Foto: A gdje ste se vi slikali?

Ovo su najbolji selfiji iz svemira koje je snimilo 11 različitih astronauta


Valerija Bebek
06.04.2019.18:00
Ovo su najbolji selfiji iz svemira koje je snimilo 11 različitih astronauta
NASA

sažeto

Slavni Buzz Aldrin često se hvali da je upravo on među astronautima započeo tradiciju okidanja selfija u svemiru još 1966. 


Valerija Bebek
06.04.2019.18:00

Snimanje selfija, ili po čistohrvatskom sebića, postalo je najviše ismijavana radnja modernog doba. No s vremena na vrijeme, pojave se fotografije koje nas podsjete da uperiti fotoaparat ili kameru prema svom licu nije izmišljeno u 21. stoljeću. Također nekad postoji sasvim opravdan razlog za slikanje istog. Na primjer ovih 11 astronauta, nisu se slikali ispred kupaonskih pločica ili na verandi kvartovskog kafića nego u svemiru. NASA redovito objavljuje njihove fotografije, još od 1966. kada su Buzz Aldrin i Michael Collins 'okinuli' prve selfije u svemiru.

Ako i vi želite imati ovakve izvanzemaljske fotografije, NASA se i za to pobrinula. Ljubitelji selfija uz pomoć njihove aplikacije mogu saznati kako bi izgledali u punoj astronautskoj spremi unutar svemirskog odijela. Aplikacija se zove NASA Selfies, i dostupna je kako za Android tako i za iOS.

Do tad se možete inspirirati pravim selfie majstorima, koji su uistinu oletjeli u svemir i tamo ovjekovječili sami sebe.

Buzz Aldrin

Wikipedia

Buzz Aldrin nije izmislio selfije, međutim zbog onoga što je napravio kao da i je. Dok je bio izvan letjelice tijekom misije Gemini 12, 1966. astronaut je okrenuo kameru prema sebi i snimio ovu predivnu fotografiju sebe kako pluta svemirom. U pozadini mu se našla ni više ni manje nego Zemlja.

Ovo je postala prava tradicija među astronautima koji dokumentiraju svoje svemirske šetnje, a Aldrin voli svako malo podsjetiti da je upravo on to i započeo.

Michael Collins

Wikipedia

Pilot NASA-e Michael Collins snimio je prvi selfie u svemiru unutar letjelice, bilo je to također 1966. dok je bio na misiji Gemini 10. Collins je kasnije pilotirao do Mjeseca za Apollo 11.

Akihiko Hoshide

NASA

Možda nije prvi, ali ovaj Japanac je definitivno snimio jedan o najljepših svemirskih selfija. Akihiko Hoshide je 2012. radio na svemirskoj stanici i uspio je zabilježiti osunčani svijet na svojoj kacigi. A iza njega se nalazi? Sunce!

Anne McClain

Twitter

Jedan od najnovijih selfija objavila je NASA-ina astronautkinja Anne McClain 22. ožujka 2019. na službenom Twitteru. Ovo je bio njezin prvi izlazak u svemirsku šetnju, što se može vidjeti po širokom osmjehu.

Ricky Arnold

Twitter

Astronaut Ricky Arnold tvitao je ovu fotografiju sa svemirske stanice 16. svibnja 2018. uz opis: "Nevjerojatan pogled na naš jedan i jedini planet." Awwww!

Mark Vande Hei

NASA

Početkom 2018., NASA-in astronaut Mark Vande Hei uzeo je malenu pauzu od svemirske šljake i okinuo ovaj selfie. Kako tvrde iz NASA-e on i kolega astronaut Scott Tingle proveli su sedam sati i 24 minute izvan svemirske stanice i radili na robotskoj ruci Canadarm2.

Nick Hague

NASA

Tijekom 59. ekskurzije ISS-a u lipnju 2018. astronaut NASA-e Nick Hague zabilježio je refleksiju Zemlje na viziru svoje kacige.

Jack Fischer

Facebook MIT

Astronaut Jack Fischer s međunarodne svemirske postaje poslao je selfie na zemlju koju je ponosno objavio MIT na Facebooku u svibnju 2017. Astronaut je uz fotku poslao i ispriku. "Sorry zbog refleksije, možete vidjeti mjesec kraj moje kacige & možete primijetiti veličinu mog osmjeha - svemirske šetnje su SUPER!"

Scott Kelly

NASA

Tko prati rad astronauta zna da Scott Kelly ima hrpetinu selfija iz svemira. Od 2016. je otišao u mirovinu iz NASA-e, a ovaj selfie snimio je 21. prosinca 2015.

Alexander Gerst

NASA

Astronaut European Space Agency ESA Alexander Gerst snimio je ovaj selfie tijekom svoje misije na svemirsku stanicu u listopadu 2014. Zemlja se nazire ispod dijelova stanice, a sunce mu obasjava vizor na kacigi.

Chris Cassidy

NASA

NASA-in astronaut Chris Cassidy okinuo je ovaj selfie 16. srpnja 2013. taman na vrijeme prije nego je njegova svemirska šetnja završena čak sat vremena ranije nego je bilo predviđeno.

NASA

svemir

astronauti

selfiji iz svemira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter