AGROKOR U PROBLEMU S NABAVOM SIROVINA?

Pet stvari koje trenutačno morate znati o najvećoj aferi ove Vlade


Sandra Pudja
10.05.2017.10:25
Pet stvari koje trenutačno morate znati o najvećoj aferi ove Vlade
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

"Prema našim kriterijima, smatramo da je navedeno stanje jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana", piše u priopćenju agencije Standard&Poor's


Sandra Pudja
10.05.2017.10:25

1. Ramljak danas sjeda s Tolušićem i predsjednikom Poljoprivredne komore

Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Poljoprivredne komore, Mato Brlošić, u Zagrebu danas prijepodne održavaju sastanak. Na sastanku bi trebalo biti riječi o odnosu između Agrokora i malih poljoprivrednih gospodarstava, ali i o budućoj suradnji koja bi se trebala nastaviti i o kojoj Agrokor ovisi.

Damir Krajac / CROPIX

2. Neke od sastavnica Agrokora u problemima zbog nabave sirovina?

Reporter N1 televizije Hrvoje Krešić kazao je kako su već krenule špekulacije da su neke od sastavnica Agrokora u problemima zbog nabave sirovina.

Moguća tema razgovora svakako bi mogao biti i odnos Agrokora s Coca Colom. Naime, odnosi između Agrokora i Coca-Cole vrlo su napeti, a ilustriraju to poluprazne police i hladnjaci na prodajnim mjestima Tiska i Konzuma, piše tportal. Za probleme u odnosima pročulo se krajem prošle godine, kada je Coca-Cola izvršila pritisak na Agrokor uskrativši isporuku svojih proizvoda Konzumu u Bosni i Hercegovini. / https://hr.n1info.com/a195957/Vijesti/Pocela-nagadjanja-da-Agrokor-ima-problema-s-nabavom-sirovina.html

3. Dalić: 'Ivica Todorić je Agrokor doveo do stečaja'

Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak je za RTL izjavila da je Ivica Todorić doveo Agrokor do stečaja, a da "izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača".

4. Standard&Poor's jučer je snizila kreditni rejting Agrokora

REUTERS

Agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/--/SD, zbog tog što koncern 1. svibnja ove godine nije platio kupon na svoju 300 milijuna eura vrijednu obveznicu, koja dospijeva 2019. godine.

Ta rejting agencija navela je da je 6. travnja Hrvatska donijela Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tijekom idućih 12 mjeseci. Ističe i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto.

"Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana", kaže se u priopćenju S&P-ja.

U S&P-ju pojašnjavaju da su rejting Agrokora snizili na 'SD' umjesto na 'D' jer slovenski Mercator (čija je imovina izvan imovine grupe) i dalje podmiruje svoje financijske obveze.

Agencija, koja je već 5. travnja ove godine snizila rejting Agrokora na 'CC', navodi i da će trenutno važeći rejting 'SD' ostati na snazi sve dok se financijske obveze koncerna ne restrukturiraju. 'SD' rejting označava nemogućnost podmirivanja dugova u nekim područjima, i još je jedan korak dublje u neinvesticijski rejting Agrokora. U odnosu na Moody's, S&P sada drži Agrokorov rejting još niže.

5. Pokret za modernu Hrvatsku traži da se objave kupoprodajni ugovori s Inom i HT-om te PIK-ova koje je kupio Agrokor

Darko Tomas / CROPIX

Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je u nedjelju u otvorenom pismu od predsjednika Vlade da objavi kupoprodajne ugovore između države i Ine, HT-a te PIK-ova koje je kupio Agrokor. Ta stranka traži i hitnu reakciju države zbog prelaska tri najveća izvora pitke mineralne vode u ruke strancima, navodeći da je riječ o Jamnici, Lipičkom studencu i Svetom Roku.

Andrej Plenković

Agrokor

Vlada RH

Ante Ramljak

Martina Dalić

Agrokor danas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter