'bombastično otkriće', kažu

Pentagon je napokon priznao da su istraživali viđenja NLO-a. Tajni projekt kojeg su ukinuli prije sedam godina nastavljen je kroz druge programe


Daniel Radman
24.05.2019.09:50
Pentagon je napokon priznao da su istraživali viđenja NLO-a. Tajni projekt kojeg su ukinuli prije sedam godina nastavljen je kroz druge programe
Getty Images

sažeto

Projekt AATIP napušten je prije sedam godina, no istraživanja navodnih viđenja NLO-a i dalje se provode


Daniel Radman
24.05.2019.09:50

Krajem 2017. New York Times je otkrio postojanje projekta AATIP. Riječ je o 'Programu za identifikaciju naprednih aerosvemirskih prijetnji' kojeg su mnogi pojednostavljeno nazvali tajnim programom Pentagona za istraživanje NLO-a. Službeno, AATIP je započeo 2007., ugašen je pet godina poslije. Objašnjenje Pentagona glasilo je 'rezanje troškova', stajao ih je navodno 22 milijuna dolara tijekom pet godina godišnje, no nikad nisu eksplicitno potvrdili da su istraživali NLO-fenomene.

I dalje istražuju

Još tada pojavile su se sumnje da američko ministarstvo obrane nije diglo ruke od svega. AATIP je napušten, o tome nema spora, no vjerovalo se da se i dalje istražuju 'napredne aerosvemirske prijetnje' te da je to samo dobra fraza koja prikriva famoznu skraćenicu NLO koju ministarstvo obrane ne želi, naravno, izgovoriti na glas.

No, prema pisanju New York Posta, što su prenijeli i brojni svjetski mediji, iz Pentagona im je stigla potvrda da se na tome radilo te da se i dalje radi. Doduše, i dalje nisu izgovorili taj famozni 'NLO' (u engleskom izvorniku UFO - 'unidentified flying object'), već im je draža bila fraza NZF (neidentificirani zračni fenomen - 'unidentified aerial phenomena').

Sve za sigurnost domovine

Mnogima ja i to bilo dovoljno da otvore šampanjac i kažu da kako je Pentagon priznao ono što nikad nije htio izgovoriti na glas. Dakle, u pisanom odgovoru oni su potvrdili da je AATIP provodio istrage 'neidentificiranih zračnih fenomena', a glasnogovornik Christopher Sherwood dodatno je potvrdio kako Pentagon i dalje proučava navodna viđenja vanzemaljskih letjelica.

'Ministarstvo obrane se brine oko identifikacije svih letjelica u našem operativnom okruženju, kao i identificiranja bilo koje strane sposobnosti koja bi mogla biti prijetnja domovini", rekao je Sherwood.

'Ministarstvo će i dalje istraživati, kroz uobičajene procedure, izvješća o neidentificiranim zrakoplovima s kojima se suočavaju američki vojni piloti kako bi se osigurala obrana domovine i zaštita od strateškog iznenađenja od strane neperijatelja naše nacije', dodao je.

Revolucionarno otkriće

Getty Images

Nick Pope, nekadašnji zaposlenik britanske vlade upravo na istraživanjima ovih fenomena, koji se nakon karijere okrenuo publicistici vezanoj uz 'ufologiju', ocijenio je ovo 'bombastičnim otkrićem'.

Kaže, Pentagon je uvijek davao dvoznačne odgovore kako bi javnost uvjerio da je svrha AATIP-a bila istraživanje novih generacija aviona, projektila i dronova te da ovo konačna potvrda da su se istraživali, i da se još istražuju, fenomeni koji su isključivo povezani s NLO-ima.

NLO

projekt

Pentagon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter