prijeti joj 'orkestrirano suđenje'?

Ovoj kapetanici broda, iako je spašavala živote, zbog bizarnog razloga prijeti čak 20 godina zatvora


Mia Peretić
13.06.2019.10:10
Ovoj kapetanici broda, iako je spašavala živote, zbog bizarnog razloga prijeti čak 20 godina zatvora
Screenshot / Youtube

sažeto

Njemica iz Bonna talijanske je vlasti optužila da joj organiziraju 'orkestirano suđenje'


Mia Peretić
13.06.2019.10:10

Biologinja i kapetanica broda Njemica Pia Klemp suočava se s mogućom kaznom od čak 20 godina zatvora. Naime, u Mediteranu je od utapanja spasila više od 1000 migranata, a talijanski je sud optužuje za pomaganje "ilegalnim migracijama".

Pod istragom se nalazi još 2017. godine kada joj je brod Iuventa zaplijenjen, talijanska vlada joj je u međuvremenu zabranila da plovi oko talijanske obale. 

Smatra da joj organiziraju 'orkestrirano' suđenje

S obzirom na to da su je njezini odvjetnici suočili s kaznom koja joj prijeti, te da je talijanske vlasti optužila da joj organiziraju 'orkestirano suđenje', Klemp je izjavila da će, ako bude potrebno, pravdu tražiti i na Europskom sudu za ljudska prava. Uz to je ova Njemica iz Bonna izrazila žaljenje što novac koji troši za obranu nije upotrijebljen za misije spašavanja. Dodaje i da je Europska unija zaboravila na vrijednosti koje zagovara, a to su: ljudska prava, pravo na život, traženje azila i dužnost pomoraca da spase one koji se na moru nađu u opasnosti. 

Talijanski ministar unutarnjih poslova želi veće kazne za spašavanja migranata na moru

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini odbija prihvat migranata u zemlju i vraća spasilačke brodove, a svojevremeno je govorio da će migranti Italiju vidjeti samo na razglednici illi teleskopom. Zalaže se i za oduzimanje brodova i kazne do 50 tisuća eura za spašavanje migranata na moru.

S vijestima o mogućoj kazni za ovu kapetanicu humanitarku pokrenuta je i online peticija kojom se traži da Italija odbaci kazneni postupak protiv nje i drugih članova posade. Do sada je peticiju potpisalo više od 90 tisuća ljudi.

suđenje

migranti

pomoć

pia klemp

kapetanica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter