epilog bizarnog zahtjeva

Pisali smo o Nizozemcu koji je sudskim putem tražio da postane 20 godina mlađi. E, pa konačno je dočekao odluku suda


Mia Peretić
04.12.2018.18:00
Pisali smo o Nizozemcu koji je sudskim putem tražio da postane 20 godina mlađi. E, pa konačno je dočekao odluku suda
Screenshot / YouTube

sažeto

Tvrdio je da je zbog svojih godina žrtva diskriminacije po dobi na tržištu rada, ali da mu zbog toga pati i ljubavni život


Mia Peretić
04.12.2018.18:00

Već smo pisali o bizarnom zahtjevu 69-godišnjeg Nizozemca Emilea Ratelbanda koji je prošlog mjeseca sudskim putem zatražio da mu se otpiše 20 godina kako bi postao 49-godišnjak. Tvrdio je da je zbog svojih godina žrtva diskriminacije po dobi na tržištu rada, ali da mu zbog toga pati i ljubavni život.

E, pa sada je dočekao sudsko rješenje i nije sretan. Naime, sud u Arnhemu odbio je njegov zahtjev s obrazloženjem da nizozemski zakon propisuje prava i obaveze poput prava na glasovanje i obavezno pohađanje škole na temelju godina, te ako bi se Ratelbandov zahtjev odobrio, ovi bi uvjeti temeljeni na godinama postali besmisleni.

Sud nadalje kaže kako se dotični gospodin, inače samoprozvani "bog mladosti", može slobodno osjećati 20 godina mlađim no što zaista jest, te se ponašati u skladu s time, no promjena datuma rođenja za sobom bi povukla niz nepoželjnih pravnih i društvenih posljedica, piše Business Insider. 

"Možeš promijeniti ime, spol, ali zašto ne i godine? Ni po čemu niste toliko diskriminirani kao po godinama", izjavio je Ratelband prilikom podnošenja zahtjeva, no čini se da će se sada jednostavno morati zadovoljiti da je, iako dobrodržeći, i dalje gospodin od 69 godina.

S druge strane, Ratelband ima sreće da je zahtjev podnosio nizozemskom sudu, jer, da je kojim slučajem rješenje čekao od hrvatskog pravosuđa, pa čak i da mu nekim čudom odobre "skidanje kilometraže", vjerojatno se odluci ne bi imao prilike veseliti jer bi ju dočekao na grobnom mjestu.  

Sud

Nizozemac

zahtjev

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter