VIDEO: Prošlo je 38 godina od Titove smrti

Pitali smo mlade da nam kažu tri stvari o predsjedniku SFRJ-a, njihovo neznanje je iznenađujuće...


100posto
04.05.2018.12:00
Pitali smo mlade da nam kažu tri stvari o predsjedniku SFRJ-a, njihovo neznanje je iznenađujuće...

sažeto

Na njegovom pogrebu bilo je 209 delegacija iz 127 država svijeta te 700.000 ljudi


100posto
04.05.2018.12:00

"Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito", rekao je prije točno 38 godina drhtavim glasom voditelj Televizije Zagreb Miroslav Lilić. 4. svibnja 1980. u bolnici u Ljubljani umro je predsjednik SFRJ-a Josip Broz Tito.

Kultom ličnosti Tito je bio pretvoren u 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti', a u školama su se o njemu pričale legende. Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru Plavi vlak iz Ljubljane koji je prevozio Titovo tijelo dočekalo je 300.000 ljudi, većinom uplakanih. Mnogi stariji građani se još sjećaju šoka na utakmici Hajduk - Crvena zvezda, kada su nogometaši, nakon što su dobili vijest o Titovoj smrti, plakali i bacali se po igralištu.

Pokopan je četiri dana kasnije u Beogradu u Kući cvijeća. Na njegovom pogrebu bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta, 700.000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara. Među njima bili su i Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev te Margaret Thatcher.

Godinama nakon Titove smrti, na svaku godišnjicu u 15:05 sati na ulicama bivše Jugoslavije odjekivale su sirene za uzbunu, a građani su u stavu mirno odavali počast maršalu. 

Danas mlade generacije gotovo ništa ne znaju o njemu niti ih pretjerano zanima. Razgovarali smo sa Zagrepčanima, koji se većinom u vrijeme njegove smrti nisu ni rodili, a njihovo neznanje o vođi antifašističkog pokreta je pomalo i iznenađujuće.

Pogledajte video koji smo snimili lani:

Jugoslavija

Josip Broz Tito

godišnjica smrti

Kuća cvijeća

newsletter

Prijavite se na Newsletter