno zdravlje treba dodatno zaštititi", kazala je članica Odbora, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

 Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva. Pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode. Nova direktiva uvodi obavezno mjerenje prisutnosti hormonskih razarača poput bisfenola, beta-estradiola i nonifenola, tvari koje je znanost posljednjih godina identificirala kao prijetnju ljudskom zdravlju.

 "Prihvaćen je cijeli niz mojih zakonodavnih prijedloga od kojih bi svakako istakla dodavanje vrtića, škola, sveučilišta, domova umirovljenika i sportskih objekata na popis prioritetnih lokacija na kojima će se kvaliteta vode morati dodatno i temeljitije ispitivati. Takvi će se objekti staviti uz bok bolnicama kao lokacije na kojima obitavaju ranjive društvene skupine poput djece, starijih osoba i bolesnika", izvijestila je Borzan.

Plastika u 2/3 uzoraka pitke vode iz vodovoda

 Nedavno je u svijetu odjeknula vijest kako je u flaširanoj pitkoj vodi pronađena znatna količina plastičnih čestica. Mikroplastika je, kažu u uredu naše europarlamentarke, sve veći problem, a pojedina istraživanja su pokazala da je prisutna u oko dvije trećine uzoraka vode iz vodovoda u zemljama EU. Stoga je Borzan s kolegama obvezala Europsku komisiju da izradi metodologiju za mjerenje prisutnosti mikroplastike u vodi.

"Tek posljednjih godina smo spoznali da mikroplastike u velikim količinama ima u vodi, hrani i okolišu. Još uvijek ne znamo koliko je točno ima, niti je dovoljno istražen njen utjecaj na ljudsko zdravlje, no možemo pretpostaviti da nije pretjerano pozitivan. Komisiju su smo obvezali da izradi metodologiju, a države članice da po njoj sustavno mjere prisutnost mikroplastike u vodenima masama iz kojih se crpi pitka voda", najavila je SDP-ova europarlamentarka.

 

zdravlje

Europski parlament

Biljana Borzan

zaštita okoliša

pitka voda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter