'Sve izgleda čudno. Kao da smo ušli u bijelu vodu'

Pet američkih aviona krenulo je na rutinski let i nestali su s radara. Njihov nestanak i dalje je jedna je od najvećih misterija


100posto
03.07.2018.10:50
Pet američkih aviona krenulo je na rutinski let i nestali su s radara. Njihov nestanak i dalje je jedna je od najvećih misterija
Reuters

sažeto

Nekoliko godina nakon tog do danas nerazriješenog slučaja nestale su još tri letjelice


100posto
03.07.2018.10:50

Prije otprilike 70 godina iznad Atlantika nestalo je pet aviona, a istovremeno je krenula priča o misteriju Bermudskog trokuta. Riječ je, naravno, o mnogim teoretičarima zavjere dobro poznatom području između Bermuda, Floride i otoka Portoriko na kojem svako toliko bez traga nestane neko prometalo zajedno sa svojom posadom. No vratimo se mi na priču o nestalim avionima.

Piloti su se u bazu javili s porukom bizarnog karaktera. “Sve izgleda čudno. Kao da smo ušli u bijelu vodu. Izgubili smo se”, dojavio je u zadnjem javljanju jedan od nestalih avijatičara. Nakon njegovih riječi čulo se samo pucketanje te nakon toga tišina, a pet aviona iz leta 19 zajedno sa 14 ljudi koji su u njima putovali nestalo je bez traga.

Da stvar bude gora, za njima je odmah poslana potraga, nestao je i avion koji je krenuo za njima. Nekoliko godina nakon tog do danas nerazriješenog slučaja nestale su još tri letjelice. Najnoviju u nizu teorija o avionima koji su zajedno sa svojom posadom nestali na dnu oceana (nisu pronađene čak ni olupine njihovih zrakoplova), ponudio je nedavno britanski povjesničar Giles Milton.

Za nesreću je kriv ljudski faktor

U vrijeme prve istrage u fokusu se kao glavni krivac našao poručnik Charles Taylor, iskusni pilot s dugogodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki od njegovih učenika letio je barem 300 sati, dakle dovoljno da znaju što rade u zraku. Nitko od njih nije prijavio nikakav kvar. Milton danas, 70 godina kasnije, tvrdi kako se misterij može razriješiti uvidom u dijelove razgovora koje su nesretni piloti vodili prije no što su netragom nestali.

“Ne znam gdje se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon posljednjeg skretanja”, dojavio je jedan od pilota poručniku Tayloru. “Oba moja kompasa ne rade. Pokušat ću nekako pronaći Fort Lauderdale”, odgovorio mu je poručnik. “Dovraga, kad bismo samo znali gdje je zapad stigli bismo kući”, odgovorio mu je treći pilot. "Moramo odbaciti sve nepotrebno iz aviona. Kad prvi padne ispod 10 litara goriva, svi padamo!", zadnji je odgovorio Taylor.

Vjeruje se kako je riječ o ljudskoj pogrešci. Iskusni poručnik Taylor navodno je krivo procijenio položaj letjelica zbog čega je počinio kobnu pogrešku i svoju ekipu umjesto prema kopnu odveo iznad otvorenog mora gdje su se letjelice, nakon što su ostale bez goriva, jednostavno srušile. Za avion koji je prvi krenuo u potragu za njima smatra se da je jednostavno eksplodirao u zraku.

avion

nestanak

misterija

radar

newsletter

Prijavite se na Newsletter