RETROVIZOR:ZAGREBAČKI KOLODVOR ZOO

'Pijemo, žicamo i krademo. Droge ima posvuda, stariji vrebaju maloljetnice, a žene se prodaju za heptanon'


100posto
28.06.2019.10:55
'Pijemo, žicamo i krademo. Droge ima posvuda, stariji vrebaju maloljetnice, a žene se prodaju za heptanon'
CROPIX arhiva

sažeto

Podsjećamo vas na naše najbolje i najčitanije tekstove u proteklom razdoblju 


100posto
28.06.2019.10:55

U našoj rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije i po našem skromnom mišljenju najbolje tesktove, reportaže, intervjue i priče koje je vrijedna redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Prva od tih reportaža je ona novinara i reportera Tomislava Kukeca koji je otkrio mračnu stranu nekad popularnog centra kod Glavnog kolodvora. Uživajte u priči koja ostavlja bez daha.

Centar Zagreba doživio je u proteklih nekoliko godina neviđeni procvat. U grad se svake godine slijevaju deseci tisuća turista, otvoreni su nebrojeni novi kafići, restorani, trgovine, apartmani su na svakom koraku, a na ulicama metropole mogu se čuti jezici sa svih krajeva svijeta. Ulični festivali, priredbe i koncerti na otvorenom samo su dio tog šušura koji se kroz cijelu godinu odvija na gradskim trgovima čineći turističku ponudu čija je kruna Advent kojeg već godinama proglašavaju najljepšim u Europi, i koji svake godine grad stavlja na vrh ljestvice top europskih destinacija.

No, Zagreb je uvijek priča o dva svijeta, pa iznimka nije ni njegov najstroži centar, područje oko Glavnog kolodvora. I nevjerojatno, baš kao da je netko povukao zamišljenu granicu, ta pruga kojom nam u grad dolaze tisuće gostiju presjekla je Zagreb na dva dijela – jedan u kojem blješte raskošni izlozi i bučni kafići, i drugi u kojem se, na spoju Paromlinske s Vukovarskom, nalaze zastrašujuće ruševine koje kao da su sišle s nekog fotografskog prikaza Drugog svjetskog rata.

Ilegalni skvot

Zagrebački Bronx. Tako tepaju ovom dijelu grada u kojem su se, na manje od dvije minute hoda, smjestile tri ozbiljne ruševine, od kojih u oči najviše upada golema nekadašnja zgrada Zagrebačke banke, jedan ilegalni skvot prepun narkomana i jedna koncerta dvorana Vatroslav Lisinski.

Boris Kovačev / Cropix

Između ta dva svijeta, kao svojevrstan portal, nalazi se zagrebački Importanne centar, prvi i nekad najluksuzniji trgovački centar u Zagrebu, pa i čitavoj zemlji. Hodnik koji spaja izlazak na autobusne perone sa centrom grada mjesto je kojim svakog dana, po nekim mjerenjima, prođe između 350 i 500 tisuća ljudi, što ga čini jednim od najfrekventnijih površina u Zagrebu.

Unatoč tomu, Importanne je danas otužno mjesto. Većina onih koji prođu kroz centar na putu s posla ili na posao ni ne zastane pored kičastih izloga trgovina, osim kako bi pojeli masni burek ili topli sendvič, ili pak obavili kupnju u Konzumu koji se smjestio u središnjem dijelu centra. Trgovkinje zamišljenih izraza lica stoje ispred butika s različitom robom vidljivo se dosađujući, ili, pak, pogleda uprtih u novine ili križaljke, krate vrijeme do idućeg posjetitelja trgovine koji će ući, razgledati, pa otići bez da se mašio novčanika. Tek toliko da skrati čekanje na tramvaj ili vlak. Nepreglednim hodnicima tumaraju putnici, glasni adolescenti, poneki umoran beskućnik ili imigrant sa Bliskog Istoka željan malo topline.  

Neki lokali već su mjesecima prazni, a na izlozima im natpisi „iznajmljuje se“, no interes je slab.

Ni ponuda nije što je bila. Umjesto ekskluzivnih stranih brandova, skupih cipela i parfema, u Importanneu se danas prodaje uglavnom jeftinija roba.

Akcija! Sniženje 70%! Grudnjak 19,90 kn. Sve po 49 kuna… To su samo neki od šarenih natpisa u centru koji danas više podsjeća na provincijsku tržnicu robe nego na prvi trgovački centar u Hrvatskoj koji je promijenio način trgovanja u zemlji. Među najposjećenijim lokalima u centru su brojni kafići, jedan (po osobnom dojmu) pomalo jeziv i mračan automat klub, nekoliko kladionica i fast food štandova sa uobičajenim u ulju prženim repertoarom. Tu je i nekoliko krojačkih salona u kojima gospođe za mašinama za šivanje odrađuju sitne popravke i prekrajanja odjeće, a čini se da dobro posluju i mjenjačnice, što i ne čudi s obzirom na lokaciju u strogom središtu Zagreba.

Otrcana bižuterija

 No, to je u onom prometnom dijelu gdje se javna površina – hodnik – spaja sa trgovačkim centrom. Ostatak centra upravo je sablasno prazan. Poneki prolaznik izbezumljeno pokušava shvatiti gdje se nalazi u nevjerojatnom labirintu centra građenog devedesetih, čija je cjelokupna arhitektonska ideja kupca zarobiti u raznim „uličicama“ i, po mogućnosti, ne dozvoliti mu da ikad više vidi svjetlo dana. Cipele za stotinjak kuna, plastične igračke, jeftine maske za mobitele, otrcana bižuterija i poneka zlatarna, samo su dio šarolike ponude buvljaka u središtu Zagreba.

Krajnje podzemna etaža priča je za sebe. Dao bih se kladiti da većina Zagrepčana, a kamoli njihovih gostiju, nije znala da duboko ispod posljednje trgovine na najnižoj etaži postoje metalna vrata koja vode u mračni hodnik ispunjen sa nekoliko kafića slabe rasvjete, u kojim malobrojni gosti, uglavnom prodavači na pauzi, ispijaju svoja pića.

Među zakupcima koji se još trude održati razinu nekad luksuznog centra i ponuditi kvalitetnu robu susrećemo Slobodanku Marčetu. Sa svojim butikom svečanih damskih haljina „Ciao Bella“ ona je među starosjediocima Importannea, posluje od kraja devedesetih. U vrijeme našeg obilaska centra gospođu Marčeta zatekli smo na fotelji ispred svog butika kako, uz šalicu kave, iglom i koncem čini male preinake na raskošnoj crvenoj haljini. Spremno nas je dočekala, kao da je željna razgovora sa živom dušom.

Boris Kovačev / Cropix

"Dani? Ma nekada prođu i tjedni a da baš ništa ne prodam. Nije ovo više centar kakav je nekada bio", govori nam Marčeta pozivajući da joj se pridružimo uz kavu. Smještena na jednoj od međuetaža konfuznog centra, njezina je trgovina okružena seks-shopom, krojačkim obrtom i kafićem. Nije na „glavnoj ulici“ Importannea, pa je i posjetitelja manje. Marčeta kaže kako je centar zastario i potrebno mu je hitno osvježenje.

"Ovdje sam godinama i centar baš nikada nije preuređen. Osvjetljenje, zidovi, izlozi…sve je ostalo u devedesetima. U međuvremenu su u Zagrebu otvoreni brojni novi trgovački centri, sa suvremenim uređenjem i luksuznim robnim markama. Ovdje je, pak, roba sve niže kvalitete. Jeftina uvozna konfekcija. Otprilike polovica lokala je u privatnom vlasništvu, a drugu polovicu iznajmljuje sam Importanne centar. Ja sam svoj prostor odavno otkupila. No, problem je što su lokali ovdje vrlo maleni. A upravo ta vlasnička struktura u kojoj svaki lokal ima svog vlasnika otežava bilo kome da otkupi nekoliko prostora i poveže ih u jedan veliki, reprezentativni poslovni prostor. Problem je što upravo to traže veliki brandovi. Njima ništa ne znači ovi lokali od deset-dvadeset kvadrata, to im nije dovoljno kako bi butik uredili u skladu sa svojim standardima", objašnjava nam srž problema vlasnica Ciao Belle.

Baš nedostatak kvalitetne reprezentacije vidi kao ključni razlog polagane i bolne smrti centra. U njezinom butiku, kaže, nikada nije bilo drečavih natpisa sa akcijskim cijenama ili rušenja cijena samo kako bi se nešto prodalo i zaradilo. Radi sama, 12 sati svakog dana i to uglavnom radi vjernih kupaca koji joj se vraćaju.

"Jedino što je trenutno dobro u centru jest što se postepeno specijalizirao i profilirao kao ključno trgovačko mjest za haljine za svečane prigode – od vjenčanja do krizmi i krstitki. No, to je preslabo. Ja imam svoju vjernu publiku. Prodajem svečane haljine malih i velikih brojeva na kojima se vidi da nisu „šund“. To privlači kupce, a meni je ono što prodam dovoljno za normalan život, nikada nisam bila pohlepna za profitom kao mnogi ovdašnji trgovci. Mušterije su mi mlade dame, članice glazbenih orkestara, naročito violoniste koje se vole lijepo odjenuti, operne pjevačice…", govori nam Slobodanka Marčeta.

Zastrašujući noćni prizori

Iako se s njom slaže dosta zakupaca s kojima smo razgovarali, navodeći kako Importanne već godinama ubrzano gubi bitku sa drugim centrima diljem Zagreba, rijetki se pristaju fotografirati ili otkriti identitet jer strahuju od problema s upravom. Pa ipak, složni su kako centar mora krenuti u ozbiljne preinake, jer je to sada pitanje njegovog golog opstanka. 

Među „optimistima“ koji su unatoč svim problemima odlučili poslovati u centru je i trgovina Pjesko čija vlasnica Tanja Fikić izrađuje unikatne posude za bilje i svijećnjake sa jedinstvenim pijeskom iscrtanim motivima. U centar je došla prije nekoliko mjeseci i zasad je, kaže, zadovoljna iako vidi prostor za poboljšanje.

"Ima dosta problema. Najveći je što se centar uopće ne reklamira, a ni nama se nije lako reklamirati jer sve treba platiti, pa čak i putokaz koji bi ljude upozorio da se naša trgovina nalazi tu dolje. Recimo, Importanne naplaćuje parking svojim kupcima, što ne radi ni jedan drugi centar. Ipak, mislim da ćemo ovdje uspjeti. Imamo dosta novih kupaca, vraćaju nam se, usmenom predajom širi se glas o nama i zasad sam zadovoljna",  ističe.

Noću, pak, centar poprima zastrašujuć oblik,  kao donedavno jedno od najopasnijih mjesta u gradu, gdje se policija i zaštitari bore s pijanim tinejdžerima, beskućnicima, azilantima, krađama, tučnjavama, pa čak i pokušajima silovanja… Njegovi hodnici postali su prije desetak godina ključno mjesto okupljanja takozvane zagrebačke alternativne scene. Droga, krađe, tučnjave i opijanje bile su ovdje svakodnevnica, otkrivaju naši sugovornici.

"Prvi put sam se u Importanneu napio sa 14 godina", počinje 19-godišnji Andrej (pravi podaci poznati redakciji), simpatični punker koji već godinama centar doživljava kao nezaobilazno mjesto noćnog izlaska.

Kaže kako razne skupine u centar dolaze jer je jedinstveno mjesto u Zagrebu. Odnosno, barem je to donedavno bio.

"Importanne centar je nekako najdostupnije mjesto za „klošarenje“. Imaš grijanje i krov nad glavom kada je ružno vrijeme. U Konzumu kupiš vino i cigarete, pa sjedneš u hodnik i cugaš. Tamo prolazi jako puno ljudi, pa ih žicaš lovu. Kad nažicaš, odeš po novu bocu ili je ukradeš ako nisi uspio nažicati. Znači, imaš cijeli krug na jednom mjestu, a blizu su Močvara, Medika, Route 66, Hard Place…", kroz smijeh govori mladić. No, priznaje kako je Importanne noću opasno mjesto. Policijske intervencije i dolasci Hitne pomoći događaju se, otkriva, svake noći.

Stariji muškarci vrebaju tinejdžerke

"Uglavnom je riječ o tučnjavama i takvim pijanim sranjima. Znalo je biti i obračuna noževima. Ovdje se okupljaju brojne skupine. Punkeri i skinsi drže se zajedno, ima dosta Roma, a u posljednje vrijeme sve je više migranata. Tamo im je autobus za Dugave gdje žive, pa im je praktično. Beskućnici dođu ugrijati se ili na zahod. Najgori su klošari u parku pored Esplanade, iznad centra, tamo baš nismo išli. Importanne je bio, na neki način, naš Kolodvor ZOO", kaže mladić. Otkriva kako se u centru noći moglo nabaviti bilo što.

Boris Kovačev / Cropix

"Prvo je krenula marihuana, a onda su se, tamo negdje 2016., pojavili bomboni. U zadnjih par godina ima doista svega. Uglavnom heptanoni, amfetamini, ma zapravo ovdje možeš pronaći što god poželiš. Prava crna tržnica. Bilo je i nešto malo prostitucije, ali to su bile uglavnom narkomanke koje su se prodavale za hepove. Pili bismo iznad McDonalds'a, u onom besplatnom wc-u na ulazu u cnetar, po hodnicima, čak i u garaži. Centar svega bio je Skvot (ruševina nekadašnje trgovine na Diskontnom trgu pored autobusnih stajališta, nap.a.). Tamo smo bili svake noći. Ali, tamo više nije sigurno, bilo je nekoliko požara, srušio se dio krova pa prokišnjava, a sve je puno mokraće, izmeta, narkomanskih igala i štakora", opisuje nam mladić prizor rugla u centru grada, na 200 metara od najljepšeg Adventa u Europi, nadomak Gradskog poglavarstva i u podnožju najuglednijeg hotela u Hrvatskoj.

Andrej nam otkriva i kako su njegovoj djevojci, dok je imala svega 15 godina, znali prilaziti stariji muškarci nudeći novac za seks. No, to su ipak bili izuzetne situacije, kaže, a sve se uglavnom svodilo na opijanje i „henganje“ u hodnicima centra. Mladi par otkriva nam i kako je centar upravo apsurdno posložen kada je nadležnost različitih službi u pitanju.

"Kad pijemo u hodniku dođu zaštitari pa nas zamole da se spustimo po stepenicama u drugi dio centra, jer je tamo druga zaštitarska služba, popularni Importanneovi „crvendaći“. Oni nas, pak, vraćaju nazad. Onda dođe policija iz Prve postaje, pa nas potjera do autobusnih stanica, jer tamo počinje nadležnost Šeste postaje – Trnje. I tako mi cijele noći kružimo. Imali smo dobar odnos sa svim djelatnicima u centru, pekare su nam pred jutro znale davati bureke ili fornette koje nisu prodali. Bio je to naš drugi dom koji nas je dosta iskvario",  kroz smijeh govore.

Kaže kako s policijom nikada nisu imali prevelikih problema.

Povećali troškove najma

"Uglavnom nas upozore, ali su dragi. Nekada smo s njima znali i pričati o glazbi. No, sve se promijenilo otkad su počeli dolaziti migranti i azilanti. Oni su puno drugačiji od nas, vole izazivati probleme jer znaju da nemaju što izgubiti",  kažu podsjećajući na slučaj krajem prošle godine kada je iz javnog zahoda u centru izašla krvava djevojka koju je jedan migrant pokušao silovati.

"Mi ukrademo pivo ili vino, nekad paštetu ako je netko gladan. Ali oni su počeli krasti sve vrjednije stvari. Skupu hranu, skupa alkoholna pića. Treba im novac, jer nemaju ništa, pa ih boli briga što će i kome ukrasti. To je nešto što je postalo sve veći problem i zato je Konzum odlučio da više neće raditi od 0 – 24, nego samo do ponoći. Sranja su postala prevelika, pogotovo nakon onih par slučajeva napada na žene. I eto, u par mjeseci, Importanne je postao prazan noću. Više nitko tamo ne izlazi. Skvot je izgorio, trgovina je zatvorena, rade samo kiosci gdje je piva 20 kuna, a to se nikom ne da. Ne možeš toliko nažicati, a nije lako ni ukrasti",  iskren je mladić.

Boris Kovačev / Cropix

U sklopu centra svoje mjesto našao je poznati TABOO CLUB, nekadašnji Dramatic. Zapušteni prostor u Importanne centru u svoje ruke uzela je marketniška agencija koja ga je uredila po zadnjim internacionalnim trendovima i opremila po najnovijim svjetskim standardima a zagrebačkoj publici ponudili su jedinstveni program za koji je do tada bilo potrebno 'potegnuti' čak do Ibize. 

Uz svjetski poznata DJ imena program su začinili i spektakularnim performansima kostimiranih performera i modela koje su za tu priliku dovodili iz najutjecajnijih svjetskih metropola. 
Publika je to prepoznala i u kratkom roku Zagreb je imao razlog više ponosno stati uz bok najatraktivnijih clubbing destinacija a klub je ubrzo postao omiljeno okupljalište urbane društvene scene. 

Da nije zlato sve što sja potvrdio je Livio Markoč, osnivač kluba a otkrio nam je kako i oni imaju problema sa Importane centrom a pogotovo od nedavno otkada ih je nova Uprava ucjenila i bez ikakvog razloga povisila cijenu zakupa i troškova za šokantnih cca. 30 tisuća kuna mjesečno. 


- Umorni od svega viđenog, primjetili smo da clubbing scena stagnira tako smo prije 5 godina odlučili riskirati i otvoriti jedinstven klub sa vrhunskom produkcijom i impresivnim show, glazbeno scenskim programom od kojeg zastaje dah.

Sjetili smo se davno zatvorenog kluba Rotor u Importanne centru i čim smo ga vidjeli zaljubili se. Prostor kružnog oblika na 4 etaže činio se kao idealno mjesto za našu viziju iako uz današnje iskustvo svjestan sam  da nam je zakup prostora u Importanne centru možda i bila najveća pogreška.

Potpora posjetitelja

Otvorili smo klub i dobili potporu posjetitelja te danonoćno radili na unaprjeđenju ponude, sadržaja i programa te kontinuirano ulagali u daljnje unaprjeđenje poslovanja.

Iznenađujuće, tadašnja uprava na čelu sa direktoricama gđom. Vesnom Marijan i Marijom Opić imala je sluha i podupirali su našu viziju, bili su svjesni da centru treba promjena a kreativan i inovativan projekt poput ovog bio je upravo to - mali korak za našu zemlju i veliki za Importanne. 

Iznimno smo poštivali upravu Importannea i cjenili. Iako strogi, uvijek su bili pravedni i zadržali su tu ljudskost, što mislim da je iznimno bitno, a obzirom na njihovo veliko iskustvo sa zakupnicima, znali su se prilagoditi situaciji čime bi bili motivacija poduzetnicima a ne kamen spoticanja. U više od 4 godine surađivali smo vrlo uspješno te nikada nismo imali neugodna iskustva sa njima", objašnjava Markoč. 

Ističe da se nova uprava centra odlikuje potpuno suprotnim ponašanjem. Pa iako ne otkriva detalje priče koja će rasplet morati dobiti na sudu, kaže kako mu je žao da se tako ugledan centar u središtu grada “srozao na niske grane”. 

U Upravi centra nisu htjeli razgovarati na ovu temu. Zahvalili su nam se na „medijskom interesu“ poručivši kako će ga iskoristiti kada to njima bude odgovaralo. Neslužbeno doznajemo kako su i oni ipak svjesni problema postupne smrti centra, te namjeravaju uskoro krenuti u projekt obnove, osvježenja, energetske racionalizacije centra i kvalitetnije promocije zakupaca.

Do tada, gigantski trgovački labirint u središtu grada i dalje će figurirati kao prolaz između „zagrebačkog Bronxa“ i najprestižnijih zagrebačkih turističkih destinacija.

Zagreb

droga

glavni kolodvor

Importanne centar

skvot

newsletter

Prijavite se na Newsletter