neobične invazije na plažama

Paketi s kokainom velike čistoće isplivali su na obalama Francuske. Policija moli građane da ga ne konzumiraju, a razlog je urnebesan


100posto
12.11.2019.08:55
Paketi s kokainom velike čistoće isplivali su na obalama Francuske. Policija moli građane da ga ne konzumiraju, a razlog je urnebesan
Reuters/Ilustracija

sažeto

Francuska ima problem s drogom iz oceana, a sličnu su situaciju nedavno imali i Florida, Južna Karolina te Novi Zeland 


100posto
12.11.2019.08:55

Gotovo tona najčišćeg kokaina isplivala je proteklih tjedana na zapadnu obalu Francuske što je izazvalo zabrinutost policije i zatvaranje nekoliko plaža. Na samo jednoj od njih, piše BBC pronađeno je oko 14 kilograma čistog kokaina.

Paketi s kokainom na Francusku zapadnu obalu pristižu na dnevnoj bazi. Francuska policija istražuje porijeklo ove invazije kokaina čija se ulična vrijednost penje i do 66 milijuna dolara.

"Vrijednost zaplijenjene robe je velika. Proizvod je iznimno visoke kvalitete i zbog toga se ne smije konzumirati u ovom obliku jer postoji velika mogućnost predoziranja", upozorio je francuske građane koji žive na obalama Atlantika tužitelj iz Rennesa Philippe Astruc.

Posljedica nevremena 

Stanovnici su upozoreni da ne diraju kokain jer im u protivnom slijede kazne zbog krijumčarenja droge, a visoka čistoća kokain čini opasnim za zdravlje. Na obalama Francuske bijeli prah najvjerojatnije je bačen s nekog broda koji se želi riješiti neželjenog tereta ili je izgubljen u oluji.

Nije rijetkost da 'cigle' kokaina završe na plažama, no u zadnje vrijeme to se događa sve češće. U rujnu, uragan Dorian donio je tako tucet paketa kokaina na obale Floride. Nakon uragana, oko 18 kilograma pronađeno je i na plažama Južne Karoline, a kokain u vrijednosti od gotovo dva milijuna dolara nedavno je pronađen i na obalama Novog Zelanda.

Ni u Hrvatskoj nije rijetkost da na plažama Dalmacije isplivaju kojekakvi paketići, no najčešće se radi o marihuani.

kokain

krijumčarenje

newsletter

Prijavite se na Newsletter