Zločinački umovi

Ovo su najbrutalniji ubojice iz hrvatskih zatvora, a nekima od njih uskoro ističu kazne pa bi mogli na slobodu


Mia Mitrović
31.01.2019.19:00
Ovo su najbrutalniji ubojice iz hrvatskih zatvora, a nekima od njih uskoro ističu kazne pa bi mogli na slobodu
Profimedia

sažeto

Otkako je Hrvatske, samo 18 ubojica osuđeno je na maksimalnu kaznu od 40 godina, no to ne znači da su ostali manje opasni


Mia Mitrović
31.01.2019.19:00

Veliku pažnju javnosti ovih je dana izazvalo premještanje trostrukog ubojice Srđana Mlađana (36) iz zatvora u Lepoglavi kako bi svjedočio na suđenju Dariju Šišakoviću (29) koji je 2015. u teretani kaznionice pokušao ubiti Roberta Matanića, atentatora na Ivu Pukanića i Niku Franića. Ročište je ipak odgođeno zbog zdravstvenog stanja ubojice, a samo suđenje zbog pokušaja ubojstva pod čudnim okolnostima zasjenilo je Mlađanovo moguće izvođenje iz zatvora jer se smatra jednim od najopasnijih i najrizičnijih zatvorenika u hrvatskim kaznionicama.
Međutim, Mlađan nije jedini, a hrvatski su zatvori prepuni osuđenih za teška i opasna ubojstva. Onih osuđenih na zatvorske kazne od 20 do 40 godina, ima stotinjak, no to ne znači da su oni s manjim kaznama bezopasniji.

Bombom na policiju 

Među njima je i Zdenko Mrzljak Mrzli koji je 2008. osuđen na deset godina jer je u studenom 2007. u zatvoru prvo pištoljem, a potom bombom prijetio policajcima. Mrzli je bačenom bombom ozlijedio policajca, a sudilo mu se za pokušaj teškog ubojstva.

Mrzljak se branio kako nije htio nauditi policajcima te da je bombom i pištoljem htio zaprijetiti Mariju Tomičiću koji mu je dugovao novac. Napad na policiju Mrzljak smatra svojom 'najvećom greškom', a više je puta kazao kako 'nikoga nije htio ozlijediti, posebno ne policiju'. Mrzljaku je kazna istekla lani što znači da bi uskoro mogao biti na slobodi (ili već je) pa se nadamo da je ono što je rekao stvarno mislio.

Mario Pušić/CROPIX

Na slobodi će Mrzljak uživati u dvije odštete koje je dobio zbog loših uvjeta u Lepoglavi. U jednom ga je napadu cimer zalio vrućom vodom, u drugom prebio stolicom. Za prvi slučaj dobit će odštetu od 31.000 kuna, za drugi 56.000 kuna što je lijep novac koji mu može omogućiti novi početak kao slobodnom čovjeku. Mrzljaku se, inače sudilo i za još devet kaznenih djela, a baš kao i Mlađan, sucu koji mu je dosudio kaznu prijetio je ubojstvom.

Ni Mrzljak ni Mlađan nisu u društvu najzloglasnijih kojima su dosuđene najbrutalnije zatvorske kazne. Mlađanu se sudilo kao maloljetniku jer je prvi puta ubio tek kada mu je bilo 16, inspiriran filmom Olivera Stonea 'Rođeni ubojice'.

Ustrijelio tri žene, oprao ruke i odšetao

Prva osoba koja je osuđena na maksimalnu zatvorsku kaznu u Hrvatskoj bivši je policajac Mate Oraškić koji je u jesen 1999. naoružan ušetao u zgradu Općinskog suda u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu Havlec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić usred brakorazvodne parnice kako bi se osvetio supruzi koja ga je htjela ostaviti zbog nasilja koje trpjela u braku.

Nakon trostrukog ubojstva, Oraškić je išetao iz sudnice, oprao ruke i bez problema izašao iz zgrade suda. Uhićen je tek na graničnom prijelazu Bregana. Kada su ga zaustavili, na suvozačkom mjestu imao je policijsku uniformu. Graničarima je lagao kako ide na sporvod u Brežice, no prepoznat je. U vozilu je pronađen brakorazvodni spis, 180.000 kuna i 90.000 DEM što su bili dokazi da je svoj podli zločin dugo i pomno planirao.

Damjan Tadić/CROPIX

Ubija okrutno i bez razloga

Zbog svoje svireposti pažnju plijeni i nikada do kraja rasvijetljen zločin koji su u Zagrebu u Ulici Crvenog križa počinili pulski student Dragan Jung i njegov pomoćnik Massimo Kršulja. Zajedničkog prijatelja, 22-godišnjeg Antu Vukelića namamili su u stan, zavezali za stolicu a potom mu zadali 44 uboda nožem i udaraca sjekirom. Misleći da je mrtav, u samrtnim su ga mukama ostavili na balkonu da iskrvari, no nesretni je mladić došao ka svijesti i u pokušaju bijega pao s balkona na petom katu i na mjestu umro. 

Prema tragovima krvi na zidovima jasno se vidjelo da se žrtva pokušala obraniti. Istražitelji su u kupaonici pronašli kirurške rukavice, a na podu rastvorenu crnu vreću za smeće. Dva noža bila su na podu, a pet u sudoperu. Krvava sjekira završila je u vrećama. U jednoj vreći bio je revolver, a stolac za koji je Ante bio vezan završio je u smeću. Plan ubojica da se riješe tijela osujetio je susjed koji je začuo čudnu buku pa je došao pitati ubojice što se zbiva.

Prema nalazima sudskih vještaka i forenzičkih psihijatara Dragan Jung spada među one rijetke koji ubijaju bez razloga i povoda, na izrazito okrutan način. U postupku se otkrilo da je Dragan ubio dva puta, prvi puta još kao srednjoškolac 2001. kada je, također bez motiva, u Labinu usmrtio prijateljicu svoje bake, 77-godišnju Mariju Knapić.

Robert Belosević/CROPIX

Nesretnu je staricu Jung izbo nožem 30 puta, a potom, kao da se ništa nije dogodilo, zputio prvim autobusom u Pulu. Kako je bio iznimno miran, drag i povučen, na njega nitko nije posumnjao. Staričino ubojstvo priznao je tek četiri godine kasnije kada je uhićen. Istražiteljima je rekao da ne zna zašto ju je ubio i da je to učinio jer je bio malo nervozan zbog djevojke.

Majka monstrum

Pulu je 2017. potreslo i stravično ubojstvo koje svjedoči o tome da su i žene sposobne za jednako okrutna ubojstva kao i muškarci. Trogodišnjeg Denisa Pašića su na iznimno potresan način ubile njegova majka Chiara Pašić i njena maloljetna pomagačica koje su malenog Denisa naizmjence gušile, a potom još toplo truplo zamotale u deku, stavile u kolica i odvele u posljednju šetnju do nepristupačne lučice Mandrač gdje su ga bacile u more.

Potom se Chiara oko ponoći uputila na policiju gdje je lažno prijavila nestanak djeteta. Gotovo punih sedam sati pred zabrinutim policijskim službenicima koji ovakav slučaj ne pamte, glumila bolom i brigom shrvanu majku.

Cropix

U svitanje nakon zlokobne noći u Chiari kao da se probudila savjest. Od cjelonoćne potrage neispavane je policajce odvela do kobne uvale u blizini napuštene vojarne. Prizor koji su tamo zatekli, pamtit će do kraja života.

U plićaku uvale plutalo je beživotno dječakovo tjelešce s vidljivim tragovima nasilja. Pulom kruži priča kako mnogi iskusni policajci i sudsko-medicinski službenici nisu uspjeli suspregnuti suze nad strašnim prizorom.

Chiara je za svoj zločin dobila 33 godine zatvora. Naša je novinarka Lada Novak-Starčević s Denisovim potresenim ocem napravila veliki intervju u kaznionici u Bihaću koji možete pročitati ovdje.

ubojice

Chiara Pašić

Srđan Mlađan

Zdenko Mrzljak

Dragan Jung

Mato Oraškić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter