video: skandal o kojem je pričao cijeli svijet

Ovo je predsjednik koji se izuo u Skupštini UN-a te svom snagom udario cipelom po stolu usred sastanka te viknuo: 'Smirite tu marionetu američkog imperijalizma!'


100posto
12.09.2019.17:00
Ovo je predsjednik koji se izuo u Skupštini UN-a te svom snagom udario cipelom po stolu usred sastanka te viknuo: 'Smirite tu marionetu američkog imperijalizma!'

sažeto

'Gospodine predsjedniče, smirite tu svoju marionetu američkog imperijalizma', čuvena je rečenica koju je Hruščov izgovorio


100posto
12.09.2019.17:00

Jučer je obilježena 48. obljetnica smrti predsjednika SSSR-a  Nikita Hruščova. On je između ostalog ostao zapamćen i po tome što je skinuo cipelu i njome udarao o govornicu u Skupštini UN-a. Ili će točnije zapravo biti zapamćen po tome da većina ljudi misli da je on to tada uradio.

Čuveno mahanje cipelom navodno se dogodilo nakon što je Hruščov reagirao na govor filipinskog delegata koji je iznio optužbu da je Sovjetski Savez "progutao" Istočnu Europu i "lišio je političkih i ljudskih prava".

Čuvena rečenica koja je prepričava

Hruščov je prema tvrdnji nekih svjedoka "izuo svoju desnu cipelu, ustao i cipelom zaprijetio filipinskom delegatu na drugom kraju sale. Onda je svojom cipelom udario po stolu.

"Gospodine predsjedniče, smirite tu svoju marionetu američkog imperijalizma", čuvena je rečenica koju je Hruščov izgovorio.

S druge strane, mnogo je onih koji kažu da se lupanje po stolu nikada nije ni dogodilo, već da je to Hruščov samo skinuo cipelu i mahao njome.

Imao je preusku cipelu?

Njegova prapraunuka Nina tvrdi da se u obitelji pričalo kako je njezin pradjeda, za vrijeme te sjednice, imao preusku cipelu te da ju je zato odlučio skinuti.  U jednom je trenutku odlučio je skinuti ali mu je s ruke skliznuo sat, što ga je naljutilo  pa je držeći cipelu mahnuo predsjedniku Generalne skupštine, kako bi se javio za repliku.

Dosta psihologa tvrde da se zapravo radi o fenomenu lažnog sjećanja. Naime naše sjećanje je nesavršeno - sjećamo se nekih trenutaka, dok druge zaboravljamo. Ponekad se čak "sjećamo" stvari koje se nikada nisu dogodile - fenomen koji istraživači nazivaju "lažno sjećanje".

Snimke na kojima se vidi kako Hruščov mlati i udara cipelom pojedini proglašavaju za autentične dok oni drugi tvrde da se radi o dobroj montaži.

predsjednik

UN

hruščov

cipela

newsletter

Prijavite se na Newsletter