video: Nije živi zid, a ni most

Parlamanterna gerila na djelu, okružili su govornicu i pravili se da su mrtvi: 'Politika vlade je katastrofa'


Daniel Radman
05.06.2019.16:00
Parlamanterna gerila na djelu, okružili su govornicu i pravili se da su mrtvi: 'Politika vlade je katastrofa'
Screenshot

sažeto

Zeleni aktivisti iskoristili su posjet Bundestagu i osebujnim performanskom iskazali svoje nezadovoljstvo klimatskom politikom


Daniel Radman
05.06.2019.16:00

Čim vidimo neku scenu u parlamentu, htjeli-ne htjeli priznati, prva je asocijacija Živi zid. Na drugu bi krivac mogao biti Most, a da je kojim slučajem češće na Markovom trgu kandidat među sumnjivcima bi sigurno bio i Damir Krstičević... No, u ovom navratu slike performansa nisu došle iz našeg Sabora, već iz njemačkog Bundestaga.

Svi na pod!

Predsjednik parlamenta Wolfgang Schäuble držao je govor, a oko njega dvadesetoro nezadovoljnika leglo na pod. Pravili su se da su mrtvi. Time su htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo klimatskom politikom Njemačke, što su napisali i na razvijenom transparentu: 'Vaša klimatska politika – katastrofa'.

Ipak, u ovom slučaju nije bila riječ o nezadovoljnim zastupnicima, već o mladim aktivistima. U Njemačkoj je stanka u Bundestagu – i kod njih se sad sva politička zbivanja vrte oko europskih izbora – tako da su parlament privremeno 'zauzeli' mladi koji simuliraju prave sjednice.

Eto, umjesto protokolarne predstave neki od njih iskoristili su priliku da se njihov glas čuje. "Ne vidimo da ova koalicija ozbiljno shvaća najtežu krizu čovječanstva", izjavio je aktivist Maximilian Reimers te napomenuo kako Schäuble nije slučajna meta. "On je simbol vladine neuspjele politike", napomenuo je.

Schauble: Sutra imam posla

No, ni iskusni Schäuble nije se dao smesti: 'Slobodno vi lezite. Međutim, moram vam napomenuti kako sutra u podne moram započeti sjednicu parlamenta i da do tada morate otići', poručio je nezadovoljnicima.

Nisu ni svi tako zdušno podržali njihovu akciju. Parlamentom se u jednom trenutku prolomio zvižduk, a aktivistima je i oduzet transparent.

Njemačka

aktivizam

zeleni

Bundestag

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter