DETALJI AFERE 'IBIZA'

Pao je zbog snimke na kojoj je rekao da je Hrvatska za njega 'jedno s*anje', ali mu je ratni zločinac Arkan 'kul tip'


Matej Devčić
21.08.2019.09:55
Pao je zbog snimke na kojoj je rekao da je Hrvatska za njega 'jedno s*anje', ali mu je ratni zločinac Arkan 'kul tip'
reuters

sažeto

Snimka afere "Ibiza" otkriva da je bivši austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache Arkana nazvao "kul tipom"


Matej Devčić
21.08.2019.09:55

Tri mjeseca nakon izbijanja afere Ibiza na površinu su isplivali novi detalji o snimci na kojoj je bivši austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache navodnoj ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Novinari Süddeutsche Zeitunga o ovom slučaju su napisali knjigu "Afera Ibiza - Pogled iz skandala", a uoči njenog objavljivanja otkrili su niz nepoznatih detalja. Među njima se nalazi i podatak da se u vili na Ibizi govorilo i o ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu te srpskoj premijerki Ani Brnabić.

Srpsku premijerku nazvao lezbijkom

Strache je, između ostalog, kazao da je "Hrvatska jedno s*anje" i da je on u Srbiji "veoma popularan". Novinari, koji su imali uvid u snimku u trajanju od dvadeset sati, otkrivaju i da je Strache kazao da je Arkan "kul tip", dok je Johanes Gudenus, bivši potpredsjednik Slobodarske stranke Austrije, srpsku premijerku Brnabić nazvao lezbijkom.

Screenshot / YouTube

Informacije o tome zašto je potegnuta priča o Brnabić i Arkanu još uvijek nisu poznate. Guedens je za mađarskog premijera Viktora Orbana kazao da je "dobar s njim" i da vodi politiku koja im se sviđa, dok je Strache izjavio: "Želimo da izgradimo medijski pejzaž sličan Orbanovom".

Nagađao da je povezana s Putinom

Strache je u razgovoru s navodnom ruskom bogatašicom govorio o svojim ruskim prijateljima. Postavio joj je pitanje je li ona iz Moskve, a ona je odgovorila potvrdno. Strache je nagađao da dotična žena vjerojatno ima dobre kontakte s ruskim vlastima, a vjerojatno i s Vladimirom Putinom.

Iako se prvo smatralo da je dama sa snimke Ruskinja, ispostavilo se da se ipak radi o Bosanki koja govori mnogo stranih jezika i koja je uspješno savladala ulogu nećakinje ruskog milijardera.

Snimka njihovog razgovora u trajanju od nekoliko minuta, koja je objavljena u svibnju, u Austriji je pokrenula političku lavinu. Strache je tada podnio ostavku te ga je na čelu stranke zamijenio Norbert Hofer, pala je austrijska vlada, a i najavljeni su novi izbori koji će se održati 29. rujna.

Ana Brnabić

Heinz-Christian Strache

Željko Ražnatović Arkan

Slobodarska stranka Austrije

afera Ibiza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter