video: crno tržište cvjeta kao nikada

Ovo je 'ulica bubrega' u kojoj kao od šale možete kupiti ljudske organe, prodavači nude svoje organe kako bi preživjeli


100posto
21.09.2019.14:00
Ovo je 'ulica bubrega' u kojoj kao od šale možete kupiti ljudske organe, prodavači nude svoje organe kako bi preživjeli
PIXABAY

100posto
21.09.2019.14:00

Sve više Iranaca prisiljeno je prodavati svoje organe kako bi preživjeli uslijed siromaštva koje je pojačano dugogodišnjim ekonomskim sankcijama. Tako je otkriveno da u Teheranu postoji jedna ulica koja je gotovo cijela oblijepljena oglasima u kojima građani na prodaju nude svoje organe, a koja je postala poznata kao "ulica bubrega".

Na papiru nude sve

Tako očajni prodavači na papiru ispisuju svoje brojeve telefona i krvnu grupu, nadajući se da će pacijenti iz obližnje bolnice vidjeti njihov oglas i da će postići kupoprodajni dogovor. Tako se navodi i slučaj jednog postdiplomca koji je ponudio bubreg na prodaju kako bi zaradio novac da brine o svojoj nepokretnoj majci. On je u oglasu naveo da je potpuno zdrav i fizički i psihički.

Prodaje koštanu srž zbgo siromaštva

Drugi 26-godišnji mladić je osim bubrega na prodaju ponudio i svoju koštanu srž, a kao razlog je naveo siromaštvo. Cijena bubrega na tržištu je 10.000 američkih dolara, a cijena jetre kreće se između 15.000 i 50.000 dolara, dok se koštana srž prodaje za 10.000 dolara.

Kako se otkriva cijene organa variraju i ovise o mnogo faktora, a oni najvažniji su starosti prodavača ali i  težine zdravstvenog stanja u kojoj se nalazi kupac.

No, strašno je da su pojedini iranski političari dali blagoslov za ovu vrstu trgovine, navodeći da je to potencijalno rješenje za ljude koji žive u siromaštvu. 

Jedan od posrednika u trgovini tvrdi da je vrlo lako pronaći prodavače jer je ulica puna oglasa, a isto tako iz bolnice cure povjerljive informacije o pacijentima kojima su organi potrebni. 

bubreg

crno tržište

tržište organa

jetra

newsletter

Prijavite se na Newsletter