Kaos u zagrebačkom domu zdravlja

Pacijentica upala preko reda pa napravila darmar u ordinaciji i nasrnula na medicinsku sestru


HINA
14.04.2018.10:50
Pacijentica upala preko reda pa napravila darmar u ordinaciji i nasrnula na medicinsku sestru
Cropix

sažeto

Agresivna žena smirila se tek dolaskom policije, a šokirana sestra je završila u bolnici


HINA
14.04.2018.10:50

Hrvatska komora medicinskih sestara u subotu je najoštrije osudila najnoviji verbalni i fizički napad pacijentice na medicinsku sestru i liječnicu koji se dogodio u četvrtak, 12. travnja oko podneva u jednom od zagrebačkih domova zdravlja.

U priopćenju su naveli kako je pacijentica, iako ju je medicinska sestra zamolila da pričeka u čekaonici, silom samovoljno ušla u liječničku ordinaciju u kojoj je drugi pacijent bio na obradi.

Nakon što su je i medicinska sestra i liječnica ponovo zamolile da izađe i pričeka u prostoriji ispred ordinacije, nezadovoljna pacijentica počela je verbalno vrijeđati medicinsku sestru, a potom ju je i fizički napala, pogodivši je tvrdim predmetom. Potom je bacila na pod dio inventara ordinacije i telefonski aparat sa stola liječnice.

Agresivna pacijentica smirila se tek dolaskom policije koja je napravila zapisnik o napadu, a medicinska sestra je zbog ozljeda, zadobivenih prilikom napada, upućena na bolničku obradu, stoji u priopćenju.

'Nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je uobičajeno'

Predsjednica Komore Slava Šepec naglasila je da je nedopustivo takvo ponašanje prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima - napadnuta medicinska sestra je ozlijeđena te ona, kao i liječnica, osjećaju strah izazvan verbalnim i fizičkim napadom, prijetnjama te lupanjem i uništavanjem imovine Doma zdravlja.

"Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji, najčešće su i prve na liniji napada. Bilo koji oblik nasilja smatramo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem, koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja", istaknula je Šepec.

Iz Komore medicinskih sestara poručili su kako se zalažu za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja bilo kakvim oblicima nasilničkog  ponašanja. Stoga će, kažu, i dalje tražiti izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

Zagreb

nasilje

medicinska sestra

dom zdravlja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter