video: spavaš li mirno, kotiga deane?

Ovo ne može ni lovac iz Potjere: Vidno naživciran Plenković odgovarao na neugodna pitanja. Inače zaspimo tijekom njegovih izlaganja, no sada je porušio sve rekorde


Mia Peretić
15.04.2019.16:00
Ovo ne može ni lovac iz Potjere: Vidno naživciran Plenković odgovarao na neugodna pitanja. Inače zaspimo tijekom njegovih izlaganja, no sada je porušio sve rekorde
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Kada mu paše, premijer jedan odgovor razvuče i na dvije minute ako treba


Mia Peretić
15.04.2019.16:00

Strahujte lovci popularnog kviza Potjera, jer premijer Andrej Plenković uspješno je demonstrirao dosad rijetko viđenu sposobnost snalaženja u brzopoteznim pitanjima ili, bolje rečeno, brzopoteznim odgovorima.

Potjera je možda dobila novog natjecatelja: u 95 sekundi "riješio" čak 13 pitanja

Najbrži i najžešći natjecatelji u početnoj fazi kviza u 60 sekundi rijetko uspiju odgovoriti na više od deset pitanja, a takvima bi lako mogao konkurirati i Plenković koji je unutar 95 sekundi odgovorio na čak 13 novinarskih pitanja, na čemu bi mu zapljeskao čak i Tarik Filipović

Naime, premijer, čini se, nije bio pretjerano sretan upitima o aferama u koje su upetljani potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, pa smo, ilustracije radi, transkribirali dio verbalnog maratona koji je snimio N1.

"Jeste li se u međuvremenu čuli s Milijanom Brkićem?"

"Nemam nikakvih dodatnih informacija".

"Mislite li ga pitati da barem vama pojasni situaciju?"

"Sve sam vam odgovorio jučer".

"Jeste li se prepoznali u riječima Milijana Brkića kada kaže da pojedinci opstruiraju naše institucije?"

"Ne".

"Kakva vam je ta izjava s obzirom da se radi o potpredsjedniku Sabora koji optužuje pojedince da rade cirkus od državnih institucija?"

"To pitajte njega".

"Radi li policija neovisno, bez pritisaka ili je u službi unutarstranačkih obračuna?".

"Neovisno".

"Je li Brkić za vas politički mrtav?"

"Ne vidim zašto bi na taj način trebali o njemu govoriti u ovoj fazi u kojoj ja, kao ni vi, nemate pojma što se zbiva". 

Kakav je položaj Gabrijele Žalac u Vladi ako se podigne optužnica?"

"Ministrica radi svoj posao, vidite novce koje je osigurala za projekt". 

"Je li malo neobično da se niste čuli s Brkićem?".

"Odgovorio sam na sve".

"Za očekivati bi bilo da ste se čuli".

"Sve sam vam rekao".

"Hoćete li odgovoriti na koje pitanje?".

"Sve sam vam odgovorio".

Kada mu je ugodno, jedan odgovor traje kao ovih 13

Ovakav stil krajnje je netipičan za premijera kojem često spočitavaju da je, pa reći ćemo, dosadan, diplomatski i nedinamičan govornik koji, kada govori o temama koje mu pašu, rasteže nadugo i naširoko.

Primjerice, kada je u Bruxellesu davao izjavu za medije tijekom sudjelovanja na sastanku čelnika zemalja Europske Unije posvećenog gospodarskim pitanjima, migracijama, obrani i stanju na zapadnom Balkanu, skoro smo zaspali preslušavajući odgovor na pitanje koji je trajao punih minutu i 45 sekundi, dakle više no što mu je trebalo da riješi ovih današnjih 13 pitanja.

"Završila je, prije svega, nakon ovih jutrašnjih aktivnosti u Europskoj pučkoj stranci, sjednica Europskoga vijeća. Rasprava koju smo vodili danas vodila se na temu migracija, zaposlenja, odnosno rasta, tržišnog natjecanja, svih ovih aktivnosti zbog kojih je Europska unija korisna za europske građane...". Ostatak je u manje - više istome tonu.

Da odgovori na pitanje o Uljaniku trebale su mu čak dvije minute.

A smjenu Most-ovih ministara i novu parlamentarnu većinu objasnio je za minutu i 17 sekundi, gotovo u dahu, baš kako je SDP-ov Gordan Maras svojevremeno spočitnuo tada predsjedniku Sabora Željku Reineru, "krležijanskim rečenicama koje mogu potrajati dugo".  

Plenković

premijer

potjera

pitanja

odgovori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter