foto, video: šest godina od bijelog dima

Papin bliski suradnik osuđen jer je seksualno zlostavljao dječake iz crkvenog zbora. Je li Papa Franjo više fokusiran na klimatske promjene i mir u svijetu nego na pedofile u Crkvi?


Mia Peretić
13.03.2019.17:00
Papin bliski suradnik osuđen jer je seksualno zlostavljao dječake iz crkvenog zbora. Je li Papa Franjo više fokusiran na klimatske promjene i mir u svijetu nego na pedofile u Crkvi?
REUTERS/Tony Gentile

Mia Peretić
13.03.2019.17:00

Na današnji datum 2013. godine iz dimnjaka Sikstinske kapele pušten je bijeli dim što je značilo samo jedno: Argentinac Jorge Mario Bergoglio izabran je za novog poglavara Rimokatoličke crkve i postao Papa Franjo. Već je u samom početku po mnogočemu bio drugačiji. Naime, Papa Franjo prvi je papa iz Latinske Amerike, prvi papa isusovac i prvi koji je uzeo novo papinsko ime nakon 1100 godina.

Revolucionarni Papa?

I doista, zbog njegovih riječi i poteza često su ga znali opisivati kao pokretača promjena u toj ogromnoj i novostima tradicionalno nesklonoj instituciji. Papa Franjo polagano je krenuo mijenjati percepciju Rimokatoličke crkve čiju je nesklonost da se uhvati u koštac s modernim izazovima često kritizirao.

Tako je poznat po svojim, za Crkvu netipično liberalnim stavovima o seksualnim manjinama, kontracepciji i ljudima koji su razvedeni, kao i skretanju pozornosti na goruće svjetske probleme poput migrantske krize i klimatskih promjena. 

Reuters

Roditeljima homoseksualaca poručio da ne osuđuju svoju djecu, vjernicima da se 'ne množe kao zečevi'

Još je početkom pontifikata 2013. godine u Brazilu izgovorio sada već čuvenu rečenicu: "Tko sam ja da osuđujem?", odgovarajući na pitanje novinara o svećenicima homoseksualcima.

"Ako je netko gay i traži Gospodina, te ima dobru volju, tko sam ja da sudim?", rekao je tada. U sličnom se tonu na povratku iz Irske obratio i roditeljima homoseksualaca i poručio im da svoju djecu ne osuđuju, te da ih ne tjeraju. Doduše, tom je prilikom u kontekst dodao i opciju traženja psihijatrijske pomoći, što je izazvalo brojne negativne reakcije. 

Iako u starozavjetnoj Knjizi Postanka Bog muškarcu i ženi poručuje: 'Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!', Papa Franjo je vjernicima poručio da se od njih ne očekuje da se "razmnožavaju kao zečevi" da bi bili dobri katolici.

Reuters

Tako je na njemu svojstven i živopisan način vjernicima dao na razmišljanje da, iako se Crkva i dalje protivi umjetnim načinima kontracepcije, valja razmotriti prirodne načine planiranja obitelji i time učinio, za mnoge mrvicu, no za Crkvu velik korak u debati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i bolesti.  

Ženama koje se odluče na pobačaj treba pružiti utjehu, a ne osudu, no i dalje strogo protiv abortusa

No, iako mnogo slobodniji svojih prethodnika, Franjo nije odstupio od crkvenih učenja kada je riječ o, primjerice, pobačaju: žene koje se na njega odluče jednom je usporedio s ljudima koji "unajme plaćenog ubojicu da riješi problem", dok je drugom prilikom izjavio kako ženama koje kroz to prolaze u ispovjedaonici treba ponuditi utjehu, a ne osudu.

"Instagram Papa"

Dašak suvremenosti koju je uveo u Katoličku Crkvu ne odnosi se samo na promjene diskursa, već i na činjenicu da se zaista doima kao izrazito pristupačan crkveni poglavar. Tom dojmu možda pridonose i njegovi profili na društvenim mrežama, Instagramu i Twitteru. Iako on osobno nije autor fotografija i postova, već se time bavi poseban odjel za društvene mreže, broj pratitelja u stalnom je porastu. 

 
 
 
View this post on Instagram

#generalaudience

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on Feb 28, 2019 at 4:41am PST

Strastveni plesač tanga i kršitelj protokola

Papa Franjo svećenik je postao tek u 33. godini života. Simbolično, zar ne? No, prije stupanja u bogosloviju diplomirao je kemijsku tehnologiju, te vodio normalan mladenački život. Imao je i djevojku, rado je pratio nogomet, a kao pravi Argentinac, posebno je volio tango. Stoga nije ni čudo da je tisuće hodočanika povodom njegova 78. rođendana na trgu Sv. Petra u Vatikanu plesalo upravo taj ples. 

Tijekom pontifikata često je pripadnicima svog osiguranja zadavao glavobolje izlazeći među ljude i kršeći službeni, ali i sigurnosni protokol. Tako je jednom prilikom u vožnji papamobilom na tjednoj audijenciji u Vatikanu uočio starog prijatelja, svećenika Fabiena Baeza iz Buenos Airesa, te ga pozvao da mu se pridruži.

Prilikom posjeta Čileu sišao je s vozila kako bi utješio policajku koju je iz sedla zbacio njezin konj, te s njom ostao do dolaska vozila hitne. 

Jednom je izludio ceremonijara mons. Guida Marinija nakon što je pred jednog od svećenika kleknuo kako bi se javno ispovjedio, što za Pape nikako nije običaj.

Mlake reakcije na slučajeve pedofilije?

Pa, iako ove promjene mnogima danas neće djelovati revolucionarno, brojne su radikalno konzervativne struje unutar Katoličke Crkve ovakvim znakovitim zaokretima krajnje nezadovoljne.

Nezadovoljni su i izvaninstitucionalni kritičari koji Papi zamjeraju što se u svom mandatu nije konkretnije pozabavio gorućim problemom pedofilije među katoličkim svećenicima koja je, sudeći po vijesti da je kardinal i bivši vatikanski rizničar George Pell osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu, očito prisutna i u najvišim vatikanskim strukturama.

Pell je najviše pozicionirani vatikanski dužnosnik kojem se na sudu u Australiji sudilo za seksualno zlostavljanje, a osuđeni je biskup čitavo vrijeme negirao zločine koji su mu se stavljaju na teret.

REUTERS/Tony Gentile/Pool

Doveo ga da se obračuna s moćnom vatikanskom hijerarhijom pa ga tiho maknuo

Papa Franjo u prosincu je maknuo Pella iz svog vijeća savjetnika, a razočarani kritičari smatraju da su upravo ovakvi primjeri dokaz da je Papa više fokusiran na pitanja klimatskih promjena i mira na zemlji, nego na obračun sa seksualnim predatorima u vlastitim redovima, piše New York Times.

"To što se dogodilo danas pokazuje da je Franjina revolucija u Crkvi, barem po pitanju zločina seksualnog zlostavljanja, samo načelna, bez konkretnih djela", rekao je Emilio Fittipaldi, talijanski novinar i autor knjige "Požuda" u kojoj piše o navedenim zločinima u Vatikanu.

Neki su se u samom početku pitali zašto je Papa Franjo uopće 2014. godine u Svetu Stolicu doveo kardinala Pella, i to baš u vrijeme kada je u Australiji počela istraga o indicijama da je zlostavljač djece.

Osuđeni kardinal tada je bio njegov adut u obračunu s moćnim hijerarhijama Kurije, a Pell je tada, kao čelnik Sekretarijata za ekonomiju, zaista napravio reda u "mutnoj" vatikanskoj blagajni.

Prvo stvorio komisiju za zaštitu djece pa ju ukinuo

Papa Franjo u jednom je trenutku zaista pokazivao inicijativu da se Crkva napokon obračuna s problemom pedofilije.

Devet mjeseci nakon što je postao Papa, stvorio je komisiju koja se sastojala od vanjskih stručnjaka, a koja bi savjetovala Crkvu kako da zaštiti djecu i spriječi zlostavljanje. U njoj su sjedile i dvije žrtve seksualnih zločina koje su otvoreno kritizirale Crkvu, no tamo se nisu dugo zadržale. Papa Franjo je prema preporukama navedene Komisije osnovao tribunal koji je trebao kažnjavati biskupe koji su prikrivali zločine, no zbog otpora unutar Vatikana, tribunal je ubrzo raspušten.

REUTERS/Tony Gentile

'Bili su instrument u rukama Sotone'

Nakon četverodnevnog skupa koji se u Vatikanu održao u veljači ove godine, prvog koji se bavio isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece zbog čega je ozbiljno narušena vjerodostojnost Crkve, Papa Franjo je poručio da su pojedini pripadnici klera zastranili i postali instrument u rukama Sotone.

Nažalost, niti ovaj skup, zbog teme i aktualnosti već prozvan povijesnim, nije donio očekivane rezultate, a kritičari su smjernice i mjere poput dokumeta s pravilima postupanja prema maloljetnicima, te pravilnika s koracima postupanja kod spolnog uznemiravanja i napada nazvali suviše općenitim, te da ni ovoga puta ključni problemi neće biti riješeni. 

crkva

papa Franjo

pedofilija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter