alarmantno upozorenje

Pijte vodu iz slavine, a ne iz plastičnih boca jer je opasna za zdravlje i može izazvati niz bolesti


100posto
10.07.2019.08:00
Pijte vodu iz slavine, a ne iz plastičnih boca jer je opasna za zdravlje i može izazvati niz bolesti
Profimedia / ilustracija

sažeto

Mikroplastika može imati negativan utjecaj na hormone i stanične procese, posebno oprezan treba biti kod trudnica


100posto
10.07.2019.08:00

Znanstvenici upozoravaju da svaka osoba u 365 dana popije, pojede i udahne između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike, a u istraživanju objavljenom u Environmental Science & Technology, koje predstavlja analizu više studija iz različitih zemalja, znanstvenici su došli do zaključka da najviše mikroplastike ima u plastičnim bocama s vodom. 

Negativan utjecaj na hormone i stanične procese, posebno oprezan treba biti kod trudnica

Nutricionist Nenad Bratković za Slobodnu Dalmaciju komentirao je trebamo li izbjegavati vodu iz plastičnih boca.

"Meka plastika koja koristi bisfenole (BP) pokazala se kao pouzdani endokrini disruptor i potencijalni kancerogen. Drugim riječima, silna mekana plastika koja nije certificirano „BPA Free" može negativno utjecati na hormone i stanične procese. Valja se vratiti gdje god možemo staklu, drvu i materijalima koji su kemijski inertni, kako bi se izbjegle neželjene posljedice na zdravlje čovjeka - kaže, među ostalim, nutricionist. Dakle, pijte vodu iz slavine, kaže Bratković i dodajte kako se za procjenu učinka mikroplastike treba napraviti još studija.

"Pretpostavlja se ipak da mikroplastika ima neželjeni učinak na biokemijske stanične putove s potencijalnim štetnim, proupalnim učinkom i neželjenim učinkom na tkiva. Studije in vivo na životinjama daju za pravo za naslutiti da bi mikroplastika mogla imati neželjeni učinak: ona može proći kroz živuće imunosne stanice sisavaca do limfnog sustava i krvotoka i probavnog sustava. 

Kroz limfni sustav sve do jetre i žučnog mjehura, a veličina sastojaka mikroplastike i njihova hidrofobnost (topivost u mastima), omogućava prolazak toksičnoj plastici do probavnog sustava i pluća, gdje može doći do potencijalne patološke reakcije i štete za zdravlje čovjeka. Posebno oprezan valja biti kod trudnica, budući da hidrofobna mikroplastika može proći barijeru posteljice do ploda/djeteta s naslućujuće štetnim učinkom na zdravlje djeteta", navodi Bratković.

Profimedia

U jednom tjednu konzumiramo plastike koliko se nalazi u kreditnoj kartici?

Petra Počanić iz organizacije WWF, jedne od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode kaže da mikroplastike ima u svim vodama, pa tako i onoj koju pijemo, radilo se o flaširanoj vodi ili onoj iz slavine.

"Posljednje WWF-ovo istraživanje, koje je zapravo prva globalna analiza koja koristi podatke iz više od 50 različitih istraživanja s temom konzumacije mikroplastike, pokazalo je da najviše mikroplastike konzumiramo upravo preko vode, a među prehrambenim proizvodima tu su se našli pivo, sol i školjke.

Istraživanje je pokazalo da postoji velika mogućnost da u jednom tjednu konzumiramo gotovo pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike koja se nalazi u kreditnoj kartici ili kemijskoj olovci. Na godišnjoj razini dolazimo do gotovo 250 grama plastike. Treba napomenuti da je to globalni prosjek i da regionalno količine variraju, pa se primjerice u vodi SAD-a i Indije nalazi dvostruko više čestica nego u vodi Europe i Indonezije. Ali, bitno je napomenuti, nitko nije pošteđen od konzumacije", kaže Počanić i dodaje kako se mikroplastika u okolišu nalazi gotovo svugdje, od planinskih vrhova do najdubljih dijelova oceana.

Nutricionistički trojanski konj

Osim u okolišu, sada znamo da se nalazi i u nama, a dugoročne posljedice konzumacije velikih količina plastike još nisu u potpunosti jasne, smatra Počanić.

"Činjenica je da plastika sama po sebi sadrži mnoge štetne aditive. Također, dodatni se zagađivači na nju doslovno "prikače" dok ona boravi u okolišu. To se sve oslobađa i akumulira u našem tijelu, a kakve dugoročne posljedice to može imati za ljudsko zdravlje, znanstvenici tek počinju otkrivati. Mnogi smatraju da je plastika pravi nutricionistički trojanski konj. U idućim ćemo desetljećima o njoj sigurno puno govoriti".

Počanić kaže kako mikroplastike ima i u hrani koja se često navodi kao idealna za ljude. Radi se o hrani iz mora.

"I u ribi ima mikroplastike. Konkretnije, u samom vrhu našle su se školjke. Razlog tomu je što školjke konzumiramo u cijelosti tj. zajedno s probavnim sustavom".

Profimedia

Kako se možemo zaštititi?

"Budući da ne možemo prestati jesti, disati i piti, jedino što nam preostaje je da saniramo štetu, uvedemo brze i radikalne sustavne promjene te omogućimo budućim generacijama kvalitetniji život. Oni koji moraju napraviti veliki iskorak su vlade i same tvrtke koje proizvode milijune plastičnih proizvoda godišnje, a nisu odgovorne za te proizvode jednom kada oni postanu otpad. Više od polovice proizvoda postane otpad za manje od tri godine. Potpuno je suludo da za proizvode tako kratkog životnog vijeka koristimo materijal tako dugog životnog vijeka", zaključuje Počanić za Slobodnu Dalmaciju.

zdravlje

Opasnost

plastika

plastične boce

newsletter

Prijavite se na Newsletter