Video: Revolucionarni uspjeh

Pacijentica zahvaljujući najpreciznijoj protezi upravljala umjetnom rukom snagom misli


100posto
10.02.2019.20:00
Pacijentica zahvaljujući najpreciznijoj protezi upravljala umjetnom rukom snagom misli
Youtube

sažeto

Novu tehnologiju razvio je u Švedskoj tim koji predvodi dr. Max Ortiz Catalan


100posto
10.02.2019.20:00

Žena iz Švedske s amputiranom rukom ispod lakta prva na svijetu isprobala je najprecizniju protezu na svijetu, sa sustavom osseo-neuromuscular interfaces (e-OPRA). Zahvaljujući e-OPRA pacijentica je uspješno kontorlirala novu protezu - svojim mislima.

Ovo najnovije dostignuće u robotici i medicini sastoji se od titanskih implantanata koji su povezani na dvije kosti nadlaktice, od tamo se elektrode vežu na živce i mišiće. Od tamo je pokrenut signal koji kontrolira robotsku ruku te osigurava precizne pokrete, prenosi Science Daily.

Novu tehnologiju razvio je u Švedskoj tim koji predvodi dr. Max Ortiz Catalan. Tehnologija je razvijena u kompaniji Integrum AB i Tehnološkom sveučilištu Chalmers. 

Obične proteze za ruku uglavnom koristevelektrode koje su povezane na kožu korisnika i koje pokrete izazivaju uz pomoć pokreta mišića.

"Nekoliko naprednih tehnoloških rješenja za prostetička pomagala pojavila su se u znanstvenom svetu proteklih 10 godina, ali nažalost nisu odmakli od faze istraživanja. Ovaj korak koji smo uspjeli napraviti nastao je najviše zahvaljući tome što smo uspjeli omogućiti pacijentima da koriste ugrađeni neuromišićni sistem kako bi kontrolirali svoje proteze, a da im to korištenje ne otežava svakodnevne zadatke koje obavljaju", zaključio je dr. Ortiz.

tehnologija

medicina

proteza

newsletter

Prijavite se na Newsletter