video: samo za okorjele kriminalce

Ovo je zatvor gdje će El Chapo provesti ostatak života, iz njega nitko nikada nije pobjegao, a u samici će biti 23 sata dnevno


100posto
16.02.2019.08:00
Ovo je zatvor gdje će El Chapo provesti ostatak života, iz njega nitko nikada nije pobjegao, a u samici će biti 23 sata dnevno
REUTERS/Mike Segar

sažeto

"U Guantánamu su imali bolji tretman nego mi ovdje", rekao je jedan zatvorenik


100posto
16.02.2019.08:00

Nakon što je najveći meksički narkobos 61- godišnji Joaquín Guzmán, poznatiji kao El Chapo, proglašen krivim po 10 točaka optužnice za trgovinu drogom te će presuda biti izrečena u lipnju, već sada se zna gdje bi treba o provesti ostatak svog života, Riječ je o zloglasnom zatvoru ADX Florence, a poznato je kako nikome dosad nije pošlo za rukom pobjeći iz tog zatvora. 

Samo za okorjele kriminalce 

U ovom zatvoru nalaze se mnogi okorjeli kriminalci, poput bombaša i terorista. Primjerice tu zatvorsku kaznu odslužuje Dzhokhar A. Tsarnaev, koji je eksplozivom ubio troje i ranio 280 ljudi na Bostonskom maratonu, zatim Abu Hamza al-Masri, radikalni islamista koji umjesto ruke ima kuku kao i Theodore J. Kaczynski, koji je sijao strah širom Amerike šaljući pisma-bombe.

Uvjeti u zatvoru su izuzetno teški te zatvorenici provode 23 sata u samicama dimenzija 2x3,60 metara, a zastakljeni prorez veličine 120x10 centimetara omogućava im samo pogled u nebo pa zatvorenici ne znaju u kojem dijelu zatvora se nalaze.

Nema bijega

U Guantánamu su imali bolji tretman nego mi ovdje", rekao je jedan zatvorenik, a da su sigurnost na najvišoj razini  govori podatak da iz njega još nijtko nije uspio pobjeći. 

Zatvorski kompleks je djelomično pod zemljom i okružen je visokim zidinama tako da zatvorenici ne mogu vidjeti dalje od njih, a sve je to napravljeno s ciljem da zatvorenici budu u potpunosti dezorijentirani kako bi se spriječili mogući pokušaji bijega. 

zatvor

El Chapo

narkobos

newsletter

Prijavite se na Newsletter